Actele Administrative de Autoritate

Referat
6/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3838
Mărime: 73.31KB (arhivat)
Publicat de: Mihai Moise
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nesvadba Ramayana
cateva notiuni generale cu privire la actele administrative de autoritate

Extras din referat

1 Notiunea de act administrativ de autoritate

Actele administrative constituie forma principala de realizarea activitatii executive. Actele administrative sunt manifestari de vointa specifice autoritatilor administratiei publice, întrucât prin ele se reglementeaza raporturile de drept public.

Actele administrative de autoritate sunt acele acte juridice adoptate sau emise de un serviciu public, în mod unilateral, în baza si în vederea executarii legii, pentru nasterea modificarea sau stingerea unor raporturi juridice.

Actele administrative de autoritate se mai numesc si acte administrative de putere publica datorita faptului ca emana de la o autoritate publica (legislativa, executiva sau judecatoreasca), iar executarea lor este asigurata de puterea publica, în plus nerespectarea prevederilor lor atrage sanctionarea celor în culpa.

Asadar, în activitatea organelor de administratie publica – servicii publice - sfera actelor administrative de autoritate este mai mare decât aceea a actelor de aceeasi natura emise de institutiile publice – tot servicii publice -, sau de regiile autonome de interes public. Indiferent de serviciul public din cele trei categorii (care le-au adoptat sau emis) actele administrative de autoritate se caracterizeaza prin aceea ca ele se adopta sau emit în realizarea sarcinii puterii executive pentru a satisface interesele generale ale societatii, executarea lor fiind asigurata de puterea publica, iar nerespectarea prevederilor atrage sanctionarea celor în culpa.

Notiune de act administrativ de autoritate este determinata de cele trei elemente pe care le cuprinde acesta, si anume: act juridic, administrativ si de autoritate.

Perceput ca un act juridic este adoptat sau emis pentru a produce efecte juridice, pentru a naste, modifica sau stinge raporturi juridice de drept administrativ.

Aceste acte juridice sunt administrative deoarece sunt adoptate sau emise de servicii publice administrative, în scopul realizarii atributiilor ce le revin acestora pentru înfaptuirea sarcinilor puterii executive de a satisface interesele generale ale cetatenilor.

Sunt si acte de autoritate pentru ca ele sunt adoptate sau emise de serviciile publice administrative, în calitatea lor de detinatori ai unor parti din suveranitatea nationala, din puterea publica a statului.

Altfel spus, actul administrativ de autoritate este actul juridic adoptat sau emis de un serviciu public administrativ, în mod unilateral, în baza si în vederea executarii legii, pentru nasterea modificarea sau stingerea unor raporturi juridice, de regula, de drept administrativ.

Actul administrativ de autoritate prezinta o serie de trasaturi caracteristice care îl fac sa se deosebeasca de celelalte acte juridice. Trasaturile actului administrativ de autoritate sunt determinate de natura juridica proprie, specifica, a acestor acte juridice. Astfel:

a. actele administrative de autoritate sunt adoptate sau emise de serviciile publice administrative competente potrivit legii sa emita sau sa adopte astfel de acte.

b. actele administrative de autoritate cuprind o dispozitie, un ordin care serviciul public l-a adoptat sau emis îl da serviciilor publice în subordine sau particularilor.

c. unele acte administrative de autoritate au caracter normativ, iar altele individual; altfel spus unele produc efecte juridice cu caracter general, impersonal, pe când altele produc efecte numai asupra serviciului public sau a particularilor pentru care a fost adoptat sau emis.

d. actul administrativ de autoritate este adoptat sau emis pentru aplicarea sau pentru executarea unei legi existente – a unor norme primare cuprinse într-o lege în vigoare.

e. actele administrative de autoritate nu pot avea caracter retroactiv, ele producând efecte juridice numai pentru viitor.

f. actele administrative de autoritate intra în vigoare, produc efecte juridice, de la data la care au fost publicate, în cazul celor normative, sau aduse la cunostinta celor interesati, pentru actele administrative de autoritate individuale. De la aceasta regula fac exceptie decretele emise de Presedintele României si hotarârile Guvernului, indi8viduale, care, pentru a produce efectele pentru care au fost emise trebuie sa fie publicate în Monitorul Oficial.

g. executarea actelor administrative de autoritate este asigurata de puterea publica care aplica sanctiunile stabilite, potrivit legii, sau chiar si în actele respective.

2 Clasificarea actelor administrative de autoritate

Criterii de clasificare

I. Dupa competenta materiala a organului care le adopta se împart în:

- acte administrative de autoritate cu caracter general. Din aceasta categorie fac parte: hotarârile Guvernului, hotarârile consiliilor judetene si locale, precum si ordinele prefectilor.

- acte administrative de autoritate de specialitate emise o organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale. Din aceasta categorie fac parte ordinile si instructiunile emise de ministri si conducatorii celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si alte acte, cum ar fi regulamentele, normele metodologice. De asemenea fac parte din aceasta categorie si actele emise de conducatorii serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, din unitatile administrativ – teritoriale, precum si de serviciile publice ale consiliilor judetene si locale.

II. Dupa competenta teritoriala actele administrative de autoritate se împart în:

- acte administrative de autoritate adoptate sau emise de organele administratiei publice centrale care produc efecte pe întreg cuprinsul tarii.

- acte administrative de autoritate adoptate sau emise de organele administratiei publice locale care produc efecte în limitele unitatii administrativ – teritoriale în care functioneaza organele care le adopta sau emit.

III. Dupa gradul de întindere al efectelor juridice, actele administrative de autoritate se împart în:

- acte normative, care produc efecte cu caracter general si impersonal. Sunt acte normative: hotarâri ale Guvernului, instructiuni ale ministrilor si ale conducatorilor celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, hotarârile consiliilor judetene si locale, ordinele prefectilor si actele conducatorilor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ – teritoriale, precum si ale conducatorilor serviciilor publice ale consiliilor judetene si locale.

- acte individuale, care produc efecte numai catre un organ al administratiei publice sau un particular. Din aceasta categorie fac parte: decretele emise de Presedinte pentru numirea în functii publice(numirea unui ambasador); ordinele ministrilor si ale conducatorilor celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale de înfiintare a unor organe de specialitate în subordine sau de numire a unui functionar public. Cele mai multe acte administrative individuale se emit de conducatorii serviciilor publice descentralizate în judete si în municipiul Bucuresti ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si de conducatorii serviciilor publice ale consiliilor judetene si locale, de catre presedintele consiliului judetean, de catre primar.

- circulare, norme metodologice, regulamente etc., care produc efecte numai fata de functionarii publici dintr-un minister, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si ale organelor administratiei publice locale.

IV. Dupa natura efectelor juridice pe care le produc, actele administrative de autoritate se împart în:

- acte administrative de autoritate care acorda drepturi, fie ele impersonale si generale, fie individuale.

- acte administrative de autoritate care constata existenta unui drept ( actele adoptate sau emise pentru constatarea ca un particular este titularul unui drept).

- acte administrative de autoritate care suprima un drept: aceasta suprimare poate fi definitiva sau temporara.

V. Dupa organele puterii de stat care le adopta sau emit, actele administrative de autoritate se împart

Preview document

Actele Administrative de Autoritate - Pagina 1
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 2
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 3
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 4
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 5
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 6
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 7
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 8
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 9
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 10
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 11
Actele Administrative de Autoritate - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Actele Administrative de Autoritate.doc

Alții au mai descărcat și

Actul Administrativ

Actul Administrativ 1.Noţiunea actului administrativ În cadrul formelor concrete de realizare a activitǎţii administraţiei publice se pot...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Contencios Administrativ

SCOPUL CURSULUI Cursul îşi propune prezentarea cadrului teoretic necesar înţelegerii fenomenului administrativ în relaţia sa cu domeniul politic,...

Te-ar putea interesa și

Evoluția Administrației Publice Locale de la Revoluție și Pănă în Prezent

Notiuni introductive privind administratia publica: Constitutia României din anul 1991, revizuita si republicata, în art. 120 si 121 se refera la...

Activitatea autorităților administrației publice cu specială privire asupra actului administrativ

INTRODUCERE După cum rezultă din titlul lucrării,vom vorbi despre activitatea autorităţilor publice cu specială privire asupra actului...

Actele Administrative de Autoritate

INTRODUCERE Societatea româneasca, statul si mai ales administratia publica sunt în fata unor provocari dificile, esentiale generate de evolutia...

Acte Administrative Jurisdicționale

CAPITOLUL I ACTUL ADMINISTRATIV - DREPT ADMINISTRATIV 1.1. Concept şi trăsături 1.1.1. Noţiune Definirea principalelor acte juridice ale...

Actul administrativ în Republica Moldova

INTRODUCERE Activitatea organelor administraţiei publice este realizată prin acte administrative, a căror calitate determină eficienţa întregului...

Nulitatea și Revocarea Actului Administrativ

Introducere De-a lungul timpului, în literatura juridică, s-au utilizat mai multe noţiuni pentru a desemna actele juridice cu caracter unilateral...

Prefectul - organ de tutelă administrativă

CAPITOLUL I ASPECTE INTRODUCTIVE. ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ 1.1 Organizarea Sistemului de administraţie publică Termenul de administraţie provine...

Actul Administrativ de Autoritate

1. Definitie Actul administrativ de autoritate este actul juridic adoptat sau emis de un serviciu public administrativ, in mod unilateral, in baza...

Ai nevoie de altceva?