Evaluarea Programelor

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 18559
Mărime: 60.74KB (arhivat)
Publicat de: Trandafir Toma
Puncte necesare: 11
UNIVERSITATEA “BABES BOLYAI” CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE STIINTE POLITICE, ADMINISTRATIVE SI ALE COMUNICARII SECTIA ADMINISTRATIE PUBLICA

Cuprins

  1. I. INTRODUCERE
  2. 1. ARGUMENT
  3. 2. DEFINIREA CONCEPTELOR
  4. II. O PRIVIRE DE ANSAMBLU ASUPRA EVALUARII
  5. 1. ISTORICUL EVALUARII
  6. 2. CONTEXTUL POLITIC AL EVALUARII
  7. 3. PROFESIA DE EVALUATOR
  8. III. TEORII ALE EVALUARII PROGRAMELOR
  9. 1 CARACTERISTICI GENERALE
  10. 2. PROGRAMAREA SOCIALA SI EVALUAREA
  11. IV EVALUAREA PROGRANELOR
  12. 1. SCOPURILE EVALUARII
  13. 2. ACTORII EVALUARII
  14. 3. EVALUAREA CALITATIVA
  15. 4. TIPOLOGIA EVALUARII
  16. 5. MODELE DE EVALUARI
  17. V CONCLUZII PRIVIND EVALUAREA PROGRAMELOR IN ADMINISTRATIA PUBLICA DIN ROMANIA
  18. VI STUDIU DE CAZ

Extras din referat

I. INTRODUCERE

1. ARGUMENT

Dezvoltarea actuala a societatii si ritmul in care ea se produce constrange la aplicarea unor schimbari majore in modul de gandire si de realizare a unor obiective mai vechi sau a unora noi, care apar cu fiecare pas facut inspre o lume moderna, in care cetateanul sa simta ca se afla pe primul loc in ierarhia preocuparilor institutiilor publice.

In ultimul timp s-a facut tot mai clar comparatie intre sectoarele care ofera servicii si produse cetatenilor, si anume intre sectorul public si cel privat. S-a ajuns astfel la concluzia ca domeniul privat este net superior celui public la capitolul calitatii serviciilor oferite cetatenilor. Din aceasta cauza, decidentii din domeniul public au ajuns la concluzia ca trebuie corelata calitatea serviciilor publice cu cea a celor oferite de catre firmele din domeniul privat.

Cu toata bunavointa de a realiza respectivul obiectiv, managerii serviciilor publice au intampinat si mai intampina inca dificultati legate de cadrul legal in care isi desfasoara activitatea sau legate de constrangerile venite din diferite domenii ale vietii publice: politic, economic (bugetarea progranelor derulate si a serviciilor oferite), social (individualitatea cetatenilor carora li se adreseaza serviciile si din aceasta cauza imposibilitatea satisfacerii fiecarei nevoi).

Aceste constrangeri duc la o crestere a ineficientei serviciiloe publice, ineficienta care este resimtita de catre cei care beneficiaza de respectivele servicii: cetatenii. In aceste conditii, incep sa apara preiuni care au ca scop imbunatatirea serviciilor oferite de institutiile publice. Mass-media are un rol important in acest sens, deoarece, prin insasi menirea si misiunea sa, ea devine vocea care exprima nemultumirea mai multor grupuri sociale vis-à-vis de eficienta serviciilor publice.

Desi partidele politice sunt privite in general ca fiind cele care prin interventii subiective duc la ingreunarea si incetinirea activitatilor acestor servicii, ele se pot regasi uneori printre cei care reactioneaza vehement la modul in care se desfasoara activitatea in interiorul institutiilor publice.

Alte grupuri care au influenta asupra modului de realizare a misiunilor si a calitatii serviciilor sunt sindicatele, grupurile de lobby sau diferitele grupuri organizate, care sunt unite din cauza unor interese comune.

Aflati in situatia de a depasii aceste obstacole din calea modernizarii serviciilor proprii, managerii din institutiile publice au fost nevoiti sa gaseasca modalitati de inlaturare a partilor nesatisfacatoare din programele proprii. Intr-un astfel de context, a aparut o modalitate de a rezolva probremele: evaluarea de programe.

Prezenta lucrare are ca scop prezentarea acestui instrument de realizare a obiectivelor institutiilor publice.

Evaluarea este o activitate tot mai necesara in contextul care se schimba tot mai repede la noi in tara dar si in intreaga lume.

Romania trebuie sa tina pasul cu schimbarile care se produc in jurul ei si in sistemele din care face parte sau din care doreste sa faca parte. In acest scop, trebuie sa se realizeze schimbari in ceea ce priveste structura, organizarea, functionarea si controlul activitatilor serviciilor publice. In contextul unei reforme administrative, apare necesitatea unor noi abordari manageriale. O asemenea viziune noua asupra managementului serviciilor publice este necesara, iar aceasta necesitate poate fi demonstrata daca se identifica diferentele intre domeniul public si cel privat.

In primul rand, finalitatile celor doua domenii sunt diferite: activitatile din domeniul privat vizeaa realizarea unui profit cat mai mare, pe cand in cazul domeniului public o formulare de genul “satisfacerea interesului public” lasa loc multor interpretari datorita modului vag de exprimare. Trebuie deci gandita o noua formulare pentru finalitatea serviciilor publice si trebuie identificate modalitatile de realizare a acestora fara a ingreuna activitatea din domeniu.

Cu toate ca fiecare cetatean plateste impozite statului, nu putem afirma ca serviciile publice sunt remarcabile din punct de vedere financiar asa cum sunt cele din domeniul privat.

Calitatea serviciilor oferite de cele doua domenii difera datorita faptului ca in aria privata exista competitie acerba intre furnizorii de servicii si doar cei puternici supravietuiesc, pe cand in sectorul public, serviciile se bucura de cvasi-monopol. Din aceasta cauza managerii nu se straduiesc sa imbunatateasca calitatea serviciilor lansate pe piata. Din moment ce nu exista concurenta (in majoritatea cazurilor), lipseste preocuparea de a contracara amenintarile venite din afara sistemului.

Managerii trebuie sa ia in calcul su faptul ca trebuie sa conduca institutiile publice caracterizate de o complexitate ridicata, cu misiuni multiple si care sunt supuse influentelor din mediul exterior. Principalele influente carora trebuie sa le faca fata sunt cele venite din mediul politic si care au dublu aspect:

- aspect pozitiv (natural) – fara controlul mediului politic, administratia ar crea si dezvolta structuri noi si fara justificare valida;

- aspect negativ – mediul politic creeaza constrangeri care duc la scurtcircuitarea activitatilor din serviciile publice (apar fenomenele de clientelism, nepotism etc)

Avand in vedere aceste aspecte, managerii de la varful ierarhiei trebuie sa adopte in cadrul reformei administrative un nou tip de management, care sa responsabilizeze actorii participanti la procesele din sistem

Asteptarile si nevoile celor care sunt beneficiarii serviciilor oferite de administratia publica de astazi sunt radical diferite fata de cele existente cu mai multi ani in urma. Ele se bazeaza pe o inversare a rolurilor: asteptarile nu mai vin din partea administratiei ci din partea cetatenilor care au pretentii crescute fata de serviciile publice si fata de modul in care sunt tratati de acestea. Pretentiile lor se bazeaza in principal pe drepturile fundamentale ale omului, pe principii constitutionale sau pe faptul ca platesc impozite pentru ca statul sa le furnizeze anumite servicii.

Cetatenii se asteapta sa primeasca raspunsuri personalizate din partea administratiei publice, doresc sa se simplifice procedurile si demersurile administratie si sa li se rezolve problemele in timp util.

Niciodata aceste cerinte nu vor putea fi satisfacute de catre o administratie de tip clasic, birocratic, datorita modului de organizare si datorita competentelor acesteia. Pe masura ce societatea cunoaste noi dezvoltari, cetatenii isi largesc sfera de astepari in ceea ce priveste serviciile pe care administratia publica i le ofera. Apare astfel necesitatea crearii unui serviciu public performant, care sa faca fata cerintelor tot mai diverse ale publicului.

Preview document

Evaluarea Programelor - Pagina 1
Evaluarea Programelor - Pagina 2
Evaluarea Programelor - Pagina 3
Evaluarea Programelor - Pagina 4
Evaluarea Programelor - Pagina 5
Evaluarea Programelor - Pagina 6
Evaluarea Programelor - Pagina 7
Evaluarea Programelor - Pagina 8
Evaluarea Programelor - Pagina 9
Evaluarea Programelor - Pagina 10
Evaluarea Programelor - Pagina 11
Evaluarea Programelor - Pagina 12
Evaluarea Programelor - Pagina 13
Evaluarea Programelor - Pagina 14
Evaluarea Programelor - Pagina 15
Evaluarea Programelor - Pagina 16
Evaluarea Programelor - Pagina 17
Evaluarea Programelor - Pagina 18
Evaluarea Programelor - Pagina 19
Evaluarea Programelor - Pagina 20
Evaluarea Programelor - Pagina 21
Evaluarea Programelor - Pagina 22
Evaluarea Programelor - Pagina 23
Evaluarea Programelor - Pagina 24
Evaluarea Programelor - Pagina 25
Evaluarea Programelor - Pagina 26
Evaluarea Programelor - Pagina 27
Evaluarea Programelor - Pagina 28
Evaluarea Programelor - Pagina 29
Evaluarea Programelor - Pagina 30
Evaluarea Programelor - Pagina 31
Evaluarea Programelor - Pagina 32
Evaluarea Programelor - Pagina 33
Evaluarea Programelor - Pagina 34
Evaluarea Programelor - Pagina 35
Evaluarea Programelor - Pagina 36
Evaluarea Programelor - Pagina 37
Evaluarea Programelor - Pagina 38
Evaluarea Programelor - Pagina 39
Evaluarea Programelor - Pagina 40
Evaluarea Programelor - Pagina 41
Evaluarea Programelor - Pagina 42
Evaluarea Programelor - Pagina 43
Evaluarea Programelor - Pagina 44
Evaluarea Programelor - Pagina 45
Evaluarea Programelor - Pagina 46
Evaluarea Programelor - Pagina 47
Evaluarea Programelor - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Programelor.doc

Alții au mai descărcat și

Fondurile Structurale în România

Capitolul I: Instrumentele structurale 1.1 Consideratii generale Instrumentele structurale ale Uniunii Europene au rolul de a stimula cresterea...

Impactul noului management asupra deciziilor din administrația publică

1. Introducere in Managementul Pulic si Noul Management Public Managementul public reprezinta ansamblul proceselor si relatiilor de management,...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Managementul Fondurilor Structurale

Introducere Politica de dezvoltare regionala este una dintre cele mai importante politici si cele mai complexe ale Uniunii Europene,fapt ce...

Finanțarea Afacerilor Internaționale din Surse Europene

INTRODUCERE Finanţarea afacerilor internaţionale din surse europene poate îmbrăca forma finanţarii tranziţiei la economia de piaţă, finanţarii...

Management Sanitar

Capitolul 1 ASPECTE PRIVIND CONCEPTUL DE MANAGEMENT 1.1. Etimologia conceptului de management Folosit iniţial în ţările anglo-saxone, conceptul...

Promovarea vânzărilor în cadrul Carrefour

INTRODUCERE In mediul economico-social, o firma nu se poate limita la producerea si distributia de bunuri si servicii. Ea trebuie sa creeze o...

Efecte ale mass-media - televiziunea de nișă

INTRODUCERE Televiziunea este categoric un fenomen. în continuă desfăşurare şi progress, este un fenomen care se autocreează. S-a produs, a...

Sisteme de Învățământ la Distanță

Introducere Un sistem de elearning (de formare la distanţă sau educaţie virtuală) constă într-o experienţă planificată de predare-învăţare,...

Metoda PPBS - metodă modernă de dimensionare a cheltuielilor publice

1 Metoda moderna de dimensionare a cheltuielilor publice-P.P.B.S 1.1 Apartitia P.P.B.S. Cel mai mare eveniment bugetar de la apariţia metodelor...

Evaluarea Programelor în Administratia Publica

Evaluarea este o practica naturala, întâlnita în toate aspectele vietii de zi cu zi. La un nivel de baza evaluarea programelor înseamna deplasarea...

Ai nevoie de altceva?