Formele de Control asupra Administrației Publice

Referat
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7041
Mărime: 28.78KB (arhivat)
Publicat de: Leonard Trifan
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Creanga
Universitatea de Stat din Moldova Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe politice şi Administrare Catedra: Ştiinţe politice şi administrare.

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Controlul administrativ 6
  3. Controlul administrativ intern 6
  4. Controlul intern general 7
  5. Controlul intern specializat 9
  6. Controlul administrativ extern 13
  7. Controlul ierarhic 13
  8. Tutela administrativă 17
  9. Controlul administrativ extern specializat 19
  10. Bibliografia 23

Extras din referat

Introducere

Dincolo de aspectele de natură formal-organizatorică şi de localizarea este structură intermediară între puterea politică şi societatea civilă pe care o deserveşte admnistraţia publică, ca activitate indispensabilă în procesul realizării valorilor politice, are menirea de a realiza anumite valori politice pentru satisfacerea necesităţilor societăţii, fiind din această cauză o activitate subordonată acelor valori.

Ca atare, prin însăşi natura sa, administraţia necesită supunere de multiple forme de control, în vederea asigurării înfăptiurii acestor valori politice . Realizarea efectivă a misiunilor ce revin administraţiei publice, presupune desfăşurarea unui amplu program administrativ, în deplină concordanţă cu cerinţele şi trebuinţele societăţii în cadrul căreia este organizată, îmbrăcînd ca principale activităţi, organizarea executării şi executarea în concret a legii. În acest context, pentru a asigura conformitatea activităţii organelor administraţiei publice cu exigenţele stabilite de forurile politice, este nevoie de instituirea unui vast şi complex control asupra acestei activităţi.

În acelaşi sens, garanţia juridică a îndeplinirii acestui obiectiv îl constituie controlul asupra modului în care aceste autorităţi şi-au exercitat atribuţiile conferite de lege, de către însăşi autorităţile administrative sau de autorităţi care înfăptuiesc celelalte puteri ale statului, legislativă sau judecătorească.

Administraţia publică este acea activitatea care constă în principal în organizarea şi asigurarea executării, dar şi în executarea nemijlocită a prevederilor constituţiei, e tuturor actelor normative şi a celorlalete acte juridice emise de autorităţile administraţiei publice, fapt ce relevă necesitatea controlului asupra administraţiei publice.

Totodată, realizarea competenţei unui organ al administraţiei publice presupune, transpunerea în practică a dispoziţiilor legii sau, după caz prestarea celor mai diverse servicii publice este posibilă numai în limitele îngăduite de lege, subliniază imperativul funcţionării administraşiei publice în spiritujl exigenţelor principiului legalităţii. Asigurarea respectării legii, ca formă juridică ce îmbracă valorile politice, reclamă existanţa unor factori cu caracter autoreglator, atît la nivelul structurii administrative interne, cît şi a celei externe.

Aşadar, necesitatea instituirii controlului asupra sistemuli global al administraţiei publice rezidă, în principal, din însăşi raţiunea organizării şi funcţionării acesteia în cadrul statului, şi anume din misiunea de realizare în concret a valorilor politice exprimate în lege. Însăşi subordonarea administraţiei publice faţă de puterea politică care îi prescrie conduita şi îi stabileşte scopurile, furnizîndu-i şi mijloacele adecvate, detremină intervenţia unor forme de control asupra structurii generale a administraţiei publice. El derivă şi din localizarea şi rolul acesteia în cadrul statului, respectiv din poziţia sa intremediară între autorităţile puterii legislative, ale celei executive şi populaţie, ale cărei nevoi trebuie să le satisfacă, mijlocind interesele generale, particulare şi locale, prin intermediul serviciilor publice şi al altor mijloace tehnici pe care le au la dispoziţie.

Din această perspectivă, avînd în vedere complexitatea deosebită a activităţii pe care o desfăşoară autorităţile administraţiei publice, atît la nivel central cît şi local, care cuprinde, practic, toate elementele şi sectoarele vieţii economico-sociale, formele de control folosite sunt foarte diverse. După natura juridică a autorităţii care exercită controlul administraţiei publice, se distinge:

- controlul exercitat de autoritatea legislativă;

- controlul exercitat de autorităţile judecătoreşti şi de organele cu activitate jurisdicţională;

- controlul exercitat de Guvern prin autorităţile administraţiei publice, precum şi de către structurile din sistemul acestora.

Sintetizînd aceste forme de control, reieşite din clasificarea de mai sus, putem afirma că în cadrul mecanismului, toate cele trei puteri ale statului exercită, în mod corespunzător, prin mijloace specifice, potrivit particularităţilor funcţiilor statului, controlul asupra administraţiei publice.

Se detaşează în primul rînd, controlul politic asupra administraţiei publice în virtutea subordonării acesteia faţă de puterea politică de la care emană valorile politice, integrate reglementărilor legale. Accentul deosebit asupra administraţiei. Acest control corespunde unei necesităţi fundamentale şi aparţine reprezentaţilor naţiunii de a verifica constant că administraţia nu se abate de la liniile directoare care i-au fost fixate.

Controlul parlamentar se manifestă de regulă, prin interpelările şi întrebările parlamentarilor adresate miniştrilor, cu privire la modul în care funcţionează maşina administrativă raportată la doleanţele şi trebuinţile electoratului. Dar esenţa controlului parlametar constă în rolul deosebit pe care îl joacă comisiile parlamentare, prin verificarea modului de gestionare a treburilor publice de către ministere sau organele centrale, precum şi de către alte structuri administrative integrate acestora.

Un control specific parlamentar este cel al avocatului parlamentar îndreptat către respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti de către autorităţile publice, pe cale extrajudiciară.

În al doilea rînd, controlul puterii execute prezintă un rol deosebit de important, atît din perspectiva relaţiilor cu administraţia publică, pe care şi-o subordonează direct, cît şi din cea care priveşte consistenţa mijloacelor de intervenţie a autorităţii publice executive, corelativ atributului acesteia de conducător şi implicit de regulator al administraţiei publice.

Preview document

Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 1
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 2
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 3
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 4
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 5
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 6
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 7
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 8
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 9
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 10
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 11
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 12
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 13
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 14
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 15
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 16
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 17
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 18
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 19
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 20
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 21
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 22
Formele de Control asupra Administrației Publice - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Formele de Control asupra Administratiei Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Aplicabilitatea Metodelor de Control în AP din România și Impactul Lor asupra Deciziilor din AP

Necesitatea si scopul administratiei publice Dincolo de aspectetle de natura formal-organizatorica si de localizarea ei ca structura intermediara...

Controlul în administrația publică

Introducere Controlul asupra administraţiei publice este o necesitate veche de când există lumea; scrierile anticilor relevau lupta împotriva...

Problema Controlului în Administrația Publică

Necesitatea efectuării controlului administraţiei publice În orice stat indiferent de forma de organizare, este necesar de efectuat controlul...

Cărțile funciare - noțiune, structură, obiect

Cartea funciara a fost definita ca fiind “un inscris autentic si cu caracter public , care cuprinde descrierea imobilelor si aratarea drepturilor...

Controlul jurisdicțional asupra activității administrației publice

I. Noţiunea de contencios administrativ Prin contencios administrativ se înţelege activitatea de soluţionare de către instanţele de contencios...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Implicații ale Controlului Asupra Procesului Decizional al Instituțiilor Publice

Introducere ,,Eu iau decizii. Poate nu sunt perfecte, dar este mult mai bine sa iei decizii imperfecte decit sa cauti in permanenta deciziile...

Răspunderea Administrativ - Patrimonială a Funcționarului Public

ARGUMENT În lucrarea „ Răspunderea în dreptul administrativ” vom viza totalitatea demersurilor, principiilor si condițiilor necesare în...

Controlul Activității Autorităților Administrației Publice Locale

ÎNTRODUCERE În democrație, după Alain, cel care controlează joacă un rol fundamental: ”Unde se află democrația dacă nu în acea a patra putere pe...

Rolul autorităților administrației publice locale

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Domeniile cercetate sunt susţinute pe principiul de egalitate în faţa legii, pe dreptate socială şi...

Eficiența Controlului Parlamentar în România

1. Controlul parlamentar și formele de manifestare 1.1. Principalele trăsături ale controlului parlamentar Pentru îndeplinirea scopului său,...

Metode de control în administrația publică din România

1. Notiunea de control in administratia publica Prin control se intelege activitatea de verificare a institutiilor publice si a conformitatii...

Controlul administrației prin justiție

1. Aspecte generale privind controlul judecătoresc asupra administraţiei publice 1.1. Noţiunea, definiţia şi formele contenciosului administrativ...

Problema Controlului în Administrația Publică

Necesitatea efectuării controlului administraţiei publice În orice stat indiferent de forma de organizare, este necesar de efectuat controlul...

Ai nevoie de altceva?