Conservarea și Managementul Resurselor Naturale

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 8950
Mărime: 243.60KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1. Conservarea şi managementul resurselor naturale ca factor de evaluare şi monitorizare a Strategiei de Dezvoltarea Durabilă a UE (revizuită)

În 2001, Consiliul European de la Göteborg a adoptat prima Strategie privind Dezvoltarea Durabila a Uniunii Europene. Aceasta a fost completată cu o dimensiune externă în 2002, la Consiliul European de la Barcelona, Tinând cont de Summit-ul Mondial privind Dezvoltarea Durabilă de la Johannesburg (2002). Ulterior, Consiliul European a adoptat o Strategie revizuită de Dezvoltare Durabilă, ambitioasă si cuprinzătoare pentru o Uniune lărgită, realizată pe baza celei adoptate in 2001.

Scopul general al Strategiei revizuite de Dezvoltare Durabilă a Uniunii Europene este de a identifica si dezvolta actiunile care permit UE să obtină o îmbunătătire continuă a calitătii vietii, atât pentru generatiile prezente, cât si pentru cele viitoare, prin crearea de comunităti durabile capabile să-si administreze si să isi folosească eficient resursele, precum si să valorifice potentialul inovator social si ecologic al economiei, asigurarea prosperitătii, a protectiei mediului si coeziunii sociale.

Obiectivele principale ale strategiei de dezvoltare durabila a UE revizuita sunt urmatoarele:

1. Protectia mediului. Protejarea capacitătii Pământului de a mentine viata în toată diversitatea ei, respectarea limitelor resurselor naturale ale planetei si asigurarea unui înalt nivel de protectie si îmbunătătire a calitătii mediului. Prevenirea si reducerea poluării mediului si promovarea productiei si consumului durabile, pentru a determina distrugerea legăturii dintre cresterea economică si degradarea mediului.

2. Echitate si coeziune sociala. Promovarea unei societăti democratice, sigure si juste care tine cont de incluziunea socială si de principiile unei viesi sănătoase, în ceea ce priveste drepturile fundamentale si diversitatea culturală, care să creeze egalizarea de sanse si să combată discriminarea în toate formele ei.

3. Prosperitate economica. Promovarea unei economii prospere, inovative, riguroase, competitive si eco-eficiente, care furnizează standarde înalte de viasă si oportunităti de angajare deplină si de înaltă calitate pe tot cuprinsul UE.

4. Respectarea angajamentelor internationale. Stimularea înfiintării institutiilor democratice si apărarea stabilitătii acestora în lume, având la bază pacea, securitatea si libertatea. Promovarea activă a dezvoltării durabile la nivel mondial si asigurarea că politicile interne si externe ale UE sunt în acord cu dezvoltarea durabilă globală si cu angajamentele internationale ale UE.

Deasemenea, principiile politice directoare sunt:

1. Promovarea si protectia drepturilor fundamentale. Plasarea omului în centrul politicilor UE, prin promovarea drepturilor fundamentale, prin combaterea tuturor formelor de discriminare si contribuirea la reducerea sărăciei si eliminarea excluderii sociale la nivel mondial.

2. Solidaritatea intre si in cadrul generatiilor. Abordarea nevoilor generatiilor actuale fără compromiterea abilitătii generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesităti în Uniunea Europeană si în lume.

3. Societate democratica si deschisa. Garantarea dreptului cetătenilor privind accesul la informatie si asigurarea accesului la justitie. Dezvoltarea canalelor potrivite pentru consultarea si participarea tuturor părtilor interesate si a asociatiilor.

4. Implicarea cetatenilor. Incurajarea participării cetătenilor la luarea deciziilor. Promovarea educatiei si a constientizării publicului asupra dezvoltării durabile. Informarea cetătenilor privind impactul lor asupra mediului si optiunile lor pentru a face alegeri mai durabile.

5. Implicarea mediului de afaceri si a pertenerilor sociali. Cresterea dialogului social, a responsabilităti sociale a corporatilor s a parteneriatelor public-private, pentru a promova cooperarea s responsabilităte comune necesare pentru a obtne un consum si productie durabile.

6. Coerenta politica si guvernarea. Promovarea coerentei între toate politicile Uniunii Europene si între actiunile de la nivel local, regional, national si global pentru a spori contributia lor la dezvoltarea durabilă.

7. Integrarea politicilor. Promovarea integrării aspectelor economice, sociale si de mediu astfel încât să fie coerente si să se sustină reciproc prin utilizarea completă a instrumentelor pentru o mai bună reglementare, asa cum sunt evaluarea echilibrată a impactului si consultarea părtilor interesate.

8. Utilizarea celor mai bune cunostinte disponibile. Asigurarea faptului că politicile sunt realizate, evaluate si implementate pe baza a celor mai bune cunostinte disponibile si a faptului că sunt corespunzătoare din punct de vedere economic, si eficiente din punctul de vedere al costului.

9. Principiul precautiei. Acolo unde există incertitudine stiintifică, implementati proceduri de evaluare si realizati actiunile preventive potrivite pentru a evita pagubele pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

10. Impuneti poluatorilor sa plateasca. Asigurati-vă că preturile reflectă costurile reale pentru societate ale activitătilor de consum si productie si că poluatorii plătesc pentru pagubele pe care le provoacă sănătătii umane si mediului.

Strategia privind Dezvoltarea Durabila a Uniunii Europene identifică 7 provocări-cheie, precum si tintele, obiectivele operationale si actiunile corespunzătoare acestora.

1. Schimbarile climaterice si energia curata

Obiectivul general: Limitarea schimbarilor climatice si a costurilor si efectelor sale negative pentru societate si mediu.

2. Transportul durabil

Obiectivul general: Sa ne asiguram ca sistemul nostru de transport satisface nevoile economice, sociale si de mediu ale societatii, minimizind impactul nedorit asupra economiei, societatii si mediului.

3. Consum si productie durabile

Obiectivul general: Promovarea modelelor de productie si consum durabile

4. Conservarea si managementul resurselor naturale

Obiectivul general: Imbunatatirea managementului si evitarea supra-exploatarii resurselor naturale, recunoasterea valorii beneficiilor ecosistemelor.

5. Sănătate publică

Obiectivul general: Promovarea unei sanatati publice corespunzatoare in mod echitabil si imbunatatirea protectiei impotriva amenintarilor asupra sanatatii.

6. Incluziune sociala, demografie si migratie

Obiectivul general: Crearea unei societati a incluziunii sociale prin luarea in considerare a solidaritatii intre si in cadrul generatiilor, pentru a asigura securitatea si a creste calitatea vietii cetatenilor ca o conditie pentru pastrarea bunastarii individuale.

7. Saracie la nivel local si provocarile dezvoltarii durabile

Obiectivul general: Promovarea activa a dezvoltarii durabile pe scara larga, asigurarea ca politicile interne si externe ale UE sunt in acord cu dezvoltarea durabila si cu angajamentele internationale ale acesteia.

În continuare, ne propunem sa dezvaluim factorul: „Conservarea si managementul resurselor naturale”.

Preview document

Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 1
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 2
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 3
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 4
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 5
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 6
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 7
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 8
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 9
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 10
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 11
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 12
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 13
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 14
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 15
Conservarea și Managementul Resurselor Naturale - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Conservarea si Managementul Resurselor Naturale.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

PROTECȚIA JURIDICĂ A MEDIULUI ARTIFICIAL

CAPITOLUL I . PROTECŢIA JURIDICĂ A MEDIULUI ARTIFICIAL 1.1. Felurile mediului artificial Problemele mediului artificial nu pot fi privite izolat...

Politici și Strategii de Protecție a Mediului

INTRODUCERE Apărută pe agenda de lucru europeană la începutul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobândeşte un caracter distinct odată cu...

Reconstrucția ecologică a ariei naturale protejate Balta Comana

INTRODUCERE Dintre componentele esențiale ce alcătuiesc mediul ambiant, un loc aparte îl ocupă diversitatea biologică. Prin aderarea României,...

Protecția mediului natural - componentă a politicii dezvoltării durabile

Introducere “Daca noi nu putem dovedi ca o societate moderna poate prospera in armonie cu locul unde ea traieste, fragmentele de natura salbatica...

Protecția ecosistemelor terestre și acvatice

I. INTRODUCERE. a) Scurtă descriere a Ariei Naturale Protejate Gruia-Gârla Mare. Aria Naturală Protejată Gruia-Gârla Mare a fost declarată prin...

GIS - România

Introducere Sistemul GIS (Geographic Information System) este un sistem informational, bazat pe computer, ce foloseste reprezentarea si analiza...

Conceptul de Biodiversitate

Argument Domeniul protecţiei mediului este definit de extensia practică a ecologiei în soluţionarea problemelor determinate de dezvoltarea...

Ecoturism

Dezvoltarea durabila = satisface nevoile generatiilor actuale fara a prejudicial interesele generatiilor viitoare. Mediu = conditii si elemente...

Ai nevoie de altceva?