Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4973
Mărime: 35.00KB (arhivat)
Publicat de: Iacov Varga
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adriana Grigorescu

Extras din referat

INTRODUCERE

Acest proiect s-a constituit ca urmare a nevoilor şi ideilor actorilor locali din Sectorul 2, şi doreşte să sprijine contribuţiile locale în stabilirea direcţiilor prioritare de dezvoltare, conform cerinţelor impuse de aderarea la Uniunea Europeană.

Proiectul s-a constituit într-un cadru de lucru ce ne oferă posibilitatea de a ne imagina cum va arăta comunitatea sectorului 2 în viitor, cu atât mai mult cu cât unul dintre obiectivele permanente şi majore ale instituţiei noastre este asigurarea unei dezvoltări durabile a Sectorului 2.

Pentru realizarea proiectului, Primăria Sectorului 2 a constituit un Comitet Local de Coordonare alcătuit din reprezentanţii principalelor instituţii publice şi private, organizaţiilor neguvernamentale şi ai altor grupări civice şi coordonat de Primarul Sectorului; grupuri de lucru, formate din specialişti locali şi un Birou al "Agendei Locale 21" având doi Coordonatori.

Rezultatul, concretizat prin prezentul document, este o strategie coerenta însoţită de un plan concret de acţiune şi de implementare. Ambele oferă garanţia că proiectul vine în întâmpinarea nevoilor comunităţii şi că reprezintă o importantă contribuţie pentru dezvoltarea durabilă din România.

Capital natural.

Localizare geografică şi istorică. Situat în partea de nord-est a Bucureştiului, cu prelungiri în zona judeţului Ilfov ce conduc spre oraşele Ploieşti şi Urziceni, Sectorul 2 se învecinează în vest cu Sectorul 1 şi în est şi sud-est cu Sectorul 3. Pornit ca şi celelalte Sectoare din centrul Capitalei, Sectorul 2 se caracterizează printr-un relief plat de câmpie, acoperit odinioară de întinsele păduri ale Vlăsiei şi de culturi bogate de viţă de vie, fiind străbătut de râul Colentina, care împreună cu Dâmboviţa formează cele două principale artere de apă ale oraşului Bucureşti.

Istoria Sectorului 2 este legată de vatra veche a Bucureştilor, cu recente descoperiri arheologice care atestă existenţa aşezărilor umane din paleolitic, în zone ca Fundeni, Pantelimon, Tei. Urmele cuceririlor romane au scos la iveală tezaure de monede romane (din epoca Republicii romane şi a Imperiului) în zona Pantelimon..

Sectorul 2 a fost, la început de secol XIX, loc de întâlnire al negustorilor de cereale şi al meşteşugarilor. Există străzi cu nume care ne duc cu gândul la breslele de altădată, amintind meserii vechi: Olari, Făinari, Mătăsari, Cărăuşilor etc. S- a scris, de asemenea, o întreagă literatură despre anumite zone ale actualului Sector 2. Să amintim "Groapa" lui Eugen Barbu, "Bucureştii de altădată" a lui C. Bacalbaşa, "Cînticele Ţigăneşti" ale lui Miron Radu Paraschivescu, care ne duc cu gândul la farmecul acestei părţi a Bucureştilor.

Clima

Clima este temperat-continentală, cu veri fierbinţi şi ierni deseori aspre. Influenţa maselor de aer din vest şi sud explică existenţa toamnelor lungi şi călduroase, a unor zile de iarnă blânde sau a unor primăveri timpurii. Regimul temperaturii aerului se diferenţiază, în ansamblul său, pentru zona propriu-zisă a oraşului şi pentru arealele din exteriorul acestuia. În zonele Floreasca, Tei şi Pantelimon temperatura medie anuală a fost de 10.5° C, cu vânturi puternice uneori, cu un grad scăzut de poluare comparativ cu centrul, cu frecvente apariţii ale ceţii şi un volum de precipitaţii sub 550 - 600 mm pe an.

Datorită caracteristicilor climatice, Sectorul 2, suferă de un deficit de umiditate faţă de valoarea optimă medie, fapt ce creează o stare de disconfort fizic. Acest deficit de umiditate a fost compensat în parte, prin crearea salbei de lacuri din zona orăşenească, care favorizează evaporaţia de apă şi umidifică aerul în zonele învecinate.

Resursele de apă

Ape de suprafaţă. Singura apă curgătoare care străbate teritoriul Sectorului 2 este râul Colentina, care face parte din bazinul Argeş şi este afluent de stânga al Dâmboviţei. Schema de amenajare a râului Colentina este compusă din 15 lacuri amplasate în cascadă. Pe teritoriul Sectorului 2 amenajarea râului Colentina s-a materializat prin amenajarea hidrotehnică a lacurilor Tei, Plumbuita, Fundeni şi Pantelimon, sub forma unor acumulări permanente pentru folosinţe de piscicultură, atenuarea viiturilor, irigaţii, agreement.

Acumulările respective au fost dotate cu baraje de retenţie, prevăzute cu descărcătoare de fund şi descărcătoare de ape mari (în cazul debitelor mari), precum şi, parţial, cu ecluze. Pentru a mări capacitatea de preluare, la momente de criză, a volumelor de apă în exces au fost realizate lucrări de dragare.

Ape de adâncime. Apele subterane sunt în strânsă legătură cu caracteristicile morfologice şi constituţia geologică a subsolului. Adâncimea la care se găseşte pânza de apă freatică variază în general în funcţie de caracteristicile reliefului şi depozitelor acvifere. Pânza de apă freatică se află la adâncimi cuprinse între 20 şi 30 m. De aici se alimentează cu apă potabilă platformele industriale şi locuinţele care nu sunt racordate la reţeaua de alimentare.

Resursele de sol

Sectorul 2 are un teritoriu administrativ de 32 km² din care suprafaţa intravilană este de 28,44 km², iar suprafaţa de spaţii verzi este de 3,56 km².

Resursele cu valoare peisagistică (vegetaţie, faună). Zonele verzi sunt alcătuite din 896.952 m² de grădini şi parcuri publice, 451.500 m² spaţii verzi stradale (scuaruri şi platbande) şi 2.208.515 m² spaţii verzi în ansambluri de locuinţe, reprezentând aproximativ 11,14% din suprafaţa sectorului. Suprafaţa medie totală care revine unui locuitor este de aproximativ 9,87 m², iar suprafaţa medie a spaţiului verde public pentru un locuitor este de 3,73 m². Normele europene prevăd că, pentru o dezvoltare sănătoasă, fiecare persoană are nevoie de aproximativ 12-16 mp de spaţiu verde, în timp ce media internaţională recomandată este de 26 de metri pătraţi de zonă verde pe cap de locuitor. În aceste condiţii, devine evident că în Sectorul 2 suprafaţa spaţiilor verzi este insuficientă, în condiţiile în care se înregistrează o tendinţă continuă de reducere a acestora.

Calitatea factorilor de mediu

Calitatea aerului. Sursele de poluare a aerului sunt reprezentate de surse fixe industriale, de obicei concentrate pe mari platforme, dar şi intercalate cu zone de locuit intens populate, la care se adaugă traficul auto şi traficul greu.

Tema: Crearea unei Primării perfect funcţională, adaptată realităţilor româneşti şi compatibilă cu structurile administraţiei ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Obiectiv principal: Întărirea capacităţii instituţionale şi îmbunătăţirea culturii organizaţionale la nivelul Primăriei Sectorului 2.

Analiza diagnostic: Strategia, în forma actuală realizează evaluarea poziţiei curente a Primăriei Sectorului 2 şi proiectează noi modalităţi de accelerare a transformării instituţionale în vederea susţinerii eforturilor generale de reformă a administraţiei publice.

Preview document

Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2 - Pagina 1
Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2 - Pagina 2
Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2 - Pagina 3
Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2 - Pagina 4
Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2 - Pagina 5
Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2 - Pagina 6
Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2 - Pagina 7
Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2 - Pagina 8
Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2 - Pagina 9
Planul Local de Modernizare și Dezvoltare a Sectorului 2 - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Planul Local de Modernizare si Dezvoltare a Sectorului 2.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Securitatea Energetică a României între Necesitate și Realitate

CAPITOLUL I. CONTEXTUL ACTUAL AL PIEŢII ENERGETICE MONDIALE RESURSELE ENERGETICE Accesul diferenţiat la resurse afectează relaţiile dintre...

Reforma Sistemului Educațional

PREFAŢĂ În prezenta lucrare de diplomă am propus tema „Reforma sistemului educaţional”. Am considerat drept deosebit de interesantă o abordare a...

Dotarea cu Echipament IT și Formarea Personalului în Vederea Procesului de Modernizare a Administratiei la Nivel Local în Comuna Podari, Județul Dolj

1. TITLU „Dotarea cu echipament IT şi formarea personalului în vederea procesului de modernizare a administraţiei la nivel local în comuna Podari,...

Investiții de dezvoltare - modernizare în domeniul energetic din România

INTRODUCERE Unul din obiectivele principale ale omenirii în perioada actuală este depăşirea barierelor ce ţin de insuficenţa de resurse energetice...

Studiul Geografic al Calității Locuirii în Comuna Dor Mărunt

Introducere Calitatea locuirii este subiect recent abordat la noi, dar face parte din sfera mai largă a preocupărilor privind calitatea vieţii....

Evoluția și implicațiile investițiilor străine în România

CUVÂNT ÎNAINTE Acum, când, calendaristic, omeirea se găseşte în pragul unui nou mileniu,atât din bilanţurile cât şi din prognozele care se fac...

Management în Transport

Capitolul 1 Transporturile si dezvoltarea economica 1.1 Obiectul si importanta activitatii de transport Functionarea normala a vastului si...

Analiza Prestării Serviciilor de Alimentare cu Apă și de Canalizare

1. ANALIZA PRESTĂRII SERVICIILOR DE ALIMENTARE CU APĂ ŞI DE CANALIZARE ÎN MUNICIPIUL MORENI Potrivit legislaţiei actuale, infrastructura aferentă...

Ai nevoie de altceva?