Corupția - fenomen social grav

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 5301
Mărime: 26.42KB (arhivat)
Publicat de: Loredana Pascu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Introducere

Faptul că fenomenul corupţiei a existat din cele mai vechi timpuri, constituind pînă în prezent unul dintre cele mai grave şi mai răspîndite comportamente ale unor persoane cu funcţii de răspundere, este o afirmaţie ce nu suscită îndoiala.

Actualizarea problemei se impune mai ales din cauza impactului negativ, foarte puternic al fenomenului corupţiei asupra democraţiei statului, echităţii sociale, a justiţiei şi a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Lucrarea actuală constituie o încercare de a aborda problema corupţiei şi a formelor ei în mediul afacerilor publice, sub aspectul teoretic al dreptului penal şi criminologiei. Deoarece criminologia este o ştiinţă complexă de studiu, lucrarea conţine referiri la aspectul normativ – juridic, social şi istoric al subiectului, precum şi analize comparative ale legislaţiei altor state şi studiul expertizei pozitive acumulate de alte state în contracararea acestui fenomen.

Se propune prin prezenta lucrare îmbunătăţirea cadrului normativ existent, pentru a determina aplicarea eficientă a normelor de drept în practică nu doar la nivel teoretic, a elimina textele cu interpretare ambiguă şi cu posibilităţi de eludare a legii şi de evitare a răspunderii. Necesită de asemenea adoptarea unui şir de măsuri spre perfecţionarea aparatului public, spre ridicarea responsabilităţii funcţionarilor, publicitatea în activitatea factorilor de decizie şi transparenţa activităţii lor, informarea largă a societăţii civile despre modul de rezolvare a intereselor ei, precum şi controlul eficient din partea organelor de control competente, mass – media şi societăţii civile, asupra aparatului public.

Baza metodologică utilizată cuprinde acte normative, lucrări de specialitate, publicaţii din mass – media ce reglementează problema corupţiei, date statistice şi sondaje de opinie.

Astfel s-a obţinut o lucrare ce reflectă pe larg fenomenul corupţiei, prin prisma literaturii de specialitate, a evenimentelor petrecute mass – media, cît şi a viziunii proprii asupra fenomenului în cauză.

Este o abordare teoretică a fenomenului corupţiei, care impune o abordare practică. E de menţionat că atît timp, cît acest fenomen va fi abordat doar teoretic, dar nu şi practic, cît timp societatea îl va tolera, acesta va dăinui în stat. Depinde de fiecare dintre noi în parte în ce fel de societate existăm, cine ne conduce şi cum vom trăi în viitor.

Influenţarea vieţii publice de către corupţie este o problemă care afectează ansamblul Europei. Ea se manifestă mai grav în unele ţări din Europa de Est, după 50 de ani în care sistemul a alimentat neîncrederea cetăţenilor la adresa funcţionarilor şi a deformat conştiinţa civică a celor care au trăit şi s-au format în acea perioadă.

Cuprins

Corupţia reprezintă o ameninţare majoră la adresa democraţiei şi economiei de piaţă. Ea împiedică dezvoltarea economică şi socială, subminează încrederea cetăţenilor în democraţie, erodează regula legii, constituind o negare a drepturilor omului şi a principiilor democratice.

Montesquieu arata antinomia dintre corupţie si democraţie. Corupţia destructureaza principiile fundamentale ale statului de drept, demolează încrederea în mecanismele democraţiei, slăbeşte ordinea constituţionala. Antrenând confuzia si suspiciunea, corupţia afectează starea de legalitate.

Corupţia generează discriminare si inegalităţi, îmbogăţiri rapide si ilicite, duce la crearea unor monopoluri care pervertesc sau distrug legile economiei de piaţa. "Ea încalcă drepturile economice şi sociale, iar în final slăbeşte încrederea <of man to man>, atacând, astfel, însasi esenţa (inima) drepturilor omului".

Corupţia este un fenomen antisocial ce reprezintă o înţelegere nelegală între două părţi, una propunând sau promiţând privilegii sau beneficii nelegitime, cealaltă, antrenată în serviciul public, consimţind sau primindu-le în schimbul executării sau neexecutării unor anumite acţiuni funcţionale ce conţin elemente ale infracţiunii prevăzute în Codul penal.

Corupţia reprezintă incalcarea sistematica si nesanctionata a normelor unei organizaţii sau instituţii de către unii membrii care in virtutea faptului ca deţin o anumita autoritate , utilizează resursele organizaţiei cu destinaţii diferite de scopurile acesteia.

Corupţia nu poate fi asimilată, în mod automat, cu faptele de natură penală, chiar dacă în majoritatea cazurilor ea este strâns legată de criminalitate. Corupţia în sens larg, ca şi corupţia penală scot în evidenţă aceiaşi atitudine faţă de morală şi etică şi pentru a merge la esenţă trebuie precizat că în toate situaţiile ea ţine de abuzul de putere şi de incorectitudine în luarea unei decizii. Corupţia reprezintă utilizarea abuzivă a puterii publice pentru obţinerea de foloase personale necuvenite.

Corupţia implică utilizarea abuzivă a puterii publice, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unui câştig necuvenit: abuzul de putere în exercitarea atribuţiilor de serviciu,frauda (înşelăciunea şi prejudicierea unei alte persoane sau entităţi), utilizarea fondurilor ilicite în finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, favoritismul,

instituirea unui mecanism arbitrar de exercitare a puterii în domeniul privatizării sau achiziţiilor publice, conflictul de interese (prin angajarea în tranzacţii sau dobândirea unei poziţii sau unui interes comercial care nu este compatibil cu rolul şi îndatoririile oficiale).

Grupul Multidisciplinar privind Corupţia (GMC), a adoptat următoarea definiţie „corupţia cuprinde comisioanele oculte şi toate celelalte demersuri care implică persoane investite cu juneţii publice sau private, care şi-au încălcat obligaţiile care decurg din calitatea lor de funcţionar public, de angajat privat, de agent independent sau dintr-o altă relaţie de acest gen, în vederea obţinerii de avantaje ilicite, indiferent de ce natură, pentru ele însele sau pentru alţii".

Bibliografie

• Intervenţia doamnei Rodica Mihaela Stanoiu in cadrul dezbaterii "Proiectul de convenţie a Consiliului Europei privind corupţia", Bucureşti, 2001

• Zamfir C, Lazar Vlăsceanu - Dicţionar de sociologie, Ed. Babei, Bucureşti 1998,p. 141

• Raportul Băncii Mondiale înfiinţat de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, în anul 1994

• Crişu, Ştefan – Legislaţie românească anticorupţie. Codul Penal. Legi speciale, Editura Argessis Print, 1004, pag. 261

• Allan, P. – Empirical Knowledge on Strategies for Corruption Control, Amsterdam

• Safta, Dan Ionel – Infracţiunile de corupţie, Editura All Beck, 2005.

• Diaconescu, Horia – Infracţiunile de corupţie şi cele asimilate sau în legătură cu acestea, Editura All Beck, 2005

• Crişu, Ştefan – Legislaţie românească anticorupţie. Codul Penal. Legi speciale, Editura Argessis Print, 1004, pag. 261.

• Safta, Dan Ionel – Infracţiunile de corupţie, Editura All Beck, 2005.

• Legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici.

• Musil Robert – Mic dicţionar de gâdire politică liberală, Editura Humanitas, 2004.

• www.guv.ro; Departamentul Naţional Anticorupţie – Buletin documentar – colecţiile pentru anii 2003 – 2006

• Dobrinoiu, Vasile – Corupţia în dreptul penal român, Editura Aras Lex, Bucureşti, 2004; Toader, Tudorel, Drept penal Român. Parte specială, (ediţie revizuită la 25 martie 2008), Editura Hamangiu, 2008.

• www.guv.ro; www.mai.ro; www.politiaromana.ro; Departamentul national anticoruptie – Raportul privind activitatea desfăşurată în anii 2002-2005; DNA – Raport privind activitatea desfăşurată în anii 2002 – 2005

• PNA - Raportul privind activitatea desfăşurată în anii 2002, 2003, 2004 2005

Ioan Alexandru, Drept Administrativ Comparat, Ediţia a II a, Editura Lumina Lex, Bucureşti 2003, pg. 105

Preview document

Corupția - fenomen social grav - Pagina 1
Corupția - fenomen social grav - Pagina 2
Corupția - fenomen social grav - Pagina 3
Corupția - fenomen social grav - Pagina 4
Corupția - fenomen social grav - Pagina 5
Corupția - fenomen social grav - Pagina 6
Corupția - fenomen social grav - Pagina 7
Corupția - fenomen social grav - Pagina 8
Corupția - fenomen social grav - Pagina 9
Corupția - fenomen social grav - Pagina 10
Corupția - fenomen social grav - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Coruptia - Fenomen Social Grav.doc

Alții au mai descărcat și

Propuneri privind Conceperea și Constituirea Sistemului Educativ și Instituțional pentru Pregătirea Funcționarului Comunitar Roman

“Propuneri privind conceperea si constituirea sistemului educativ privind functionarul comunitar roman”. ARGUMENT Începutul anilor ’2000 este...

Etica în Administrația Publică

Capitolul I. Aspecte specifice ale noţiunii de etică 1.1.Conţinutul noţiunii de etică „Etica se confruntă cu ce este bine şi ce este rău. Este...

Standardele Deontologice ale Funcționarilor Publici

I. INTRODUCERE În introducerea proiectului nostru vom evidenţia, în primul rând, modalitatea de abordare a acestuia, gândită de noi sub forma unei...

Asigurarea standardelor etice în strategiile de reformă a administrației

I. INTRODUCERE: I.1. ABORDARE: Avand in vedere faptul ca tema prezentei lucrari este” Asigurarea standardelor etice in strategiile de reforma...

Prevederile deontologice cuprinse în statutul funcționarilor publici și în codul de conduită al funcționarilor publici

INTRODUCERE ABORDAREA Acest proiect se bazeaza atat pe experienta si cunostintele academice acumulate de-a lungul timpului, cat si pe trairile de...

Corupția în administrație - semnificația publică a fenomenului corupției, cauze și metode de combatere

I. SEMNIFICATIA FENOMENULUI CORUPTIEI Tribut.Bacsis.Pesches.Haraci.Probabil multi au auzit acesti termeni dar nu au facut legatura cu ceea ce...

Etică și Corupție

1. Noțiunea de etică Noțiunea de etică provine de la cuvântul grecesc ethos (obicei, morav, caracter). Inițial, prin acest termen se concepea...

Corupția functionariilor publici din administrația publică locală

1.Tema studiului si motivatia alegerii ei. Coruptia este definita ca fiind o stare de abatere d normalitate,de la datorie, coruptia inseamna...

Te-ar putea interesa și

Aspecte Interdisciplinare Privind Criminalitatea în Domeniul Corupției

INTRODUCERE Coruptia in Romania este evaluata ca fiind foarte mare de catre diverse studii (Transparency International, PricewaterhouseCoopers,...

Asemănări și Deosebiri între Infracțiunile de Luare de Mită și de Primire de Foloase Necuvenite

CAPITOLUL I. Fenomenul corupţiei şi necesitatea prevenirii şi combaterii acestuia Secţiunea I. Consideraţii introductive 1.Apariţia şi evoluţia...

Darea de Mită

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND FENOMENUL GENERAL AL CORUPŢIEI Secţiunea 1: Conceptul de corupţie şi necesitatea incriminării corupţiei...

Etica și corupția în administrația publică

1. Noţiunea de etică Noţiunea de etică are acelaşi înţeles cu cea de morală, ele au aceeaşi provenienţă în latină ca şi în greaca veche şi fac...

Infracțiunile de corupție

INTRODUCERE “ Caci cu cinstea nici un bine nu se aseamană” ( Învățăturile lui Neagoie Basarab ) Actualitatea temei cercetate. La momentul dat,...

Corupția în organizațiile de servicii publice

Etica. Administratie Publica Studiul eticii este pentru Aristotel studiul caracterului uman, vorbind despre om in cadrul societatii. In aprecierea...

Etica și corupția

Cap.1 Noţiunea de etică. Necesitatea şi importanţa eticii în mediul organizaţional Definiţie. Noţiunea de “etică” provine din greaca veche şi...

Etica în Administrația Publică

Capitolul I. Aspecte specifice ale noţiunii de etică 1.1.Conţinutul noţiunii de etică „Etica se confruntă cu ce este bine şi ce este rău. Este...

Ai nevoie de altceva?