Brexit - O greseala ce poate fi corectata

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Brexit - O greseala ce poate fi corectata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

Introducere

Aruncând o privire asupra subiectelor puternic mediatizate în ultima perioadă, plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană pierde detașat în fața știrilor despre Coronavirus, rasismul din Statele Unite ale Americii sau jocurile politice din România. Cu toate acestea, Brexit-ul este încă un subiect de interes, pentru cetățenii Marii Britanii, pentru lucrătorii sau studenții care locuiesc acolo dar și pentru conducerea Uniunii Europene care este supusă unui test suprem.

Ne-am putea gândi că acum, după o perioadă extrem de intensă cauzată de pandemie, este discutabilă lista de priorități a celor din fruntea Uniunii Europene. În mod cert, pandemia a venit pe neașteptate, ca o furtună și a distrus tot ce a putut, în timpul în care noi încă ne dezmeticeam. Abia acum mulți dintre noi conștientizăm impactul acestui virus asupra economiei și încercăm să găsim soluții. Totuși, chiar și în această situație, plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană constituie o situație fără antecedente, dar care poate cauza extrem de multe precedente.

În textul prezent îmi propun să detaliez acest subiect, al Brexitului, analizând toate aspectele importante. În partea de început, va fi creat contextul Uniunii Europene dar și a referendumului care a pornit această plecare.

Nu este deloc necunoscut conceptul de Uniune Europeană, deși de către mulți dintre noi, doar superficial. Cunoaștem denumirea, putem nimeri câteva dintre statele membre, dar puțini cunoaștem și valorile și conceptele din spatele acestei adunări de state. Printre obiectivele Uniunii Europene se numără promovarea păcii și asigurarea bunăstării cetățenilor, libertatea, securitatea și dreptatea în orice stat, combaterea excluziunii și a discriminării, promovarea progresului științific și tehnic sau respectarea diversității culturale și lingvistice. Evident, din perspectiva economico-financiară, se încearcă crearea unei dezvoltări stabile, a unei piețe competitive și a unei uniuni din punct de vedere monetar, unde moneda principală este euro.

Mai mult decât aceste obiective pe care Uniunea Europeană le are în vedere constant, există și un set de valori pe care atât Uniunea, cât și staturile membre la promovează intens, prin fiecare decizie și activitate întreprinsă. Evident, există și acțiuni care deviază de la acest set de valori, dar pentru acelea există evident, un set de reguli și reglementări care pedepsesc persoanele responsabile, fie simpli cetățeni, fie oameni din conducerea țării. Din acest set fac parte valorile ce se referă la diginitatea umana, libertatea, democrația, egalitatea, drepturile omului, dar și regula legii, care se referă la faptul cu Uniunea Europeană funcționează după un set de reguli care sunt, în mod evident, obligatorii.

Începutul unei noi ere

Deși pare greu de crezut, primul referendum asupra apartenenței la ce a fost odată numit Comunitatea Economică Europeană a fost în 1975, exact la trei ani după aderare. La acel moment, 67% dintre votanți au ales să rămână. Deși nu s-a mai discutat activ despre acest lucru și mai ales, subiectul nu a mai fost mediatizat, gândul a rămas în mintea celor de la conducerea Regatului Unit și nu numai. Tocmai din acest motiv, în 2013, Prim Minstrul David Cameron a promis un referendum național care își propunea să stabilească definitiv răspunsul la întrebarea fundamentală: dacă Regatul Unit al Marii Britanii să rămână în continuare în Uniunea Europeană sau nu. Opțiunile prezentate au fost extrem de vagi și deloc concrete (rămânem sau plecăm), iar Primul Ministru a fost convins de faptul că opțiunea de a rămâne va câștiga detașat.

Deloc așteptat, dar aceste planuri s-au dovedit a fi extrem de eronate. Fără a cunoaște situația, mi-ar fi greu să găsesc un motiv pentru care cineva, chiar și cetățean al Marii Britanii, și-ar dori să nu mai facă parte din Uniunea Europeană. Evident, această grupare aduce mai multe beneficii decât dezavantaje. Totuși, toate acestea par a dispărea în fața unei manipulări făcute ca la carte sau a unui eveniment care ia amploare și care este interpretat greșit.

Dimineața zilei de 24 iunie 2016, atunci când rezultatele referendumului au fost finale și publice, a fost mai mult sau mai puțin una care cu siguranță va rămâne în istorie. Un sentiment de nesiguranță, nedumerire, îngrijorare a cuprins Europa și nu numai. Schimbările din interiorul clasei politice au fost și ele dramatice și imediate, Prim Ministrul de la acea vreme, David Cameron, dându-și demisia, principalul partid populist din opiziție ducând o bătălie internă pentru ocuparea poziției de lider și semnalul Primului Ministru al Scoției asupra unei posibile destrămări a Regatului Unit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Brexit - O greseala ce poate fi corectata.docx

Bibliografie

1. BBC, “All you need to know about the UK leaving EU“. https://www.bbc.com/news/uk-politics-32810887, 1 iunie 2020, 10:52.
2. Hobolt, Sara (2016) The Brexit vote: a divided nation, a divided continent. Journal of European Public Policy, 23 (9). pp. 1259-1277. ISSN 1466-4429 DOI: 10.1080/13501763.2016.1225785
https://europa.eu/european-union/about-eu/eu-in-brief_en
2. europa.eu, „The EU in brief“. https://europa.eu/european-union/about-eu/eu-in-brief_en, 5 iunie 2020.
3. NYT, „What is Brexit? And what happens?“. https://www.nytimes.com/interactive/2019/world/europe/what-is-brexit.html", 2 iunie 2020.