Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2471
Mărime: 15.65KB (arhivat)
Cost: 6 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriel Badarau

Extras din document

In cadrul acestui referat voi discuta despre eficienta si necesitatea unui cod administrativ romanesc, dat fiind faptul ca in legislatia din Romania inca nu a fost adoptat un asemenea act. Pentru aceea ne vom raporta la Codul administrativ francez si la masura in care dispozitiile sale s-ar putea aplica si in elaborarea Codului administrativ romanesc.

In exercitarea atributiilor care le revin potrivit legii, autoritatile, organele, institutiile si, in general, serviciile publice, aplica o anumita procedura administrative care, din pacate , in Romania nu a fost inca adunata intr-un Cod administrativ.

Ca urmare a acestui fapt ne vom raporta la Codul administrativ francez Dalloz, editia 28 din anul 2004 si la maniera in care reglementarile lui privind normele procedurale necontencioase si contencioase s-ar putea aplica in legislatia romaneasca.

Prefata Codului administrative francez Dalloz , care este semnata de catre Presedintele Sectiei de Contencios a Consiliului de stat francez afirma ca in acest cod administrativ sunt adunate texte autonome juridic unele fata de altele si alese in functie de frecventa utilizarii lor.

Totodata, Codul administrativ francez Dalloz cuprinde si un avertisment, pe care il vom reda in continuare.

Ca si alte volume din colectia Dalloz, creat in anul 1902, Codul administrativ Dalloz este o lucrare superior elaborata. Departe de a se limita in a reproduce pur si simplu legea, ea da un text adus la zi, un text imbogatit cu note de redactare, un text adnotat de jurisprudenta si de bibliografie si un text imbogatit de completari indispensabile.

Un text adus la zi

Codul administrativ Dalloz ofera din textul legal o versiune adusa la zi, cu indicarea riguroasa a surselor. Textele diferite: legile, decretele-legi, ordonantele, decretele care au modificat articolele sunt indicate intre paranteze si in italic inainte de pasajul modificat, care poate fi intregul articolului sau doar o parte din acesta, plasat deci intre ghilimele.

Doar ultimele modificari sunt indicate in masura unde ele le acopera si le absorb complet pe precedentele.

Intr-o preocupare pentru usurare, cand toata impartirea unui text ( titlu, capitol, sectiune ) a facut obiectul unei noi redactari, modificarea este indicate in bloc prin mentiunea legii modificative centrata sub diviziunea modificata intitulata.

Cand chestiunile de drept tranzitoriu sunt imporatnte, versiunea veche a articolelor modificate sau abrogate este mentinuta in lucrare in urma versiunii noi, in caractere italice, cu indicatiile necesare.

Un text imbogatit

Textului oficial, notele de redactare aduc precizari si completari indispensabile aplicarii sale. Aceste note, caracterizate in mod tipografic prin folosirea italicului, intr-un caracter mai mic ca cel al textului, figureaza fie chiar in corpul comun al textului, fie in urma articolelor sau dedesubtul lor.

Continutul lor este foarte variabil: trimitere la texte de aplicare, la texte conexe sau comparabile ( cu referinta lor la Monitorul Oficial sau la periodice Dalloz ), precizari privind intrarea in vigoare sau campul de aplicare etc.

Un text adnotat

Adnotarile iau forma referintelor bibliografice si a rezumatelor de jurisprudenta.

Referintele bibliografice sunt regrupate in aceste notite introduce de cuvintele BIBL. sau BIBL. GEN. , dupa cum ele sunt specifice unui articol sau mai generale si relative unei intregi diviziuni a unui text.

In primul caz, ele figureaza dedesubtul articolului, in al doilea caz, ele sunt plasate la inceputul diviziunii. Ele mentioneaza studii doctrinare aparute in principalele reviste juridice.

La aceste notite bibliografice sunt adaugate, daca este loc, referinte la studii din Repertoriul de contencois administrative al enciclopediei juridice Dalloz.

Rezumatele de jurisprudenta, aduse la zi la fiecare editie, se prezinta pe doua coloane, in caractere mici. Planurile structureaza dezvoltarile, numerele le impart si romburile le puncteaza.

Plasate dedesubtul articolelor, ele dau seama de interpretarea dominanta a textelot de catre jurisprudenta.

Un text completat

Textelor principale din Codul administrative le sunt adaugate anumite texte sau extrase secundare care in mod punctual vin sa le completeze.

Preview document

Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate - Pagina 1
Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate - Pagina 2
Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate - Pagina 3
Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate - Pagina 4
Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate - Pagina 5
Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate - Pagina 6
Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate - Pagina 7
Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate - Pagina 8
Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Proiectul de Cod Administrativ - Eficienta si Necesitate.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Principiul subsidiarității în administrația publică românească

INTRODUCERE Principiul subsidiarităţii reprezintă o modalitate de organizare politică de proximitate, care îmbină necesitatea suveranităţii cu...

Sistem Informatic pentru Urmarirea Activitatii intr-o Agentie Imobiliare

Sistem informatic pentru urmarirea activitatii intr-o agentie imobiliara 1. Descrierea activitatii agentiei imobiliare Agentia imobiliara...

Magazin Virtual

Capitolul 1. Aspecte introductive 1.1 Apariţia E-Business-ului Timp de treizeci de ani, Internetul a fost o reţea de calculatoare fără specific...

Managementul strategic în administrația publică

INTRODUCERE Provocările societăţii contemporane la nivelul implementării unor politici de management care să asigure succesul în diferitele...

Reforme Administrative în Europa Centrală și de Est

Uniunea Europeană aşa cum arată de la 1 ianuarie 2007 Reforme administrative în Europa Centrală şi Est INTRODUCERE Pe plan mondial tendinţa...

Aplicație web pentru gestiunea elevilor

INTRODUCERE Sistemul naţional de învăţământ este constituit din ansamblul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de diferite tipuri, niveluri...

Proces bugetar public - monografie la Consiliul Județean Iași

Capitolul 1. Organizare şi funcţionalitate la Consiliul Judeţean Iaşi 1.1. Scurt istoric Coordonarea activităţii autorităţilor locale...

Sistemul fiscal din Republica Moldova

Introducere: Serviciul Fiscal ca istorie Decenii de-a rîndul sistemul fiscal autohton s-a dezvoltat paralel cu cel al URSS, dupa aceleasi legi,...

Ai nevoie de altceva?