Cadastrul General

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4236
Mărime: 31.51KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alpopi Cristina
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA: MANAGEMENT- ADMINISTRATIE PUBLICA

Cuprins

  1. 1. Necesitatea cadastrului si a publicitatii imobiliare.3
  2. 2. Cadastrul general.4
  3. 3. Publicitatea imobiliara.5
  4. 4. Cadastrul si publicitatea imobiliara ca ansamblu.6
  5. 5. Componentele cadastrului general.6
  6. 6. Cadastre de specialitate.8
  7. 7. Apariţia si evoluţia cadastrului.9
  8. 8. Perspectivele introducerii cadastrului general.10
  9. 9. Întreţinerea cadastrului general.12
  10. BIBLIOGRAFIE.15

Extras din referat

1. Necesitatea cadastrului si a publicitatii imobiliare

- Pamantul, prin natura sa a constituit in decursul veacurilor obiect al muncii si in acelaşi timp mijloc de producţie, diferit de toate celelalte, fiind limitat ca întindere, de neînlocuit, stabil si indestructibil. Întrucât nu poate spori dupa dorinţa, oamenii l-au transformat, de timpuriu, intr-un bun propriu a cărui valoare a crescut continuu.

- Construcţiile la rândul lor s-au extins si s-au diversificat mai intai ca locuinţe, dar si ca edificii social-culturale, industriale, instalaţii de transport s.a. ocupând o parte însemnata din cele mai multe terenuri. Ca mijloace de mare valoare, menite sa satisfacă nevoile omeneşti tot mai pretenţioase, sunt si ele limitate ca extindere, nemişcate, dar supuse, din păcate, unor avarii sau distrugeri prin războaie, cutremure si incendii.

- Ca bunuri imobile, terenurile si construcţiile, indiferent de mărime, de natura sau proprietate, s-a simţit nevoia înregistrării lor pentru stabilirea unor impozite si taxe echitabile, asigurarea dreptului de proprietate si transmiterea acestuia, garantarea creditului s.a. Realizarea unei asemenea evidente pentru un anumit teritoriu administrativ presupune, in prezent, executarea a doua categorii de lucrări complexe, legate organic intre ele:

- de cadastru, ce urmăresc atat determinări cantitative, prin măsurători specifice, cat si calitative asupra imobilelor, inclusiv evaluarea lor.

- de publicitate imobiliara, respectiv înscrierea in registre publice a bunurilor imobiliare precum si a unor drepturi, acte si fapte juridice legate de constituirea, transmiterea sau stingerea acestor drepturi.

- Necesitatea acestei activitati, ce are ca obiect terenurile si construcţiile din întreaga tara ca cele mai importante componente ale avuţiei naţionale, este evidenta si imperativa pentru noi. Succesul reformelor, realizarea economiei de piaţa libera si concurenţiala, consolidarea structurilor democratice, organizarea societatii in ansamblul ei si stabilirea unor raporturi sociale normale, presupune existenta unor evidente clare si eficiente asupra proprietarilor funciare privind atat starea materiala cat si cea juridica a imobilelor din întregul fond funciar.

- Actuala situaţie din tara noastra este si din acest punct de vedere, total nesatisfăcătoare: evidentele amintite sunt realizate in sisteme diferite, fara o baza unitara, incomplete si depăşite in raport cu standardele internaţionale.

2. Cadastrul general

• Cadastrul, sau mai corect spus sistemul cadastral, ca noţiune generala, cuprinde un ansamblu de lucrări ce se executa pentru realizarea unei evidente clare si evaluarea imobilelor din teritoriul nostru naţional, activitate ce se desfasoara apoi in continuare pentru menţinerea ei la zi.

Conform legislaţiei in vigoare, ″Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica si juridica, prin care se realizează identificarea, înregistrarea, descrierea si reprezentarea pe harţi si planuri cadastrale a tuturor terenurilor precum si a celorlalte bunuri imobile de pe întreg teritoriul tarii, indiferent de destinaţia lor si de proprietar″.

• Scopul cadastrului este complex, informaţiile lui servind pentru:

-prezentarea in timp real a unor date de detaliu necesare instituţiilor juridice, fiscale si administrative.

-transmiterea unor date de sinteza organelor de statistica si de conducere a statului, privind starea si evoluţia fondului funciar pe judeţe si pe tara.

-furnizarea elementelor materiale necesare publicitatii imobiliare pentru stabilirea si garantarea dreptului de proprietate, protecţia domeniului public si privat al statului, reducerea litigiilor si rezolvarea unor conflicte judiciare.

-elaborarea de studii privind sistematizarea teritoriala, protecţia mediului, stabilirea resurselor funciare si altor activitati extinse pe suprafete mari.

-aducerea la zi, respectiv actualizarea datelor din evidente si implicit a planurilor si harţilor cadastrale.

• Entităţile de baza ale cadastrului general si însuşirile ce le definesc sunt:

- imobilul(parcela cu sau fara construcţii), identificat printr-un număr si suprafaţa, categoria terenului, respectiv caracteristicile constructiei.

- proprietarul, confirmat prin numele si prenumele din acte si calitatea in temeiul caruia detine bunul imobil.

- teritoriul cadastral-administrativ(comuna, oraş, municipiu) in limitele caruia este situat corpul de proprietate al parcelei.

• Noţiunea de ″cadastru″ este folosita in limbajul curent cu sensuri si conţinuturi diferite dintre care le reţinem pe cele mai uzuale:

→ ansamblu de lucrări, ce corespunde cadastrului general. In mod frecvent se foloseşte si termenul simplu ″cadastru″prin care se înţelege ca este vorba de ″cadastru general″.

→ instituţie publica, reprezentata prin Oficiul Naţional de Cadastru Geodezie si Cartografie, împuternicita prin lege sa organizeze si sa conducă lucrări de cadastru direct si prin unităţile din teritoriu, respectiv Oficiile Judeţene de Cadastru, Geodezie si Cartografie si Institutul de Geodezie, Fotogrammetrie, Cartografie si Cadastru.

→ disciplina a ştiinţei măsurătorilor terestre, alături de geodezie, topografie, fotogrammetrie, cartografie, gravimetrie, inclusa in planurile de invatamant ale şcolilor si facultăţilor tehnice.

Bibliografie

″Cadastrul general″ - Nicolae Boş; Editura ALL BECK 2003

Preview document

Cadastrul General - Pagina 1
Cadastrul General - Pagina 2
Cadastrul General - Pagina 3
Cadastrul General - Pagina 4
Cadastrul General - Pagina 5
Cadastrul General - Pagina 6
Cadastrul General - Pagina 7
Cadastrul General - Pagina 8
Cadastrul General - Pagina 9
Cadastrul General - Pagina 10
Cadastrul General - Pagina 11
Cadastrul General - Pagina 12
Cadastrul General - Pagina 13
Cadastrul General - Pagina 14
Cadastrul General - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Cadastrul General.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Regionala în România

Introducere Ţările lumii sunt caracterizate ca entităţi geografice, economice şi sociale care se confruntă cu aceleaşi probleme globale, dar şi cu...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Dezlipirea unui Imobil

1.1. Importanţa cadastrului „Pământul este sursa oricărei bogăţii materiale. De la el luăm tot ce folosim sau preţuim, fie că este vorba de...

Snagov

INTRODUCERE Studiul aplicatiilor grafice si cartografice si al elementelor cadastrale din comuna Snagov ” reprezinta o lucrare realizata în...

Analiza Sistemelor Cadastrale la Nivel Mondial

Capitolul I Definitia, caracteristicile, rolul, scopul, si importanta cadastrului 1.1Noţiuni generale. Originea cuvantului cadastru nu este...

Sistemul de publicitate imobiliară potrivit legii nr. 7 din 1996

I. NOTIUNEA SI OBIECTIVELE PUBLICITATII IMOBILIARE Publicitatea imobiliara desemneaza totalitatea mijloacelor juridice prevazute de lege prin care...

Cadastrul și Publicitatea Imobiliară

Introducere Actualitatea temei investigate şi gradul ei de studiere Admiterea în circuitul civil a proprietăţii private a făcut necesară...

Planul Cadastral

Cadastrul general este sistemul unitar şi obligatoriu de evidenţă tehnică, economică şi juridică a tuturor imobilelor de pe întreg teritoriul...

Sistemul de publicitate imobiliară prevăzut de legea 7-1996

I. Noţiunea şi obiectul şi scopul publicităţii imobiliare Publicitatea imobiliară reprezintă un ansamblu de mijloace prevăzute de lege, prin care...

Cadastrul General și de Specialitate

1. Cadastrul general Conform Legii cadastrului si a publiitatii imobiliare nr.71/1996 “Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de...

Ai nevoie de altceva?