Etica in Serviciul Public

Imagine preview
(7/10 din 10 voturi)

Acest referat descrie Etica in Serviciul Public.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Extras din document

. TIPUL IDEAL DE FUNCTIONAR PUBLIC

Ce ii este necesar functionarului public pentru a efectua o activitate etica? In primul rand activitate etice este acea activitate care nu contravine cu scopul initial pentru care a fost delegat, iar in ceea ce priveste etica ca si conduita, este acel mod de organizare a ativitatii administrative care are ca scop deservirea cetateanului, a contribuabilului conform regulilor stabilite de catre stat in conformitate cu nevoile sectorului pe care administratia il deserveste. O activitate etica este o activitate eficienta, avand in vedere definitiile pe care le-am dat mai sus. Astfel, ce ii este necesar functionarului public pentru a efectua o activitate etica? Dupa parerea celor mai multi dintre noi raspunsul este destul de simplu si radical. Functionarul nu ar avea nenoie de nimic, pentru ca oricum nu se va schimba absout nimic. Dezamagirea cetateanului roman fata de sistemul actual este mult prea mare pentru a mai crede in schimbare, cu toate ca aceasta este eminenta si inevitablila.

Cel putin in plan teoretic exista elemente care aduc schimbarea, elemente care sunt reglemntate de Codul de conduita. In primul rand functionarul public are oblgatia de a asigura un serviciu de calitate, in beneficiul cetatenilor, prin participarea activa la luarea deciziilor si la transpunrea lor in practica. De asemenea functionarii publici au obligatia de a avea un comportament profesionist, precum si de a asigura transparenta administrative pentru a castiga si mentine increderea publicului in integritatea, impartialitatea si eficacitatea autoritatilor si institutiilor publice. In conformitate cu atributiile care le revin si cu respectarea eticii profesionale, functionarii publici au obligatia de a respecta si a fi loiali Constitutiei Romaniei, loiali fata de autiritatile statului si institutiile publice.

Lasand la o parte ceea ce este scris pe hartie ramane credinta oamenilor care sunt in definitiv functionari publici, si anume regulile in care acestia cred, cultura care le-a fost administrata pana la aceasta ora, propria nemultumire fata de “sistem”, stresul la care sunt supusi in caminul propriu, conditiile de la serviciu, presiunile la care sunt supusi la locul de munca si asa mai departe! In aceesi masura un rol decisiv il joaca gradul de cultura, luat la propriu. Adevarul este ca cea mai mare parte a functionarilor publici nu au acea pregatire speciala pe care ar trebui sa o aiba. Varsta joaca de asemenea un rol important in comportamentul functionarilor carora le este destul de greu sa se dezobisnuiasca de sistemul trecut si sa imbratiseze noul sistem. Acestia nu constientizeaza locul lor in societatea romaneasca,menirea pe care o au si anume de a deservi cetateanul. Chiar daca aceste sunt prevederi ale unei legi, functionarii par sa nu fie deranjati de faptul ca cetatenii sunt de cele mai multe ori dezamagiti de serviciile publice. Calitatea lor este data de felul in care sunt primiti de functionari la ghiseuri, de starea de spirit pe care acestia o genereaza, de felul in care primesc contribuabilii, care este de cele mai multe ori plictisit si gata sa plece lasandu-ne cu problemele noastre.

Nimeni nu spune ca functionarii publici nu trebuire sa aiba probleme sau nu ar trebui sa simta stres, suparare, nemultumire,dar intelegand rolul pe care acestia il joaca in viata civila, rol care este extrem de important. Acestia ar trebui sa calmeze, sa fie sprijin pentru cei care le platesc onorariul, nu sa fie izvor si cauza de stres.

Alta parere ar fi ca tocmai pentru ca isi inteleg rolul si puterea pe care o au, functionarii publici, abuzeaza de aceasta in nenumarate feluri. Cel mai des utilizat fel este modalitatea lenta de a rezolva problemele cetatenilor, sau modul deficitar si lacunar de rezolvare.

Functionarul ideal ar trebui sa fie prietenos, deschis conversatiilor cu publicul ni probleme care tin de competenta sa, ar trebui sa raspunda prompt cererilor cetatenilor in vederea eficientizarii serviciilor publice si a acresterii increderii ni acest serviciu. Functionarilor publici le este interzis sa se implice in viata politica de orice natura. Acestia ar tebui sa se comporte respectuos fata de cetateni atat ca oameni ci cu atat mai mult ca functionari care deservesc interese publice si care sunt strict in serviciul contribuabiluilui care de altfel cum am amintit este platit de catre cel pe care ar trebui sa il deserveasca impecabil.

Remuneratia functionarului public ar trebui (si este de altfel) un factor important in modelarea comportamentului acestuia. Aceasta ar trebui sa fie pe masura muncii si efortului depus in solutionarea problemelor de serviciu. Salariile in sectorul public nu sunt nici pe departe stimulante, si de aceea in sectorul privat unde salariile sunt cu mult mai mari, vom gasi o servire incomparabila cu cea din sectorul public.

Etica in activitatea serviciului public da eficienta acestiu sector. Codul deontologic contine prevederi mai mult decat de ajuns pentru a crea o activitate etica. Tot ceea ce este necesar este vionta, si deschiderea functionarilor de a permite schimbarea. Toate aceste aspecte sunt deja implementate noilor generatii de functionari publici, pe care noi le reprezentam, care invata inca de pe bancile scolii ca bunastarea cetateanului este bunastarea si multumirea unei natiuni. Si daca acest lucru sta in mana a catorva sute de oameni, si daca acesti oameni suntem noi, de ce sa nu realizam acest lucru? De ce sa nu fim veriga in acest lant? De ce sa nu lasam la o parte interesele personale egoiste in favoarea intereselor generale ale societatii care oricum ne va recompensa intr-un fel sau altul?

Fisiere in arhiva (1):

  • Etica in Serviciul Public.doc

Alte informatii

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Stiinta Administratiei