Studiu Comparativ Privind Administrația Publică Centrală pe Exemplul Unor State Unitare

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2341
Mărime: 93.06KB (arhivat)
Publicat de: Ladislau Szabo
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.dr.Bercu Ana-Maria
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Cuprins

  1. 1. Structura administrației publice centrale 2
  2. 2. Statul unitar-definiție şi caracteristici 2
  3. 3. Sistemele administrative centrale din Franța și Marea Britanie asemănări și deosebiri esențiale 3
  4. CONCLUZII 7
  5. BIBLIOGRAFIE 8

Extras din referat

1. Structura administrației publice centrale

Structura administrației publice centrale în toate țările vest-europene, indiferent dacă sunt state centralizate sau federații, cuprinde la element fundamental Guvernul, precum și trei categorii de organe centrale: ministere (numai în subordinea Guvernului), autorități administrative autonome (față de Guvern) și alte organe centrale (subordonate Guvernului sau unui minister).

2. Statul unitar-definiție şi caracteristici

Statul unitar sau simplu, este acel stat care se prezintă sub forma unei formatiuni statale unice. În cadrul statului unitar, puterea de stat suverană legislativă, executivă si judecătorească este exercitată si se realizează pe plan suprem printr-un organ legiuitor unic, un guvern unic, un organ suprem judecătoresc unic, fiind stabilită de asemenea si o cetătenie unică a statului. Desi statul este unitar, teritoriul său este organizat pe plan local într-un număr de unităti administrative constituite într-o anumită ierarhie.

Din punct de vedere istoric, statele unitare moderne au apărut odată cu formarea natiunii (Franta, Italia, România). Faptul că statele unitare, în special cele din Europa occidentală au aparut de la început ca state unitare nationale, a determinat pe unii autori să afirme că statul unitar se poate forma numai acolo unde există ca suport o unitate natională îndeajuns de unificată pentru ca învelisul ei juridic să fie unitar.

Unele state unitare s-au format însă înainte ca popoarele de pe teritoriul statelor respective să se fi constituit ca natiune. Asa de exemplu, statele mari din Europa Centrală si de est, ca Imperiul Austro-ungar si Imperiul Rus, s-au constituit din motive de apărare anterior formării natiunilor pe cuprinsul teritoriului lor.

Lupta pentru libertate si independentă natională a popoarelor asuprite de către natiunea dominantă a constituit factorul esential care a dus la dezbinarea statelor respective, în locul lor constituindu-se state unitare nationale. Un exemplu concludent ar fi faptul că prin dezmembrarea fostului Imperiu Austro-Ungar în timpul celui de-al doilea război mondial, au luat nastere două state nationale, Austria si Ungaria.

Cea mai mare parte a statelor contemporane sunt state unitare. Structura unitară a statului este concepută pe principiul centralizării, ea presupune un ansamblu unic de investitii si putere de control a autoritătilor centrale asupra autoritătii locale.

Prin urmare, statul unitar are o singură Constitutie si o legislatie uniformă, o singură organizare administrativ-teritorială, un singur Parlament, un singur sef al statului, un Guvern unic, un singur sistem de organizare judecătorească a căror componentă se extinde pe întregul teritoriu al statului. Executarea puterii din punct de vedere teoretic, presupune concentrarea acestuia ca un centru unic de decizie.

3.Sistemele administrative centrale din Franța şi Marea Britanie –asemănări şi deosebiri

În Marea Britanie, atribuțiile Reginei sunt formale, conforme cu ”Prerogativele Regale” care nu au fost modificate din secolul al XVII- lea. Regina numește Primul Ministru dintre liderii politici ai partidului care a câștigat alegerile. Ea are un dialog deschis cu Primul Ministru, iar prezența sa asigură stabilitate și continuitate politică.

În Franța, Președintele are responsabilități formale ca Șef de Stat, el numește Primul Ministru, și, prin procesul de guvernare asigură funcționarea autorităților publice precum și continuitatea statului. Acesta este asistat de un Secretar General al Președinției și de un birou personal.

Șeful Guvernelor în cele două țări este Primul Ministru. În Franța Primul Ministru răspunde în fața Adunării Naționale, iar în Marea Britanie Primul Ministru are o comunicare regulată cu membrii Camerei Comunelor (Marea Britanie) cu privire la activitatea guvernamentală.

Guvernul Thatcher a propus și implementat “modelul de agenție ” care constă în dezvoltarea unui sector privat competitiv, ca bază pentru furnizarea de servicii publice de calitate și favorizează eficiența în furnizarea serviciilor, împletind procesele de furnizare a serviciilor cu autoritatea politică. Astfel, Partidul Conservator aflat la putere nu acordă sprijinul necesar autorităților locale ce țineau mai mult de Partidul Laburist.

În a doua jumatate a secolului al XX-lea a început schimbarea modului de organizare și desfășurare a activității în institutiile publice din administrația britanică, punându-se accent pe calitatea serviciilor publice influențată de valori cum ar fi:

- Responsabilitate;

- Nevoi ale clienților și utilizatorilor de servicii;

- Performanțe profesionale și rezultate;

- Standarde de performanță;

- Satisfacția clienților.

Preview document

Studiu Comparativ Privind Administrația Publică Centrală pe Exemplul Unor State Unitare - Pagina 1
Studiu Comparativ Privind Administrația Publică Centrală pe Exemplul Unor State Unitare - Pagina 2
Studiu Comparativ Privind Administrația Publică Centrală pe Exemplul Unor State Unitare - Pagina 3
Studiu Comparativ Privind Administrația Publică Centrală pe Exemplul Unor State Unitare - Pagina 4
Studiu Comparativ Privind Administrația Publică Centrală pe Exemplul Unor State Unitare - Pagina 5
Studiu Comparativ Privind Administrația Publică Centrală pe Exemplul Unor State Unitare - Pagina 6
Studiu Comparativ Privind Administrația Publică Centrală pe Exemplul Unor State Unitare - Pagina 7
Studiu Comparativ Privind Administrația Publică Centrală pe Exemplul Unor State Unitare - Pagina 8
Studiu Comparativ Privind Administrația Publică Centrală pe Exemplul Unor State Unitare - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Studiu Comparativ Privind Administratia Publica Centrala pe Exemplul Unor State Unitare.docx

Alții au mai descărcat și

Stadiul Actual al Descentralizării Administrației Publice în România

Introducere Această lucrare are ca temă <<Stadiul actual al descentralizării administraţiei publice în România>> şi prezintă desfaşurarea...

Studiu Comparativ Privind Administratia Publică Centrală pe Exemplul unor State Unitare

Capitolul I. Statul unitar - definitie si caracteristici Statul unitar sau simplu, este acel stat care se prezintă sub forma unei formatiuni...

Aplicabilitatea principiilor autonomiei locale și subsidiarității în statele UE

Capitolul I: Principiul autonomiei locale- principiu fundamental al administratiei publice locale Orice stat fiind o putere publică, organizată pe...

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Sisteme Administrative Europene

TEMA 1 ETAPELE CONSTRUCŢIEI EUROPENE Încă din secolul al XVII-lea au fost elaborate proiecte de tratate pentru crearea unei federaţii europene....

Te-ar putea interesa și

Studiu comparativ privind administrația publică centrală pe exemplul unor state unitare - Marea Britanie și Franța

Capitolul I : Fundamente conceptuale ale organizării şi funcţionării administraţiei centrale de stat 1.1. Consideraţii generale privind...

Studiu Comparativ Privind Administratia Publică Centrală pe Exemplul unor State Unitare

Capitolul I. Statul unitar - definitie si caracteristici Statul unitar sau simplu, este acel stat care se prezintă sub forma unei formatiuni...

Ai nevoie de altceva?