Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3984
Mărime: 16.79KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Voluntariatul este o componenta fundamentala a societatii civile. El insufleteste cele mai nobile aspiratii ale omenirii - pacea, libertatea, oportunitatea, siguranta si justitia pentru toate persoanele.

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) lupta pentru a dezvolta voluntariatul ca modalitatea activa de implicare a cetatenilor in rezolvarea problemelor comunitatii, oferindu-si timpul, abilitatile, cunostintele, sau experienta pentru o comunitate mai sanatoasa.

S-a constituit legal, ca si organizatie de sine statatoare, în decembrie 2004. Inaintea acestei date CVCN activa ca si departament al Centrul National de Voluntariat Pro Vobis. Prin constituirea sa, CVCN continua, dar mai ales aprofundeaza, extinde si inoveaza activitatea departamentului de programe locale al Pro Vobis. Prin urmare, istoria organizatiei este cu mult mai ampla decât cea parcursa de la constituire pâna în prezent, bazandu-se pe experienta de 7 ani în domeniul voluntariatului a angajatilor si voluntarilor CVCN.

Conform definitii din legea voluntariatului 2006 ; “Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, în folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata în domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învatamânt, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea.”

Serviciul de voluntariat este deschis tuturor , fara nici o discriminare , oricine

doreste sa ofere din timpul sau , din experienta , aptitudinile , talentele sale in folosul altora este binevenit . E important de precizat ca voluntariatul nu necesita

neaparat o pregatire de specialitate , nu e conditionat de studii , de varsta , de experienta , de talente etc

Voluntariatul este folositor deoarece poate sa ajute , in special persoanele tinere , si nu numai , sa vada un nou sens al vietii , al meritelor personale , poate conduce la acumularea de experienta in diverse domenii , poate ajuta la socializare , la castigarea de noi prieteni , la o imagine de sine pozitiva , la contributia in ceea ce priveste bunastarea societatii, la crearea unui Curriculum Vitae atractiv . Munca de voluntariat te motiveaza sa mergi mai departe , sa devii responsabil , sa te cunosti mai bine pe tine , capacitatile si talentele tale , punctele tari , punctele slabe , limitele. De asemenea poti invata lucruri utile din experienta altora , munca de voluntariat te face sa te simti util.

Deci beneficiile voluntariatului se pot observa atat in plan psihologic , dar si in

plan comunitar , contribuind la dezvoltarea comunitatii locale .

Institutiile publice au un rol si o responsabilitate de asumat in raport cu dezvoltarea comunitatii locale. Din punct de vedere al rolului institutiilor publice in dezvoltarea voluntariatului la nivel local putem identifica cateva aspecte importante pentru orice institutie publica ce isi doreste recunoasterea sa in comunitate ca actor implicat si responsabil: in primal rand aproprierea de cetateni si abordarea creativa a problemelor comunitatii; implicarea comunitatii in solutionarea problemelor si

completarea resurselor materiale cu resursa umana; depasirea constrangerilor bugetare si manifestarea responsabilitatii fata de comunitate; schimbarea perceptiei de asistat a cetatenilor si asumarea activa a rolului de facilitator/mediator intre actorii din comunitate.

Prin derularea acestor programe orice institutie publica dovedeste deschidere si initiativa in abordarea creativa a problemelor societatii, apropiindu-se de cetateni dintr-o alta perspectiva decat cea a rolului sau institutional. Cetatenii sunt antrenati direct in solutionarea problemelor locale, ceea ce ii responsabilizeaza cu privire la mentinerea starii de fapt multumitoare rezultata prin solutionarea problemelor. Resursele materiale nu sunt niciodata suficiente pentru a face fata abundentei de nevoi, de aceea programele de voluntariat ofera institutiilor posibilitatea de a completa resursele disponibile cu energia, abilitatile si talentul voluntarilor care doresc sa se implice in comunitatea lor.

Preview document

Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 1
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 2
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 3
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 4
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 5
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 6
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 7
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 8
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 9
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 10
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 11
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 12
Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Programelor Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca.doc

Te-ar putea interesa și

Marketing-ul ONG-urilor - Studiu de Caz: BCC Cluj-Napoca

Cuprins I. Introducere Activitatile nonprofit au un alt scop decât obtinerea de profit. În limba latina lucrum = profit. Scopul nelucrativ nu...

Identificarea mediului organizațional extern de sarcină și evaluarea relațiilor organizației World Vision

I. Prezentarea organizatiei Denumirea organizatiei : World Vision Adresa: Str. Tebei, nr 29A, cod 400305, loc. Cluj-Napoca, jud. Cluj Data...

Ai nevoie de altceva?