Analiza SWOT România Securitatea Mediului

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 7829
Mărime: 29.18KB (arhivat)
Publicat de: Igrec X.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Silviu Nate
Strategia de securitate a mediului in Romania - analiza SWOT si dezvoltarea temei

Extras din referat

Infrastructura de mediu din România este insuficient dezvoltata, datorita neglijarii în trecut a aspectelor legate de mediu. România nu dispune înca de sisteme adecvate pentru managementul anumitor factori de mediu (deseuri, apa potabila, apa reziduala) si nici de o abordare sistematica a riscurilor legate de mediu (inundatii, zone contaminate, zone industriale care au un grad mare de risc, etc). Pe de alta parte, zonele necontaminate, peisajele unice si bogata diversitate biologica (parcuri si rezervatii naturale) reprezinta un potential deosebit care poate fi exploatat pentru dezvoltarea turistica a tarii. Aceasta necesita însa un minim de investitii în domeniul protectiei mediului si conservarii naturii.

Obiectivele specifice legate de infrastructura de mediu ce ar trebui urmarite pot fi sintetizate în urmatoarele puncte:

- Construirea de sisteme de management pentru resursele naturale;

- Îmbunatatirea procesului de prevenire a riscurilor de mediu;

- Extinderea actiunilor de conservare a naturii si de protectie a mediului.

Mai concret:

Construirea de sisteme de management pentru resursele naturale trebuie sa aiba ca rezultat o crestere a populatiei cu acces continuu la apa potabila de calitate si o crestere a volumului de apa reziduala tratata înainte de a ajunge în receptorii naturali. Ar trebui de asemenea sa conduca la o crestere a ponderii deseurilor eliminate prin sisteme de management ecologice, sigure din punct de vedere al mediului, si la o crestere a cantitatii de deseuri municipale;

Îmbunatatirea procesului de prevenire a riscurilor de mediu trebuie sa aiba ca rezultat actiuni preventive întreprinse asupra a suprafetei considerata a fi expusa potentialelor riscuri de mediu, reabilitarea zonelor industriale si foste zone militare puternic poluate, precum si masuri luate în întreprinderile industriale si producatorii de energie cu emisii periculoase, pentru a le aduce în limitele prevazute de reglementarile UE;

Extinderea actiunilor de conservare a naturii si de protectie a mediului va avea ca rezultat investitii pentru conservarea naturii în mare parte din cele 1.234.710 ha arii protejate ale României, inclusiv includerii de zone noi si reîmpadurirea unor zone.

Strategia nationala de protectie a mediului trebuie sa se bazeze pe combinarea investitiilor cu masurile „soft” aferente, pentru a asigura rezultate maxime.

Strategia necesita o combinare a activitatilor implementate la nivel central si local.

Independent de nivelul de implementare(local sau central), se vor respecta urmatoarele principii:

- Concentrarea activitatilor într-un numar limitat de domenii de interventie, în vederea obtinerii unor efecte maxime;

- Asigurarea sustinerii financiare si a eficientei actiunilor;

- Rapiditate în procesul de pregatire si implementare a proiectelor;

- Acordarea prioritatii, acolo unde este posibil, tehnologiilor inovatoare.

În domeniul infrastructurii mediului, se va pune accentul pe constructia de sisteme mai performante de management al resurselor naturale, în primul rând dezvoltarea unui sistem integrat de management al apei. Aceasta implica investitii în retelele de alimentare cu apa, inclusiv extinderea retelei urbane si reabilitarea ei în vederea reducerii pierderilor, precum si îmbunatatirea sistemului de canalizare si de tratare a apei.

Referitor la deseuri, se va promova o mai buna organizare a sistemului de colectare prin intermediul economiilor de scara, concomitent cu o extindere a managementului deseurilor speciale. Aceste actiuni vor trebui însotite de o modernizare a tehnicilor de management al deseurilor, precum si de activitati pilot care sa promoveze incinerarea si compostarea, ca si reciclarea deseurilor.

Prevenirea riscurilor legate de mediu va necesita dezvoltarea actualului sistem de monitorizare si informare, pentru îmbunatatirea bazei informationale. Datele din domeniul epidemiologic trebuie verificate tinând cont de factorii de risc de mediu, pentru a identifica zonele unde trebuie luate masuri urgente. Pe baza informatiilor existente, se vor întreprinde în principal actiuni de protectie împotriva inundatiilor în cinci bazine hidrografice: Siret, Prut, Mures, Tisa, Crisuri printr-o combinatie de diguri, rezervoare si masuri de protectie în zonele mlastinoase. Datele privind poluarea apei vor servi la identificarea zonelor unde se vor întreprinde activitati pilot de reabilitare a zonelor industriale si a fostelor zone militare, în timp ce datele privind poluarea aerului vor servi la identificarea actiunilor de reducere a emisiilor de gaze din instalatiile industriale.

Strategia va asigura si un minimum de investitii în conservarea naturii, concentrându-se pe rezervatiile naturale si parcurile care trebuie urgent reabilitate si promovând actiuni de reîmpadurire în zonele afectate de incendii si boli ale arborilor.

Domenii de interventie, tipuri de masuri

Masurile întreprinse vor avea drept scop îmbunatatirea calitatii apei si implicit a sanatatii populatiei, cu accent pe furnizarea de apa potabila si tratarea apei reziduale pentru o populatie cât mai numeroasa. Un obiectiv suplimentar va fi cresterea eficientei utilizarii resurselor de apa. Se va acorda o atentie sporita zonelor foarte poluate, în care investitiile ar putea avea efecte directe semnificative asupra mediului (asupra apei, solului, florei, faunei), precum si marilor aglomerari urbane, în cadrul carora vor fi vizate localitatile mai mici, cu o populatie între 50.000-100.000 locuitori.

Activitatile vor include reabilitarea si extinderea resurselor de apa prin amenajarea complexa a bazinelor hidrografice, constructia si reabilitarea statiilor de tratare a apei potabile, îmbunatatirea si extinderea retelelor de distributie a apei, reabilitarea si extinderea retelelor de canalizare, precum si reabilitarea si extinderea statiilor de epurare a apei reziduale. De asemenea, se vor lua masuri în vederea reducerii efectelor daunatoare ale apelor, prin lucrari de aparare împotriva inundatiilor. Masurile se vor finanta prin programul ISPA-Mediu, precum si din Bugetul de Stat si credite externe.

Desi datorita restrictiilor financiare, principalele optiuni pe termen scurt si mediu referitoare la managementul deseurilor vor continua sa fie acelea de eliminare prin depozitare, Planul national de Management al Deseurilor, bazat pe Strategia Nationala de Management al Deseurilor, are ca obiectiv promovarea unor optiuni superioare de management al deseurilor. În primul rând, masurile din acest domeniu se vor concentra pe depozitarea în conditii ecologice. În conformitate cu Strategia Deseurilor, ele vor urmari însa si reducerea volumului deseurilor si crearea conditiilor ca deseurile generate sa fie mai putin daunatoare pentru sanatatea populatiei si pentru mediul înconjurator. Aceasta presupune ca ele sa fie mai rapid reutilizate în circuitul economic sau mai usor de reintegrat în mediul înconjurator.

Pentru perioada 2004-06, masurile la nivel national în domeniul managementului deseurilor se vor concentra asupra investitiilor cu impact regional/judetean/zonal. Conform Planului National de Management al Deseurilor si al Strategiei Nationale ISPA-Mediu, masurile vor fi axate pe dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor. Activitatile vor include construirea de noi depozite ecologice pentru deseuri, dezvoltarea unor sisteme separate de colectare si reciclare, închiderea unor depozite vechi de deseuri menajere, management adecvat al deseurilor periculoase. În plus, se vor întreprinde actiuni pentru dezvoltarea unui sistem national pentru managementul deseurilor generate de sectorul medical, pentru dezvoltarea unor sisteme de reciclare în industrie, precum si pentru recuperarea uleiurilor si bateriilor folosite. Masurile vor fi finantate prin Programul ISPA-Mediu, precum si din Bugetul de Stat si credite externe.

Masurile legate de reducerea impactului pe care îl au întreprinderile industriale si producatorii de energie asupra mediului înconjurator vor include actiuni de protectie a calitatii aerului, axate pe dezvoltarea unui sistem national de monitorizare. Vor fi întreprinse actiuni pentru reabilitarea instalatiilor mari de ardere din sectorul energetic, modernizarea capacitatii de de-poluare industriala, precum si reconstructia ecologica a zonelor afectate de activitati industriale. Masurile vor fi finantate prin Programul ISPA-Mediu, precum si din Bugetul de Stat si credite externe.

Preview document

Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 1
Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 2
Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 3
Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 4
Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 5
Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 6
Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 7
Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 8
Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 9
Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 10
Analiza SWOT România Securitatea Mediului - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Analiza SWOT Romania Securitatea Mediului.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Securitatea Mediului

Evoluţia conceptului „dezvoltare durabilă” “Dezvoltarea durabilǎ este acel proces de dezvoltare care rǎspunde nevoilor actuale fǎrǎ a periclita...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Plan de Marketing - Deschiderea unui Restaurant

SCURTA INTRODUCERE Motto : A mânca diferit este întotdeauna ceea ce cautam când împingem usa unui restaurant O conjunctura acceptabila, o reala...

Politică de produs, politică de marcă, marca și imaginea, lansarea de noi produse la Coca Cola

Introducere Cu ajutorul sistemului sau informational de marketing Intreprinderea percepe semnalele mediului sau ambiant concentrandu-se, prin...

Politica mediului înconjurător - o provocare internațională

I. Introducere Apărută pe agenda de lucru europeană la începutul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobândeste un caracter distinct odată cu...

Plan de Marketing - Fm Logistic

INTRODUCERE PREZENTARE PIATA Evolutia Romaniei in perioada de tranzitie a insemnat pentru sectorul transporturilor rutiere si in special pentru...

Întocmirea unui plan de afaceri - proiectul de investiții imobiliare în zona turistică Corbu

1. Caracterizarea pietei de investitie Economia României este, de 8 ani, intr-o continua creşterea economică durabilă de 5,5 – 8,3% transformand-o...

Analiza SWOT a managementului comunicării la Dacia Group Renault

Analiza managementul comunicării la întreprinderea de automobile Dacia Dacia, marca în jurul careia s-a creat si dezvoltat industria de automobile...

Proiect de investiții Avicola București

1. Introducere Avicola București este o societate de tradiție in domeniul aviculturii fiind un producator de oua de consum obtinute exclusiv de la...

Banca Transilvania

Banca a fost infiintata in decembrie 1993 in Cluj-Napoca si este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Cluj sub...

Ai nevoie de altceva?