Inflația și cauzele ei

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4150
Mărime: 24.83KB (arhivat)
Publicat de: Roza Gheorghiu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tiberiu Braileanu
FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR UNIVERSITATEA “AL.I.CUZA”IASI

Cuprins

  1. INFLATIA SI CAUZELE EI 2
  2. TIPURI DE INFLATIE: 3
  3. a) Inflatia monetara 3
  4. b) Inflatia prin cerere 3
  5. c) Inflatia prin costuri 3
  6. MONEDA 4
  7. ECONOMIA SOCIALISTA 4
  8. INFLATIA SI BNR 5
  9. OPORTUNITATEA TRECERII LA TINTIREA INFLATIEI IN 6
  10. ROMANIA 6
  11. 1. Istoria politicii monetare din tara respectiva 6
  12. 2. Nivelul curent al inflatiei 7
  13. 3. Strategia de politica monetara adoptata in alte tari cu conditii similare 7
  14. 4. Caracteristicile economiei tarii respective. 7
  15. 5. Caracteristicile politice si cadrul institutional al tarii 7
  16. PROVOCARI SI PERSPECTIVE ALE TINTIRII INFLATIEI 8
  17. IN ROMANIA 8
  18. a. Persistenta excesului de cerere in economie care creeaza presiuni inflationiste si convergenta nominala vs convergenta reala 8
  19. b. Liberalizarea unor fluxuri de capital cu impact monetar ridicat 8
  20. c. Persistenţa unui nivel înalt al deficitului de cont curent 9
  21. d. Dificultatea flotarii libere a cursului de schimb 9
  22. e. Rata dobanzii ca instrument de politica monetara este inca un instrument putin eficient in combaterea inflatiei. 9
  23. f. Eficienta masurilor administrative de limitare a creditarii ar putea scadea 10
  24. g. Existenta unor vulnerabilitati ale sectorului bancar la o depreciere a monedei nationale 10
  25. h. Incertitudini legate de evolutia viitoare a preturilor si veniturilor populatiei. 10
  26. i. Politica fiscala. 11
  27. CONCLUZII 11
  28. BIBLIOGRAFIE: 12

Extras din referat

INFLATIA SI CAUZELE EI

Inflatia este un fenomen si un proces economico-social complex , care a devenit general si persistent in epoca noastra . Aceasta se caracterizeaza prin cresterea puternica a preturilor si deprecierea monetara si are drept cauza esentiala, devansarea puterii de cumparare a consumatorilor , de catre volumul si pretul

Cresterea inflationista a preturilor este o crestere generala si inegala in economie ,fiind intotdeauna cumulativa: fiecare sporire a preturilor antreneaza noi cresteri de preturi la alte bunuri si servicii, datorita interactiunilor dintre agentii economici. Inflatia reprezinta cresterea preturilor peste un anumit prag, deoarece stabilirea si echilibrul economic au evoluat fata de secolul trecut.

Sub aspectul ordinului de marime ,se apreciaza ca exista trei forme de inflatie:

-inflatia rampanta sau controlata a preturilor (3-4% anual) ;

-inflatia deschisa (5-10% anual);

-inflatia galopanta (peste 15% anual)

Incadrarea inflatiei in una sau alta din aceste forme , desi dificil de realizat, inpune folosirea unor indicatori precum:

-indicele pretului;

-indicele general al preturilor;

-idicele costului vietii;

-indicele puterii de cumparare a banilor (pe plan intern si extern);

-idicele masei monetare;

-indicele vitezei de rotatie a banilor;

-devansarea cresterii indicatorilor macroeconomici; PIN; PNB; VN,PIB,etc ) de catre masa monetara aflata an circulatie s a .

Inflatia contemporana luand in considerare conditiile determinarii si desfasurarii ei reprezinta un dezechilibru structural ,monetaro-material generat de existenta in circulatie a unei mase monetare ce depaseste nevoile economico –sociale si avand ca efecte deprecierea banilor si cresterea generala si durabila a preturilor.

Declansarea si alimentarea inflatiei (cel putin sub aspectul masei monetare) sunt determinate de o serie de factori precum:

-deficitul bugetar (permanentizarea si cronicizarea sa);

-stimularea artificiala (prin politica macroeconomica) a economiei (“politica banilor ieftini”, “injectiile monetare”,s.a.m.d.);

-creditul bancar (mai cu seama sub aspectele conditiilor acordarii si urmaririi realizarii);

-importul de inflatie;

-mobilizarea rezervelor monetare ;

-cheltuielile militare ;

-reletiile valutare ;

-spirala inflationista (corelarea cresterii preturilor, salariilor si a productivitatii muncii);

-alte cauze ( cresterea gradului de monopolizare a economiei ,amanarea /renuntarea la convertibilitatea monedei nationale etc.).

Tipuri de inflatie:

Sub aspectul factorilor ce apar la originea inflatiei exista trei tipuri de inflatie :

a) monetara ;

b) prin cerere;

c) prin costuri.

a) Inflatia monetara consta in faptul ca sporirea masei monetare mai rapid decat cantitatea de bunuri si servicii de pe piata duce la cresterea exce-siva a preturilor .Acesta este si tipul de inflatie dominant in etapa actuala ,de tranzitie din economia romaneasca si celelalte state est-europene.

b) Inflatia prin cerere se datoreaza dezechilibrului ditre cerere si oferta ,elasticitatii cererii si cresterii ei, in timp ce oferta este rigida sau scade.

Excesul de cerere se poate menifesta prin excesul cererii de consum al populatiei care poate proveni din economisire, cresterea salariilor fara o crestere corespunzatoare a productivitatii muncii ,precum si excesului de cheltuieli publice. Astfel, excesul de cheltuieli acoperite de la bugetul statului este o cauza majora a inflatiei deoarece contribuie la cresterea cererii in comparatie cu oferta de piata.

c) Inflatia prin costuri in viziunea unor teoreticieni, se datoreaza cresterii neancetate a cerintelor fata de agentii economici ,in conditiile concurentei tot mai ascutite :

-publicitate ,

-salarii mari,

-sarcini fiscale exagerate,etc.

Caracteristici pentru pentru inflatia prin costuri este cresterea mai rapida a salariilor medii in raport cu cresterea productivitatii medii a muncii.

Ca dezechilibru monetaro–material inflatia nu poate fi abordata rupt de cei doi poli ai manifestarii ei: moneda (ca marfa speciala)si restul marfurilor.

MONEDA (banii) reprezinta o marfa speciala, deprinsa din randul celorlante categorii de marfuri datorita calitatilor sale deosebite:

-valoare mare raportata la volum ;

-posibilitate de divizare fara pierderea valorii;

-accesibilitate larga;

-usurinta manevrarii s.a.).

Ca mijloc institutional moneda este folosita ca instrument general de schimb, de masurare, transmitere si conservare a valorii; de plata si economisire atat pe plan national cat si international (acestea fiind ,de fapt functiile monedei).

Puterea de cumparare a monedei pe plan national este data de cantitatea de bunuri economice ce poate fi achizitionata in schimbul unei unitati monetare (banesti ); pe plan international de cursul valutar (numarul de unitati monetare nationale ce revin la unitate valutara ).

ECONOMIA SOCIALISTA

Aceasta s-a confruntat cu un puternic proces inflationist. Insasi conducerea tarii de atunci, recunostea aceasta, dar in mod tipic communist. Dovada o reprezinta cresterile de preturi prevazute prin planurile cincinale-deci anticipat. In realitate cresterile de preturi erau semnificative.

Ex: pretul la carnea de porc in 1960 era 12 lei /Kg, iar 1989 era de 42lei/kg. Deci o crestere de cca.350 %.

O alta dovada o reprezinta cresterile planificate la salarii. Datele statistice comunicate de oficialitati arata ca salarul mediu lunar nominal net,in 1989 reprezenta o crestere de 177 % fata de cel din anul 1980.

Analizand datele statistice , rezulta ca indicele general al preturilor era in 1989 de 133,2 % fata de 1980.

Comparand idicii de crestere ai preturilor ,cu cel de crestere al salariului nominal net si avand in vedere ca productia scadea an de an, observam ca salarul net a crescut mult fata de indicele de crestere al preturilor . Cresterea sa-larului net se explica in principal prin sporirea numarului angajatilor din apara-tul de partid si de stat, in organele de represiune si in alte domenii in care angajatii erau platiti conform principiului “timpul trece, leafa merge “. Aceste sume nu-si gaseau acoperire in bunurile de pe piata, deci aveau un rol inflationist.

Recunoasterea existentei inflatiei o constituie si aceia ca prin planurile cicinale ,sau prin decrete si hotarari ale Consiliului de Ministri, erau stabilite cursuri valutare diferite pentru valuta forte – dolar American – in perioade diferite .

Prin asigurarea salariilor personalului retribuit in regie, se arunca lunar in circulatie un volum mare de numerar , cu efect al cresterii .masei monetare . Datorita lipsei marfurillor de pe piata , sume mari din numerarul existent pe piata, tranzitau catre CEC, unde soldul depunerilor de catre populatie ,crestea de la o perioada la alta.

Cheltuielile salariale au crescut in anul 2000 fata de 1991 cu peste 36,172 % , castigurile salariale medii brute au crescut cu 30,357%, iar castigurile salariale medii nete cu 28,420%, in timp ce inflatia a inregistrat 29,526%. Observam ca totalul cheltuielilor salariale medii si castigurile salariale medii brute s-au situat peste nivelul inflatiei, dar nivelul castigului salarial mediu net (care este legat direct de salarul real ) s-a situat mult sub nivelul inflatiei . Deci in perioada analizata a scazut salarul real ,au crescut cheltuielile afectand costurile de productie, care la randul lor, au influentat preturile de vanzare, contribuind la cresterea inflatiei .

Preview document

Inflația și cauzele ei - Pagina 1
Inflația și cauzele ei - Pagina 2
Inflația și cauzele ei - Pagina 3
Inflația și cauzele ei - Pagina 4
Inflația și cauzele ei - Pagina 5
Inflația și cauzele ei - Pagina 6
Inflația și cauzele ei - Pagina 7
Inflația și cauzele ei - Pagina 8
Inflația și cauzele ei - Pagina 9
Inflația și cauzele ei - Pagina 10
Inflația și cauzele ei - Pagina 11
Inflația și cauzele ei - Pagina 12
Inflația și cauzele ei - Pagina 13
Inflația și cauzele ei - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Inflatia si Cauzele Ei.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Inflația vs Șomajul

INTRODUCERE Dacă se poate vorbi despre vreun avantaj al ţărilor ex-comuniste, acela este de a avea o ţintă precisă: economia de piaţă. Ţările...

Inflația în România - cauze, consecințe, remedii

Pentru a putea vorbi despre fenomenul inflatiei în România, vom porni cu prezentarea câtorva aspecte teoretice legate de acesta. Inflatia are o...

Evoluții ale Procesului Inflaționist în România

Tema : Evolutii ale procesului inflationist în România Cap. 1 Moneda si inflatia 1.1 Scurta istorie a inflatiei Termen larg folosit...

Puterea de Cumpărare a Monedei în Economia Românească - Perspective de Viitor

ARGUMENT Am ales aceasta tema deoarece moneda a avut si are în continuare un rol semnificativ în viata economica si sociala. Evolutia monedei, de...

Problemele Structurale ale Economiei Românești

Introducere Europa ultimului deceniu al secolului trecut, cu transformarile ei politice, sociale si economice tulburatoare constituie un prilej...

Inflația și Deflația - Forme ale Dezechilibrului Monetar

1.Inflatia Inflatia considerata un semn al unor dezechilibre din economie, impune necesitatea controlarii ei si a evitarii pe cât posibil a...

Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme

1.1.Definirea inflatiei Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor...

Evoluția Fenomenului Inflaționist în România

Cap.1 Scurt istoric Etimologic privind lucrurile, cuvântul inflatie provine din latinescul “inflare” care are semnificatia de a se umfla în mod...

Ai nevoie de altceva?