Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România

Referat
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3457
Mărime: 23.13KB (arhivat)
Publicat de: Tudor Dascalu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: MIna Simona
UNIVERSITATEA "OVIDIUS" CONSTANŢA FACULTATEA DE DREPT ŞI ŞTIINŢE ADMINISTRATIVE SPECIALIZAREA: ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Cuprins

  1. Introducere
  2. I. Principii de organizare a administraţiei publice. Conceptul de descentralizare a administraţiei publice- generalităţi
  3. II. Evoluţia şi stadiul actual al descentralizarii în România
  4. Concluzii
  5. Bibliografie

Extras din referat

Introducere

Această lucrare are ca temă <<Stadiul actual al descentralizării administraţiei publice în România>> şi prezintă desfaşurarea principiului de organizare a administraţiei locale sub semnul descentralizării în prezent în România.

În spaţiul european actual, problematica descentralizării administrative şi autonomia locală au devenit una din preocupările majore ale societăţii. Interesul sporit acordat acestora se leagă strâns, atât de menţinerea păcii sociale şi a stabilităţii politice în prezent, cât şi de perspectiva unei organizări a continentului nostru într-un posibil cadru instituţional unic, al Statelor Unite ale Europei în viitor. Importanţa acestui fenomen apare, cu atât mai mare, dacă avem în vedere asocierea care se face tot mai mult, între descentralizarea administrativă şi creşterea autonomiei locale în rezolvarea unor probleme ale minorităţilor etnice, culturale sau lingvistice.

Descentralizarea ca fenomen social semnifică un proces fundamental de deplasare a puterii de la centru spre periferie. El generează o multitudine de efecte care, în sinteză, presupun: regruparea relaţiilor de putere în mediul local, care devine centrul de greutate al procesului administrativ, localizarea şi intersectarea acestor relaţii determină apariţia unui sistem administrativ specific pe care se sprijină puterea locală, agenţii locali nu mai sunt simpli executanţi ai directivelor primite de la administraţia centrală, ci ei dobândesc capacitate strategică de acţiune, politica de descentralizare generează transferul de competenţă, determină întărirea activităţii şi dezvoltarea solidarităţii locale, creând un nou cadru, în jurul căruia diverşii actori locali vor fi incitaţi să se mobilizeze.

Analiza proceselor de descentralizare a sectorului public învederează drept coordonată majoră a acesteia determinarea sensului şi a evoluţiei guvernării locale.

Localizarea vieţii publice, în sensul afirmării descentralizării administrative şi dezvoltării autonomiei locale, permite o mai largă participare şi implicare politică din partea cetăţenilor. În acest context, descentralizarea devine un cadru comod de educaţie politică, deoarece cetăţenii sunt implicaţi mai mult şi iniţiaţi în gestiunea propriei localităţi, ceea ce favorizează înţelegerea mai bună a problemelor politice şi administrative care se pun la nivel naţional. Se asigură astfel, premisa pentru formarea identităţii locale care crează apartenenţa la un sistem comun de valori şi de interese reprezentate şi apărate în organele administrative ierarhic-superioare, cu impact puternic asupra dezvoltării economice şi sociale.

Astfel, mi-am propus să prezint generalităţile privind conceptul de descentralizare a administraţiei publice ca, apoi, să aduc în prim plan evoluţia şi stadiul actual al descentralizarii în România. Am urmarit, de asemenea, momentul apariţiei descentralizării în Romania. Trebuie să menţionez că articolul 120 din Constituţia României prevede faptul că administraţia publică locală se întemeiază pe principiul descentralizării, al autonomiei locale şi al deconcentrării serviciilor publice, autorităţile prin care se realizează acestea fiind specificate în articolul 121. Apoi, urmarind evoluţia acestui proces care a inceput în anul 1991 am ajuns la cel de-al patrulea ciclu (început în 2004 şi care continuă pană în prezent) si ca o prima observatie România a făcut paşi importanţi în planul descentralizării în decursul ultimului deceniu şi continuă să avanseze. Pentru administraţia publică locală în etapa actuală, procesul de descentralizare prezintă atât avantaje cât şi dezavantaje.

I. Principii de organizare a administraţiei publice. Conceptul de descentralizare a administraţiei publice- generalităţi

Organizarea administrativă a teritoriului are ca obiect, studierea şi determinarea, în cadrul geografic al statului, a unei repartizări raţionale şi eficiente a activităţilor umane, în raport cu resursele naturale şi necesităţile colectivităţilor locale.

Delimitarea teritoriului în circumscripţii administrative trebuie să ia în considerare interesele tradiţionale, politico-administrative, economice şi social-culturale ale populaţiei. În acest mod, se poate realiza într-o manieră unitară, administraţia publică. Doctrina administrativă din ultimii ani stabileşte trei principii privind organizarea administraţiei publice teritoriale şi anume:

- principiul centralizării;

- principiul desconcentrării;

- principiul descentralizării.

Prin aceste principii se încearcă rezolvarea celor două tendinţe care se manifestă în guvernarea şi administrarea unei ţări: unitatea şi diversitatea. Tendinţa de unitate are caracter naţional şi este determinată de necesitatea de a trăi în colectiv. Tendinţa de diversitate (descentralizatoare) corespunde diversităţii grupurilor sociale şi este determinată de consideraţii de ordin geografic şi istoric. Ea necesită adoptarea de măsuri particulare pentru fiecare grup social.

Descentralizarea în administraţia publică este un regim juridic în care rezolvarea problemelor locale nu se mai face de funcţionari numiţi de la centru ci de către cei aleşi de corpul electoral. În acest regim administrativ, statul conferă unor autorităţi publice şi dreptul de exercitare a puterii publice în unele probleme. Acest regim juridic se fundamentează în plan material pe un patrimoniu propriu al unităţilor administrativ-teritoriale, distinct de cel al statului, care asigură mijloacele necesare pentru satisfacerea intereselor locale.

Descentralizarea administrativă constă în recunoaşterea personalităţii juridice unităţilor administrativ-teritoriale, existenţa autorităţilor publice care le reprezintă şi care nu fac parte dintr-un sistem ierarhic subordonat centrului, precum şi transferarea unor servicii publice din competenţa autorităţilor centrale către cele locale.

Gradul descentralizării administrative depinde de numărul serviciilor publice date în competenţa autorităţilor locale. Cu cât numărul acestora este mai mare cu atât va fi mai mare descentralizarea. Descentralizarea în administraţia publică depinde şi de modul cum sunt organizate autorităţile publice locale şi raporturile lor cu cele centrale. Autorităţile locale pot fi alese (descentralizarea este mai mare) sau pot fi numite de către autorităţile centrale (caz în care descentralizarea este mai mică). Gradul descentralizării administrative depinde şi de forma în care se exercită tutela administrativă (controlul special efectuat de autoritatea centrală).

Într-o descentralizare administrativă se pot rezolva în condiţii mai bune interesele locale, serviciile publice locale putând fi conduse mai bine de către autorităţile locale într-un regim în care acestea nu au obligaţia să se conformeze ordinelor şi instrucţiunilor de la centru. Măsurile şi deciziile pot fi luate mai operativ de către autorităţile locale iar resursele materiale şi financiare şi chiar forţa de muncă pot fi folosite cu mai mare eficienţă şi să răspundă unor nevoi prioritare pe care autorităţile locale le cunosc mai bine decât autorităţile centrale.

Preview document

Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 1
Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 2
Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 3
Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 4
Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 5
Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 6
Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 7
Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 8
Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 9
Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 10
Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Stadiul Actual al Descentralizarii Administratiei Publice in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Atragerea, recrutarea și selectarea resurselor umane în Administrația Publică Locală

CAPITOLUL I. CONSIDERAŢII GENERALE DESPRE MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE Societatea modernă se prezintă ca o reţea de organizaţii care apar, se...

Descentralizare și dezvoltare regională

CAPITOLUL 1. DESCENTRALIZARE-PRINCIPIU DE ORGANIZARE A ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE 1.1. Conceptul de descentralizare administraţiei publice ṣi...

Centralizare și descentralizare în administrația publică

1) Definitie Centralizarea in administratia publica inseamna in plan organizatoric subordonarea ierarhica a autoritatilor locale fata de cele...

Dezvoltarea Regionala în România

Introducere Ţările lumii sunt caracterizate ca entităţi geografice, economice şi sociale care se confruntă cu aceleaşi probleme globale, dar şi cu...

Impactul procesului de descentralizare a administrației publice din România asupra deciziilor în administrația publică

*Capitolul I 1.1 Noţiunea de descentralizare a administraţiei publice şi formele sale Descentralizarea reprezintă un proces fundamental ce constă...

Studiu Comparativ Privind Administratia Publică Centrală pe Exemplul unor State Unitare

Capitolul I. Statul unitar - definitie si caracteristici Statul unitar sau simplu, este acel stat care se prezintă sub forma unei formatiuni...

Impactul procesului de descentralizare a administrației publice din România asupra deciziilor în administrația publică

Cap. 1 Introducere Descentralizarea este una din prioritatile procesului de reforma a administratiei publice din Romania. Obiectivele procesului...

Centralizarea și descentralizarea în administrația publică

Cap I Introducere Administratia publica in general se defineste ca fiind activitatea de previziune, informare, pregatire a deciziilor, alegerea...

Te-ar putea interesa și

Perspective Europene și Românești privind Administrația Publică Locală

SUMMARY The concept of the management board or the public or to private, has led to the birth of multiple questions to which answers are given in...

Descentralizarea Administrativă în România

Introducere În cadrul prezentului proiect se dezbate tema <<Descentralizarea administrativă în România>> și se prezintă stadiul actual al...

Managementul Public în Context European

Introducere Societatea româneasca se afla într-un proces de schimbare în care toate elementele de ordin economic, social, politic, civic au...

Administrația Publică Locală

INTRODUCERE NOŢIUNEA ADMINISTRAŢIEI PUBLICE Conceptul de administraţie, fie în accepţiunea sa publică, fie în cea privată, a dus la naşterea unor...

Autoritățile administrației publice

1. Organizarea administratiei publice Studiul organizarii adminstratiei publice inseamna cercetarea ansamblului de organisme care constituie...

Riscurile Procesului de Reformă în Domeniul Administrației Publice

1. Reforma administraţiei publice locale 1.1. Definirea conceptului de descentralizare Descentralizarea reprezinta transferul de autoritate si...

Politică de echilibrare a bugetelor locale practicate în România

Introducere Importanta acestei tematici este relevata de problemele complexe pe care le implica o analiza amanuntita,presupunand luarea in...

Teoria organizării administrației publice

1. PRIVIRE GENERALA ASUPRA ORGANIZARII POLITICO-ADMINISTRATIVE. Scurt istoric al doctrinei Statul se poate defini ca fiind modul de organizare si...

Ai nevoie de altceva?