Raspunderea Juridica a Functionarului Public

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Raspunderea Juridica a Functionarului Public.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Extras din document

Notiunea de functionar public a suscitat nenumarate discutii, deoarece au existat mai multe opinii privind delimitarea celor care ar rebui sa fie inclusi in aceasta categorie.

O prima opinie sustine ca functionarii publici ar trebui sa fie considerati doar cei care indeplinesc o functie legata nemijlocit de procesul de guvernare/administrare sau altfel spus in procesul de formulare a deciziilor care afecteaza viata unei anumite comunitati. La cealalta extrema se afla opinia potrivit careia in randul functionarilor publici ar trebui inclusi toti cei platiti din bugetul statului sau din bugetele autoritatilor publice locale.

Conform anexei 1 la Legea 188/1999 privind statutul functionarului public exista posibilitatea includerii in categoria functionarilor publici practic a tuturor angajatilor unei institutii publice.

Putem defini funcionarul public ca fiind persoana fizica desemnata intr-o functie permanenta, prin numire sau delegare potrivit legii, in vederea realizarii unui serviciu public.Persoanele fizice devenite functionari publici trebuie sa-si indeplineasca indatoririle de serviciu cu corectitudine, fidelitate si in mod constiincios.

Incalcarea cu vinovatie a indatoririlor de serviciu de catre functionarii publici atrage raspunderea lor juridica.

Consideram ca pentru identificarea formelor raspunderii juridice a functionarului public, primul element care trebuie avut in vedere vizeaza izvorul obligatiilor incalcate prin fapta comisa fiind vorba:

a) despre obligatiile care izvorasc din raportul de functie:

b) despre obligatiile care exced raportul de functie publica.

Specific faptelor care atrag raspunderea functionarului public este faptul ca pot interveni:

- in timpul exercitarii functiei publice

- in legatura cu exercitarea functiei publice

- prin indepartarea de la anumite norme care nu au o legatura directa cu functia, dar care afecteaza imaginea si prestigiul functionarului public respectiv.

Din punctul de vedere al sferei de aplicabilitate exista doua mari tipuri de raspundere.

1. Un prim tip il reprezinta raspunderea generala a functionarilor publici, in care se regasesc norme si principii cu caracter general care se aplica tuturor categoriilor de funtionari publici

2. Cel de-al doilea tip de raspundere care reglementeaza statutul particular al functiei publice prin norme speciale.

Fata de reglementarile existente, consideram ca pot fi identificate urmatoarle forme de raspundere a functionarului public:

I. RASPUNDEREA DISCIPLINARA - fundamentata pe incalcarea normelor de disciplina specifice raportului de functie publica

II. RASPUNDEREA CONTRAVENTIONALA - pentru savarsirea de catre functionar a unor fapte antisociale, calificate prin lege

III. RASPUNDEREA ADMINISTRATIV - PATRIMONIALA-fundamentata pe dispozitiile art.48 din Constitutie si ale Legii nr.29/1990 a contenciosului administrativ

IV. RASPUNDEREA PENALA, care intervine atunci cand functionarul public a comis fapte prevazute de Codul penal sau alte legi speciale

I. RASPUNDEREA DISCIPLINARA

Prin raspundere disciplinara a functionarului public se intelege raspunderea juridica a functionarului public stabilita de autoritatea ierarhic superioara sau de autoritatea administrativa anume desemnata de lege ori de instanta de judecata, conform unei proceduri reglementate de lege.

Fisiere in arhiva (1):

  • Raspunderea Juridica a Functionarului Public.doc