Bipolaritatea și perioada de după războiul rece

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4661
Mărime: 21.25KB (arhivat)
Publicat de: Ludovica Bota
Puncte necesare: 8
Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi Facultatea de Filosofie

Cuprins

  1. 1.Argument;
  2. 2.Conceptul de bipolaritate ;
  3. 3. Conceptul de razboi rece ;
  4. 4.Cuprins;
  5. 5.Concluzii;
  6. 6 Bibliografie:

Extras din referat

1.ARGUMENT

Criza, ca şi războiul, face parte din viaţa oamenilor, a societăţii omeneşti. Ea reprezintă un moment (o perioadă) de disfuncţionalitate în evoluţia societăţii, care necesită soluţii viabile, menite să asigure oschimbare sau o revitalizare a sistemelor şi proceselor deteriorate.Cauzele crizelor sunt complexe, iar rezolvarea lor ţine de funcţionalitatea socială, de filosofia şi fizionomia de sistem şi de proces.

Deşi crizele şi conflictele au fost analizate în mod riguros, nu se cunosc şi, mai ales, nu se pot prevedea în totalitate şi în mod oportun toate cauzele care le generează, nici măcar cele esenţiale. Nici o societate omenească, din câte se cunosc până acum, nu s-a dezvoltat şi nu se dezvoltă linear. Viaţa unei societăţi cunoaşte momente simetrice, disimetrice şi asimetrice, evoluţii rapide şi stagnări, progrese şi regrese, situaţii normale, dar şi anormalităţi, crize şi conflicte.

Omenirea se luptă cu ele de la începutul existenţei sale şi, probabil, această luptă va fi dusă până în ultima clipă a existenţei umane. De aici nu rezultă că fenomenul crizelor şi conflictelor reprezintă o fatalitate, că oamenii sunt complet neputincioşi în faţa lui şi trebuie să se resemneze, ci doar o realitate socială, politică, economică, informaţională, militară etc. de care trebuie să se ţină seama şi care poate fi ameliorată şi chiar controlată.

Este posibil ca oamenii să nu mai fie victime inconştiente şi, adesea, indiferente ale crizelor, conflictelor şi războaielor, ci să folosească aceste fenomene şi aceste procese pentru a-şi ameliora propria condiţie, pentru a grăbi procesele de modernizare şi a prelungi perioadele de prosperitate şi de stabilitate. Deja omenirea şi-a format unele abilităţi în ceea ce priveşte gestionarea crizelor şi conflictelor şi, deşi nu a reuşit să rezolve pe deplin problema conflictualităţii, a realizat, totuşi, paşi importanţi în prevenirea unor crize şi conflicte militare de mare amploare, cu întrebuinţarea armelor de distrugere în masă şi a altor mijloace.

Tratatele şi acordurile privitoare la asigurarea păcii şi securităţii planetei, la neproliferarea armelor de distrugere in masa, la interzicerea minelor şi altor mijloace de distrugere a fiinţei umane, la controlul armamentelor, activitatea ONU şi a altor organizaţii de securitate constituie expresii ale efortului omenirii de a pune sub control fenomenul conflictualităţii. Din păcate, fenomenul evoluează, iar măsurile de securitate economică, socială şi militară ţin cu greu pasul.

Vulnerabilităţile cresc o dată cu dezvoltarea societăţilor, simetric cu pericolele şi ameninţările, apar altele noi, de cele mai multe ori, în mod aleatoriu, greu de anticipat şi de contracarat. Cu toate acestea, fenomenul crizelor şi conflictelor trebuie studiat, analizat, înţeles şi pus sub control. Toate instrumentele cunoaşterii trebuie puse în slujba analizei şi soluţionării crizelor şi conflictelor. Chiar dacă rezultatele nu vor fi totdeauna spectaculoase, ele nu vor lipsi. Studiind fenomenologia şi filosofia crizei, omenirea nu are decât de câştigat. Este şi rămâne cea mai mare provocare a tuturor timpurilor.

Analiza atentă a crizelor care au avut loc de la încheierea războiului rece reliefează câteva trăsături importante ale acestora care au făcut ca situaţia strategică cel puţin în Orientul Mijlociu, în Orientul Apropiat, în Balcani, în Caucaz, în Indonezia, la graniţa dintre India şi Pakistan,

în Caşmir (în general, în Asia de Sud şi în Asia de Sud-Est), dar şi în unele zone din America Latină, să fie instabilă, conflictuală şi chiar periculoasă. Dacă, la acestea se adaugă şi atacurile teroriste ale ETA, în Spania, şi IRA, în Marea Britanie, cele teroriste asupra Statelor Unite ale Americii, efectuate la 11 septembrie 2001 şi, în continuare, în afara acestuia, cele efectuate în Turcia, în Spania şi în Rusia şi în alte părţi asupra unor obiective de importanţă strategică sau, pur şi simplu, asupra populaţiei, avem o imagine concludentă asupra ariei de răspândire a acestora şi asamblării lor în planul finalităţii, al efectelor.

Aceste trăsături sunt: proliferarea stării de haos şi, pe fondul restricţiilor financiare şi dificultăţilor economice, finanţarea subterană a unui sistem de insecuritate internaţională din ce în ce mai complicat şi mai greu de contracarat; constituirea şi consolidarea reţelelor crimei organizate şi terorismului internaţional cu noduri de dirijare în punctele invulnerabile şi module de acţiune în punctelecheie; folosirea de către anumite cercuri de interese a prevederilor legislaţiei internaţionale cu privire la drepturile omului şi la drepturile minorităţilor pentru a-şi asigura propria libertate de acţiune şi a realiza un adevărat „dispozitiv ofensiv strategic” modulat pe punctele vulnerabile ale planetei (ale statelor care au posibilitatea să controleze şi să limiteze libertatea de acţiune a reţelelor economice şi financiare subterane şi a agenturilor acestora); proliferarea, prin sistemul corupţiei, a unor filosofii revanşarde, a unei filosofii a răzbunării, care a dat naştere unui terorism primitiv, răzbunător, fundamentalist, care nu se află numai în dimensiunea extremismului islamic, ci şi în cea a altor cercuri extremiste, de sorginte politică,

etnică sau religioasă; crearea impresiei că ne apropiem de un conflict intercivilizaţional, de un război al civilizaţiilor; criza de falie.

Principalele crize post-război rece, cu efect în planul relaţiilor internaţionale şi în cel al mediului internaţional de securitate au fost următoarele: criza hidrocarburilor, care a dus la războiul din Golf; criza profundă a Africii, care întreţine războaiele din Somalia, din Angola (războiului diamantelor şi al petrolului), din Rwanda, din Congo, din Eritreea etc.; criza etnică şi secesionistă din Balcani, care a reliefat o recrudescenţă fără precedent a terorismului militar (UCK şi Armata de Eliberare din Macedonia sunt expresii clasice ale acestui tip de terorism, ca şi IRA şi ETA); criza separatist din Cecenia (pe care Moscova o consideră teroristă, datorită faptului că gherilele cecene sunt ilegale) şi acţiunile grupurilor teroriste cecene asupra capitalei Rusiei, altor oraşe din Federaţie şi asupra populaţiei; criza din Orientul Apropiat (războiul dintre armata israeliană şi palestinieni).

În concluzie, multiplicarea terorismului răzbunător şi, în parte, a celui religios, fundamentalist, nu este numai o cauză, ci şi un rezultat al procesului de globalizare şi stării de haos şi, în acest sens, un instrument deosebit de eficace pentru obţinerea unor efecte bine calculate, care, la prima vedere, scapă analizei. Este vorba, între altele, de canalizarea energiilor unor mari puteri şi ale comunităţii internaţionale într-o direcţie voită, în folosul acelor cercuri care folosesc astfel de acţiuni, întrucât au interese globale sau regionale puternice. O altă concluzie care se desprinde de aici este aceea a pericolului unui terorism generalizat, care ar menţine o perpetuă situaţie de criză (trecerea de la o criză la alta, de exemplu, de la cea economic la cea informaţională, la cea a culturii etc.), făcând imposibilă realizarea unei noi ordini mondiale sau canalizând procesul de constituire a acesteia într-o direcţie dorită de anumite cercuri, de anumiţi actori.

2.Conceptul de bipolaritate

Conceptul de bipolaritate este caracterizat printr-un echilibru mondial rezultat din starea de confruntare dintre doua blocuri politice si militare opuse. Esenta acestui echilibru il reprezenta conceptul de Distrugere mutual asigurata (MAD) care ofera suportul fundamental al celor doua sisteme de securitate, materializat prin descurajarea reciproca. Esenta strategiilor de securitate ale puterilor constitue asigurarea unei riposte credibile, prin dezvoltarea propriilor capacitati militare. Existenta celor doua blocuri politico-militare rivale stabileste configuratia sistemului mondial dupa aceeasi schema dualista, majoritatea statelor aflandu-se in situatia de a alege pe unul dintre cei doi actori politici majori in vederea stabilirii unor relatii privilegiate. In competitia de mentinere a suprematiei sau macar a unui echilibru acceptabil, cele doua blocuri antreneaza in scopuri exclusiv militare surse si resurse inimaginabile, care pot satisface in buna masura cerintele sociale tot mai crescande si diversificate ale cetatenilor.

Preview document

Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 1
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 2
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 3
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 4
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 5
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 6
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 7
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 8
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 9
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 10
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 11
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 12
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 13
Bipolaritatea și perioada de după războiul rece - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Bipolaritatea si Perioada de Dupa Razboiul Rece.doc

Alții au mai descărcat și

Dinamica instituțiilor securității internaționale în perioada post-razboi rece. Impactul crizelor sud-est europene din anii 1990

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să urmărească modul în care se conjugă instituţional acţiunea internaţională în gestionarea securităţii....

Evoluția Mediului de Securitate în Zona Extinsă a Mării Negre

Introducere Căderea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ‘90 au transformat fundamental...

Securitatea după 1989 - viziune realistă vs viziune idealistă

Introducere Desi este un concept des utilizat, specialistii il apreciaza ca fiind inca in curs de definire; este considerat, daca se poate spune...

Conceptul Strategic NATO

Cronologie • Aprilie 1949 - miniştrii de Externe din 12 state (Belgia, Olanda, Luxemburg, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Islanda, Italia,...

Puterea în Relațiile Internaționale după Sfârșitul Războiului Rece

Tema “Puterea în relațiile internaționale după sfârșitul Războilui Rece” are un rol important în exprimarea tendințelor, privitoare la exercitarea...

Realismul și crizele războiului rece

Realismul Diversele teorii pornesc de la premisa ca statele sunt motivate mai putin de idealuri, in mare masura motivatia fiind bazata pe putere...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Te-ar putea interesa și

Dinamica instituțiilor securității internaționale în perioada post-razboi rece. Impactul crizelor sud-est europene din anii 1990

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să urmărească modul în care se conjugă instituţional acţiunea internaţională în gestionarea securităţii....

Războiul Rece în Analiza Autorilor Români

INTRODUCERE Perioada de timp cuprinsă între sfârşitul celui de-al doilea război mondial şi începutul aniilor ’90, cunoscută sub termenul de...

Realismul și Crizele Războiului Rece

Introducere : Bipolaritatea, caracteristică perioadei postbelice, s-a concretizat în Răzbiul Rece, confruntare non-militară dintre cele două...

Globalizarea și Noua Ordine Mondială

Introducere În lucrarea de fata, voi insista asupra noii ordini mondiale create dupa Razboiul Rece, voi analiza noul concept al parteneriatului...

Securitate Umană și Societală

Introducere Până în anii ’90, relaţiile internaţionale erau caracterizate de două curente majore: dezvoltarea economică şi securitatea militară,...

Ideologia în Sistemul Bipolar

Introducere După încheierea celui de-al doilea Război Mondial relaţiile dintre Puterile învingătoare devin brusc mai tensionate Încă înainte de...

Marile Ansambluri Economice și Politice ale Lumii

TEMA 1 : Pe baza cunostintelor anterioare explicaţi principalele discontinuităţi dintre marile ansambluri de state descrise de organizatiile...

Rusia - Nouă Putere Globală

RUSIA – NOUĂ PUTERE GLOBALĂ A determina dacă Rusia a renăscut din „cenuşa URSS” ca nouă putere globală presupune analizarea unei situaţii...

Ai nevoie de altceva?