Executivul din Franta vs Executivul din Polonia

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Executivul din Franta vs Executivul din Polonia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Androniceanua Armenia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Cuprins

1. Titlul lucrari si justificarea acestuia
2. Particularitati ale Executivlui din Franta si componentele structurale ale acestuia
3. Particularitati ale Executivului din Polonia si componentele structurale ale acestuia
4. Asemanari intre sistemele administrative din Franta si Polonia
5. Deosebiri intre sistemele administrative din Franta si Polonia
6. Prezentarea avantajelor competitive esentiale ale sistemelor administrative din Franta si Polonia
7. Transferul de know-how din sistemele studiate in sistemul administrativ din Romania
8. Bibliografie

Extras din document

1. Titlul lucrari si justificarea acestuia

Din 1 ianuarie 2007 România este membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Din această cauză este absolut necesar ca sistemul administrativ românesc să fie adaptat celui din interiorul comunităţii europene.

Realizarea unei reforme administrative complexe la nivel naţional este cheia succesului, pentru a se alinia cerinţelor complexe ale alianţei, cum ar fi: transparenţa, predictibilitate, responsabilitate, adaptabilitate si eficacitate.

Rolul autorităţilor executive este de a lua decizii, de a realiza programe, de a angaja şi realiza negocieri, de a recompensa pe cei devotaţi, de a sancţiona încălcarile, de a reglementa afacerile şi problemele curente, roluri ce nu pot fi îndelinite de o adunare parlamentară. (Ioan Muraru)

Autorităţile executive sunt înarmate din punct de vedere tehnic (oameni de decizie, ierarhizaţi), din punctul de vedere politic (membrii executivului sunt lideri ai partidului majoritar), din punctul de vedere instituţional (dispune de mijloacele necesare executării legilor). Aşadar rezultă un raport favorabil executivului.

Am ales realizarea acestei teme pt a pune in evidenta deficientele sistemului administartiv din Roamnai fata de ale sistemului Poloniei, care este o republiza semiprezidentiala, cat si deficientele fata de o republica prezidentiala, Franta.

2. Particularitati ale Executivului din Franta si componentele structurale ale acestuia

Franta: Republica prezidentiala

Nume oficial: Republica Franceza

Capitala : Paris

Moneda: euro

Limba Oficiala: franceza

Franta este o republica indivizibila, laica, demoncratica si sociala, asa cum se mentioneaza in articolul 2 din constitutie. Organizarea si functionarea guvernului deriva din Constitutia din 1958, care recunoaste principiile Declaratiei Drepturilor Omului si din Constitutia din 1946. Constitutia din 4 octombrie 1958, aprobata prin referendum, a constituit punctul de pornire pentru reforma constitutionala din 1962, potrivit careia Presedintele Republicii este ales prin vot direct universal pentru o perioada de 7 ani.

Conform Constitutiei Promulgate la06.10.1958, amendata ultima data in 1999, Franta este republica prezidentiala.Puterea legislativa este exercitata de un Parlament bicameral format din Senat si Adunarea Nationala.

Puterea executiva este exercitata de presedinte, care numeste Consiliul de Ministri, condus de un prim-ministru. Consiliul de Ministri este raspunzator fata de Parlament. Seful statului este ales prin vot direct, pentru cel mult doua mandate de cate 7 ani.

Autoritatea executiva este divizata intre Presedintele Republicii si Primul Ministru .Nominalizarile pentru posturile din activitatile civile si militare , de la cel mai inalt nivel al statului, sunt de competenta Presedintelui Republicii. Nominalizarile pentru posturile de consilieri de stat,prefect si director in adminstratia publica sunt facute de catre Consiliul de Ministri.

Şeful Guvernului este Primul-Ministru, iar pe langă acesta, Guvernul mai este format şi dintr-un număr de ministere şi secretariatele de stat. Structura Guvernului poate varia. Unii miniştrii pot purta denumirea de miniştrii secretari de stat, iar ceea ce se poate observa ca o particularitate esenţială este că nici un memebru al Guvernului nu poate fi în acelaşi timp şi membru al Parlamentului. Miniştii şi secretarii au propriile birouri ce sunt conduse de către asistenţi. În structura Guvernului există aproximativ 20 de departamente ministeriale cu structuri administrative cvasipermanente.

În Franţa, potrivit art. 21 din Constituţie, Primul Ministru este numit de către şeful statului şi poarta responsabilitatea acţiunilor Guvernului. Acesta organizează activitatea Guvernului, fiind ajutat de asistenţi si de Secretariatul General al Guvernului.

Formele de desfăşurare a activităţii Guvernului sunt:

- Şedinţele Consiliului de Miniştrii în principiu sunt săptămânale, prezidate de Preşedintele Republicii şi reunesc Primul Ministru, miniştrii şi dacă este necesar şi secretarii de stat corespunzători

- Şedinţele Consiliilor Interministeriale reunesc, la invitaţia Preşedintelui Republicii care le prezidează, Primul Ministru, miniştrii implicaţi în problemele particulare şi dacă este necesar şi personalul civil de nivel superior

- Şedinţele Comitetelor Interministeriale la care participă membrii Guvernului sunt prezidate de Primul-Ministru

Secretariatul General al Guvernului (SGG) este o instituţie a administraţiei publice, ocupând un loc important în structura organizatorică a instituţiilor franceze, având rolul central în derularea multor proceduri administrative care implica activitatea Guvernului. De asemenea SGG este un mecanism esenţial, un liant în relaţiile dintre instituţiile franceze. O particularitate esenţială a acestei structuri, care a fost fondată în 1935, este ca îndeplineşte rolul de mediator între miniştrii. SGG nu cunoaşte o reglementare legală şi este condus de un secretar general al Guvernului, care asistă şi colaborează cu Primul-Ministru.

Fisiere in arhiva (1):

  • Executivul din Franta vs Executivul din Polonia.doc