Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4477
Mărime: 42.09KB (arhivat)
Publicat de: Sabina Duma
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Prezentare generala

Canada are o populatie de aproximativ 26 milioane locuitori, care vorbesc engleza si/sau franceza. Prin urmare exista doua grupuri lingvistice principale recunoscute de lege la nivel federal si de institutiile politice si administrative din Quebec, ca de altfel si de Curtea Federala si de cea a Quebec-ului.

Aproximativ 75% din populatie este vorbitoare de engleza si 25% vorbeste franceza.

Acest aspect bilingv este unul din principalii factori care influenteaza managementul, organizarea si functionarea sistemului politic, administrativ si legislativ din Canada.

Canada este o monarhie constitutionala cu o structura politica bazata pe un sistem federal format, la nivel central, din Guvernul Federal, zece provincii care au propriul govern si un sistem distinct de servicii publice La acestea se adauga 2 teritorii canadiene.

In ceea ce priveste organizarea politica, in Canada Regina Elizabeth

a –II-a detine puterea suverana.Sistemul politic este de tip federal, format din Guvernul Federal, responsabil pentru mentinerea echilibrului economic, financiar si a unitatii intre toate regiunile canadiene si 10 guverne ale provinciilor cu autoritate limitata la o anumita intindere geografica.La acestea se adauga un al treilea nivel, local, al municipalitatii.

Fiecare govern –Federal, Provincial si local- este condus de un Prim-Ministru si un Cabinet alesi in urma unui process electoral. Acestia isi desfasoara activitatea ca deputati si sunt integrati in structura Parlamentului.

Parlamentul este bicameral la nivel Federal si unicameral la nivel provincial si local.

Canada, ca stat federal, a fost recunoscuta prin documentul intitulat:”British North America Act” emis in 1867 de catre Parlamentul Britanic.

In 1982 a fost fundamentata Constitutia Canadei pe baza actului din 1867, ceea ce a permis crearea unor institutii administrative care sa exercite autoritataea legislative, executive si juridical. De asemenea, adoptarea acestui act a reprezentat suportul pentru crearea sistemulu federal in care responsabilitatile statului divizate intre guvernul federal si guvernele locale.

Potrivit Constitutiei, Regina Elizabeth a II-a este seful statului canadian si este reprezentata printr-un Guvernator General, numit de Regina in urma consultarilor cu Primul Ministru.

Extinderea activitatii Guvernului Parlamentar in Canada a redus treptat rolul Guvernatorului General ca si Conducator al statului, deoarece deseori el trebuie sa se consulte cu Primul Ministru sau cu ministrii de resort pentru a-si realize sarcinile.

El are insa o misiune foarte importanta intrucat semneaza toate documentele care au trecut prin cele doua camere ale Parlamentului

In realitate puterile Sefului Statului sunt exercitate de Guvernul Federal la recomandarea Primului Ministru Canadian. Acesta din urma este liderul partidului politic care a obtinut majoritatea locurilor de deputati in Camera Comunelor. De asemenea, Primul Ministru este asistat permanent de un Cabinet si raspunde ori de cate ori este interogat pentru deciziile luate si actiunile intreprinse.

Probleme actuale ale societatii canadiene si rolul administratiei in solutionarea lor

Fara indoiala ca cel mai important rol al Guvernului, in general, este sa ia decizii. Deseori procesul de luare a deciziilor devine extreme de complicat, in special atunci cand probleme majore apar intr-un stat, indiferent de tipul sau natura acestuia.

Pentru a completa imaginea cadrului Canadian actual prezentam doar cateva aspecte care atrag un plus de atentie din partea Guvernului Canadei.

Federalismul si globalizarea

Problema federalismului a aparut ca urmare a unei realitati clare mentionate in continutul actului de constituire din 1867. Inca de atunci s-a vorbit si s-a scris despre o federatie a coloniilor constituita pe baza unui accord al federatiei, care ulterior a devenit un document cu character economic.

Fara a intra in detalii in problema federalismului, care este foarte mult discutata si analizata de specialistii canadieni, remarcam faptul ca acest concept se dezvolta astazi intr-un concept nou, cel al globalizarii.

Ca urmare a acestui fenomen, apar alte elemente cu influenta asupara procesului decisional la nivelul Guvernului Federal.

Globalizarea determita importante mutatii in statutul Canadian, astfel:

- dezvoltarea tehnologiei informationale

- extinderea retelelor de transport si comunicatii

- aparitia de noi centre financiare

- intarirea aliantelor strategice intre tari

Preview document

Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 1
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 2
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 3
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 4
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 5
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 6
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 7
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 8
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 9
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 10
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 11
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 12
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 13
Particularități ale Sistemului Administrativ din Canada - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Particularitati ale Sistemului Administrativ din Canada.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Sisteme Administrative Comparate

INTRODUCERE Competenţe cognitive: care vor fi obţinute prin însuşirea conţinutului cursului: O1- să definească conceptele de sistem administrativ...

Te-ar putea interesa și

Sistemul Bugetar în Elveția

INTRODUCERE Lucrarea de faţă intitulată „Sistemul bugetar în Elveţia”, are ca scop prezentarea situaţiei bugetare în Elveţia, precum şi realizarea...

Finanțele Publice Locale

Această lucrare a fost elaborată în baza cercetărilor efectuate de către autorul acesteia şi în baza datelor Primariei Municipiului Chişinău....

Servicii Internet Magazine Virtulale

1. REŢEAUA INTERNET SERVICII INTERNET 1.1. Internet - descriere Internet-ul este o gigantică reţea de calculatoare – mai precis o reţea de reţele...

Aspecte privind Managementul Carierei

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE ÎN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Rolul şi particularităţile resurselor umane în cadrul organizaţiei. Dezvoltarea...

Sisteme Bancare Comparative

I. Sistemul financiar si rolul intermedierii financiare Conceptul de banca Activitatea principala a unei banci consta in comertul cu bani Banca...

Ai nevoie de altceva?