Analiza Disparitatilor Regionale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Disparitatilor Regionale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ionescu romeo

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Cuprins

1.PROBLEMATICA DISPARITATILOR REGIONALE IN ROMANIA
2.DISPARITATI REGIONALE ÎN DEZVOLTAREA ECONOMICA SI SOCIALA
3. DISPARITATI EXISTENTE LA SFÂRSITUL ANULUI 2005
4.PREVIZIUNI LEGATE DE EVOLUTIA DISPARITATILOR

Extras din document

1. PROBLEMATICA DISPARITATILOR REGIONALE IN ROMANIA

România este o regiune a Uniunii Europene si tot ansamblul de instrumente si fonduri gestionate de Uniune au ca tinta dezvoltarea acestei regiuni. La rândul sau, România este suma regiunilor din interior, deci cresterea economica de ansamblu a României depinde de evolutia acestor regiuni. Cum în UE exista niveluri diferite de dezvoltare de la tara la tara, între regiunile României exista, de asemenea, decalaje.

Indicele de disparitate regionala este un indicator care da dimensiunea acestui fenomen. Polii in Romania sunt reprezentati de Regiunea Nord-Est cu un PIB/locuitor în 2005 de 2.517 euro si Regiunea Bucuresti-Ilfov cu 7.459 euro/locuitor, adica de trei ori mai mare decât cel al Regiunii Nord-Est.

Finantarile UE vor avea o importanta anume, alaturi de resursele autohtone în dezvoltarea regiunilor noastre, cele cinci grupe de fonduri structurale de care va beneficia Romania putând contribui substantial la solutionarea partiala a decalajelor economice.

Ramânând în acest plan, cel mai considerabil decalaj este între mediul rural si cel urban. În mediul rural traieste 45% din populatia României si 47% din populatia ocupata, iar contributia agriculturii, silviculturii, pisciculturii si exploatatiilor forestiere la cresterea, de 7,7% a PIB în 2006, a fost de doar 0,3%.

La sate sunt 4,2 milioane de exploatatii agricole, cu un grad de concentrare de 2,15 ha/exploatatie. România ajunge doar la 29% din exploatatiile agricole de dimensiunea unei unitati economice europene (cu potential economic de 1.200 euro), iar Polonia - 49%, Cehia - 62%, Slovenia - 79%.

Reducerea decalajului economic din interiorul tarii trebuie sa devina obiectiv major al politicii de stat, iar progresul economic al mediului rural de asemenea.

Aceste disparitati la nivel regional au loc datorita:

_ cresterii outputului total al unei regiuni (indica cresterea capacitatii productivea a regiunii)

_ cresterii outputului pe o persoana ocupata (indica modificarile în competivitatea regiunii);

_ cresterii outputului pe locuitor (indica schimbarile în bunastarea economica a regiunii).

Outputul poate fi masurat prin:

_ productia totala (bruta) a unei regiuni;

_ produsul intern brut al regiunii;

_ produsul intern net s.a.m.d..

Viziuni pe termen lung asupra consecintelor cresterii regionale în planul disparitatilor regionale: modelele neoclasice, axate pe rolul ofertei de factori de

productie: cresterea regionala conduce la convergenta în

dezvoltarea economico-sociala a regiunilor;

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Disparitatilor Regionale.doc