Criterii de Comparatie ale Sistemelor Administrative din Portugaliei si Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Criterii de Comparatie ale Sistemelor Administrative din Portugaliei si Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si .

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe , cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Cuprins

A. Sub aspect istoric există asemănare între România şi Portugalia întrucât ambele ţări vin după un regim totalitar care s-a finalizat cu o revoluţie (lovitură de stat în cazul Portugaliei); diferenţa ar consta în fapul că în Portugalia a fost mai timpurie aceea lovitură de stat, respectiv în 1974, pe când în România abia în 1989. Cert este că ambele revoluţii s-au soldat cu adoptarea ulterioară a Constituţiilor naţionale, care în ciuda faptului că au mai suferit modificări, revizuiri ulterioare (prima Constituţie a Portugaliei 1976, modificată în 1982 şi ulterior în 1989, forma finală/ Constituţia României 1991, revizuită în 2003) au statuat încă de atunci principiile generale.
B. Din punct de vedere al regimului politic ambele ţări au un regim semiprezidenţial pondere mare spre regimul parlamentar, decât spre cel prezidenţial, şi de asemenea ambele promovează multipartidismul, menţionându-se totuşi că Portugalia este o republică semiprezidenţială, asemănătoare din punct de vedere al puterii şi funcţiilor şefului statului, cu Republica a V-a a Franţei.
C. Regimul juridic al Portugaliei şi României, deopotrivă, se caracterizează printr-un stat de drept, bazat pe principiul separaţiei puterilor în stat într-o democraţie constituţională
D. La nivelul teritoriului există o asemănare între cele două ţări, în sensul că ambele sunt state unitare, indivizibile care transmit o parte din putere la nivel local, respectiv spre unităţile-administrativ–teritoriale.
Diferenţa este că Portugalia prezinta însă, particularităţi ale unei uniuni incorporate. Structura administratiei este consemnată în art. 6(1) din Constituţie „ Portugalia este un stat unitar a cărui structură respectă principiile de autonomie a guvernării locale şi de descentralizare democratică a administraţiei publice” Strucura administratiei este formata din:autorităţile locale, municipalităţile, comunele, regiunile administrative.
Teritoriul Portugaliei este constituit din partea continentală şi din arhipelagurile Azore şi Madeira care au statut de regiuni autonome.
a) În Portugalia continentală, Constituţia prevede existenţa a trei eşaloane ale puterilor locale :parohiile, municipalitatea, districtele
- Colectivitatea locală de bază este parohia , ceea ce constituie specificul portughez în peisajul european – unde colectivitatea de bază este comuna. În ciuda denumirii sale, parohia nu îndeplineste funcţii ecleziastice, ci asigură asistenţa sociala şi administrativă în probleme de interes public pentru parohia respectivă. Sunt în jur de 4000 de parohii în Portugalia, conduse de cître o Adunare parohiala aleas în mod direct de către populaţia apartinând acelei parohii. Această adunare parohiala numeşte, la rândul său, Consiliul parohial, organ executiv, care stabileşte bugetul parohiei şi pune în aplicare legile Adunarii parohiale.
- Municipalităţile, ca şi parohiile, sunt urbane sau rurale, cu exceptia celor din Lisabona şi Porto, clasificate ca şi arii metropolitane. Sunt în jur de 300 de municipalităţi în Portugalia. Guvernarea la nivelul municipalităţii revine Adunării municipalităţii, ai cărei membrii sunt, jumătate aleşi la fiecare 4 ani, şi, cealaltă jumatate o reprezintă preşedinţii consiliilor parohiale din raza municipalităţii respective. Organul executiv din cadrul acesteia este Camera municipalităţii şi Consiliul municipalităţii este organul consultativ prin care opiniile diverselor grupari economice, profesionale, culturale şi sociale pătrund în Cameră. Putem spune ca sistemul administrativ contemporan în Portugalia a fost inspirat din modelul francez şi influenţat de experienţa spaniolă. Există 18 districte administrative, conduse de către un guvernator civil, politic ales, două regiuni insulare autonome şi la nivel continental, doua arii metropolitane.
- Din 1976, odată cu adoptarea constituţiei de după revoluţie şi până în 1998 se încearca divizarea teritoriului continental în regiuni administrative, proiect respins insa in cadrul unui referendum national. Pentru simplificare procedurii de implementare şi administrare a programelor UE, Guvernul creaza un sistem format din 5 regiuni continentale: Nord, Centru, Lisabona şi Valea Tagus, Alentejo si Algarve.

Fisiere in arhiva (1):

  • Criterii de Comparatie ale Sistemelor Administrative din Portugaliei si Romania.doc

Alte informatii

Criterii de comparatie intre Romania si Portugalia