Despre ANL

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 4215
Mărime: 19.74KB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Voicu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liviu Filip
FEAA, Administratie publica, anul II, ID - procedura dreptului administrativ

Cuprins

  1. 1. Despre ANL 2
  2. 1.1 Programe 2
  3. 1.1.1 Locuinte prin credit ipotecar 2
  4. 1.1.2 Locuinte pentru tineri 2
  5. 2. Cum poti sa iti cumperi o casa de la ANL 3
  6. 2.1 Criterii cadru pentru stabilirea ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de locuinte si in repartizarea locuintelor pentru tineri, destinate inchirierii 4
  7. 2.2 Chiriaşii ANL pot achiziţiona locuinţa după 1 an 6
  8. 3. Locuinţele ANL – preţ mic, calitate pe măsură 7
  9. Bibliografie 9

Extras din referat

1. Despre ANL

Odată cu înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a fost implementat un program de credit ipotecar care a fost gândit ca o perspectivă pentru relansarea construcţiei de locuinţe în România.

Programul iniţial de credit ipotecar al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe s-a concentrat pe credit ipotecar în scopuri diferite legate de locuinţe (reabilitarea, extinderea, consolidarea locuinţelor existente, achiziţionarea de locuinţe) şi pe construirea de noi unităţi locative ale căror lucrări erau urmărite de către agenţie. Agenţia Naţională pentru Locuinţe a fost prima instituţie care a oferit credite ipotecare şi principalul promotor al pieţei ipotecare din România. Programul a suferit modificări structurale în anul 2003 când alte bănci s-au alăturat Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi s-a creat astfel un parteneriat public-privat. Actualul program de credit ipotecar – program de construcţii finanţate ipotecar – se referă la construirea de locuinţe finanţate de bănci care acordă credite ipotecare solicitanţilor ANL.

S-a preluat modelul ţărilor dezvoltate din punct de vedere economic, care au practicat şi continuă să aplice cu succes acest sistem.

Astfel, a reuşit să relanseze piaţa construcţiei de locuinţe. Prin mobilizarea şi atragerea instituţiilor bancare şi a investitorilor, continuă procesul de formare, într-un cadru organizat, a pieţei creditului ipotecar în Romania. ANL îşi confirmă astfel poziţia de formator pe piaţa creditelor ipotecare.

Într-o perioadă scurtă de timp, s-a constatat că şi în România oamenii sunt deschişi şi receptivi la metode noi de cumpărare şi de plată. Prin oferta ANL, li s-a putut oferi o alternativă celor care îşi doresc o locuinţă în proprietate

ANL a acordat atenţie tuturor aspectelor legate de creditul ipotecar, primind un feedback pozitiv din partea celor implicaţi activ în acest sistem: pe de-o parte, cetăţenii, care se mută în locuinţe noi şi moderne, şi, pe de altă parte, băncile care finanţează construcţiile, constructorii cu care lucreaza şi autorităţile locale care pun terenurile necesare la dispoziţia ANL şi asigură utilităţile aferente.

În paralel cu programul de credit ipotecar, ANL a implementat şi dezvoltat un program special de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

Agenţia Naţională pentru Locuinţe îşi propune să predea anual autorităţilor locale cât mai multe locuinţe care să satisfacă nevoile locative ale tinerilor din România.

1.1 Programe

1.1.1 Locuinte prin credit ipotecar

In strategia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului de realizare a unei dezvoltari in ceea ce priveste constructia de locuinte s-a insistat asupra programului de credit ipotecar, ca o perspectiva pentru relansarea acestui domeniu. Inca de la infiintare, Agentia Nationala pentru Locuinte are in domeniul de activitate programul de constructii de locuinte prin credit ipotecar, pe care l-a considerat o forma moderna de stimulare a constructiei de locuinte. Locuintele prin credit ipotecar sunt de doua tipuri: apartamente in blocuri cu un grad de finisare superior si case individuale.

Conform Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, modificata prin Ordonanta de Urgenta, nr. 105/2005, pot beneficia de credite pentru construirea unei locuinte prin ANL persoanele fizice cu cetatenie romana, domiciliate in Romania, indiferent de varsta.

Conform OUG 51 din 28 iunie 2006, statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 30% din valoarea locuintei construite. Subventia nu poate depasi echivalentul in lei a 15.000 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicata de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua in care s-a incheiat contractul de construire a locuintei.

1.1.2 Locuinte pentru tineri

Programul de constructii locuinte pentru tineri, destinate închirierii se adreseaza tinerilor cu vârste de pâna intre 18-35 de ani la data depunerii cererii, care nu îsi permit sa cumpere un apartament sau sa închirieze o locuinta de pe piata libera.

Tinerii pot primi repartitii in cel mult 12 luni de la implinirea varstei de 35 de ani. Locuintele sunt construite pe terenuri puse la dispozitia Agentiei Nationale pentru Locuinte de catre consiliile locale, conform prevederilor legale si cu respectarea documentatiei de urbanism legal aprobate.

Printr-o conventie încheiata cu ANL, autoritatile locale au obligatia de a asigura viabilizarea terenului (utilitatile) si dotarile edilitare ale caror costuri sunt suportate din bugetele locale. Investitiile privind constructia de locuinte în regim de închiriere sunt finantate de la bugetul de stat si/sau bugete locale, precum si din credite interne/externe si din alte surse legal constituite. Autoritatile locale repartizeaza locuintele construite prin ANL pe baza cererilor depuse de solicitantii care îndeplinesc criteriile stabilite prin lege.

Preview document

Despre ANL - Pagina 1
Despre ANL - Pagina 2
Despre ANL - Pagina 3
Despre ANL - Pagina 4
Despre ANL - Pagina 5
Despre ANL - Pagina 6
Despre ANL - Pagina 7
Despre ANL - Pagina 8
Despre ANL - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Despre ANL.doc

Te-ar putea interesa și

Procedee Stilistice Utilizate în Titlu

Argument Orice mesaj, care este trimis prin intermediul mass-media are ca scop nu doar transmiterea unor informaţii, ci şi modificarea sau crearea...

Prima Casă

Capitolul I Noţiuni generale; Managementul este un termen provenit din limba engleză şi adoptat ca atare, cu o semantică foarte complexă, care...

Studiul unei administrații publice - Primăria Municipiului Orăștie

Cap. I LOCALIZAREA SI ALESII PRIMARIEI MUNICIPIULUI ORASTIE 1. Scurt istoric Municipiul Orăştie este situat în partea de est a judeţului...

Contractul de vânzare-cumpărare

CONTRACTE CIVILE. Cap. I Consideraţii preliminare. Noul C. civ. aprobat prin Legea nr. 287/2009 adoptând concepţia monistă având drept consecinţă...

Ai nevoie de altceva?