Campania electorală 2009

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3879
Mărime: 21.53KB (arhivat)
Publicat de: Nicolae Tomescu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Importanta campaniei electorale

Campaniile electorale sunt competitii bazate pe idei, reprezinta o suma de actiuni care au drept scop determinarea unur grupuri de votanti sa sustina aceste idei. Ca in orice alta competitie exista invinsi si invingatori, insa, prin natura procesului, intotdeauna vor exista mai multi dezamagiti decat satisfacuti de rezultatul scrutinului.

In esenta, campaniile electorale au drept scop, informarea electoratului cu privire la oferta politica si persuadarea pentru a-i influenta sau configura optiunea electorala. Practic, campaniile electorale au rolul de a determina electoratul sa voteze intr-un anumit sens si pentru atingerea acestui scop se folosesc de toate mijloacele de comunicare specifice publicitatii comerciale. Costisitoare, antrenante, zgomoase si spectaculoase in acelasi timp campaniile scot ce este mai bun si ce este mai rau din oameni. Cu toate ca sunt uneori foarte agresive si depasesc limitele eticii si - uneori -ale bunului simt ele promoveaza alegerile, pivotul in jurul caruia graviteaza democratia.

Actorii principali ai campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale desfasurate in noiembrie /decembrie 2009 sunt: Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu. In aceasta campanie electorala cei care conteaza cel mai mult sunt alegatorii pentru ca ei decid care dintre cei trei actori principali va ocupa scaunul prezindential.

Alegatorii tinta vor fi, mai cu seama, cetatenii care nu s-au hotarat, cei care au un interes scazut pentru politica, cei care nu si-au format inca o opinie, cei care osciliaza sau au slabe simpatii pentru un partid sau altul. Exista sanse foarte mari ca oamenii care traiesc sau muncesc in comun sa voteze cu aceiasi candidati!

Campania electorala pentru Traian Basescu:

Traian Basescu face parte si este sustinut in campania electorala de Partidul Democrat Liberal(PD-L).

Campania electorala a debutat cu sloganul “Basescu pentru Romania”, slogan de sustinere a PD-L-ului pentru seful statului si cu cel pentru referendum ”De ce le e frică nu scapă!”. Pe parcursul campaniei a mai aparut un nou slogan a lui Traian Basescu “Luptă pentru tine!”. Noua lozinca urmareste sa arate ca presedintele lupta cu sistemul in folosul cetateanului si este menit sa contracareze "parazitii" indusi in spatiul public de adversarii politici, care sustin ca seful statului este un tip conflictual. “Lupta pentru cetatean, nu lupta pentru el, pentru partidul lui sau pentru apropiatii lui’’.

Pana sa ajunga la formula “Lupta pentru tine” presedintele a avut parte de promovare sub diverse alte sloganuri. In primele brosuri, cele confectionate si distribuite de PD-L la strangerea de semnaturi pentru depunerea candidaturii, seful statului era prezentat ca “Atitudinea care schimba Romania”. Acest slogan nu a fost considerat satisfacator de presedinte, astfel ca materialele promotionale de la inceputul campaniei au fost inscriptionate cu o noua deviza, tot a PD-L: "Basescu pentru Romania". Aceasta a fost considerata insa prea simpla, prea "moale", putin penetranta si in dezacord cu personalitatea presedintelui. In timp ce au cautat o formulare mai incisiva, staful de campanie a apelat la o formula de avarie, minimalista: "Presedintele".Consilierii sefului statului sperau initial ca noul slogan redus la un singur cuvant sa intareasca in mintea alegatorilor faptul ca Traian Basescu este si trebuie sa ramana presedintele Romaniei, insa si acesta a fost abandonat, nefiind afisat decat sporadic ajungand la formula “Lupta pentru tine”.

Mesajele transmise de Traian Basescu pe parcursul campaniei electorale sunt urmatoarele:

VOI SUNTEŢI ADEVĂRATA MAJORITATE

Prin acest mesaj Traian Basescu vorbeste despre parlamentarii care au format “o nouă majoritate” impotriva lui pentru ca el vrea un Parlament mai bun, cu mai putini parlamentari, care sa lucreze pentru oameni.Parlamentarii se simt amenintati de Referendum si s-au unit intr-o majoritate pentru a-si apara interesele impotriva interesului tarii.Insa, ca Presedinte al Romaniei, prima majoritate de care va tine cont a fost si va fi poporul roman. El a fost ales de popor şi nu va trada niciodata poporul.

VREAU O ROMANIE A BUNULUI-SIMT!

Prin acest mesaj Traian Basescu transmite ca vrea o Romanie in care pensiile si salariile sa fie de bun-simt! Fiecare roman trebuie sa castige pentru cat munceste. Fara pensii speciale, sporuri nejustificate si salarii indecente pentru categorii privilegiate precum parlamentarii sau magistratii. Vrea o Românie cu o justitie de bun-simt, in care nimeni sa nu fie mai presus de lege. Vrea ca romanii sa aiba incredere in viitorul copiilor lor cand ii trimit la scoala. Asta nu se poate realiza decat cu un sistem de educatie de bun-simt, ancorat in realitatea de pe piata muncii. Vrea ca romanii sa fie tratati decent cand se duc la medic, la politie sau sa isi plateasca taxele. Ne trebuie o administratie competenta si eficienta, nu o armata de birocrati.

Strategiile de campanie adoptate de Traian Basescu si staff-ul lui sunt strategii de marketing comune in toate campaniile. O strategiie mai aparte adoptata in aceasta campanie este referendumul. Traian Basescu cheama lumea la referendum si a dorit ca acesta sa fie facut in aceeasi zi cu alegeriile prezidentiale pentru ca poporul sa asocieze imaginea lui cu referendumul si atunci cand lumea voteaza reducerea parlamentariilor si parlament unicameral involuntar le vine in minte numele Traian Basescu si acest lucru poate aduce voturi in plus candidatului la presedentie. Traian Basescu a declarat ca in cei cinci ani ai primului mandat de presedinte a comis si greseli, insa nu a tradat niciodata interesele romanilor. El a promis ca daca va fi reales, va demara un amplu proces de modernizare a statului roman care, in opinia sa, este prizonierul mai multor grupuri de interese ilicite.

Traian Basescu in campania electorala organizeaza spectacole si evenimente in diferite orase ale tarii pentru a le transmite alegatorilor mesajele si promisiunile sale.Isi promoveaza imaginea in campanie prin intermediul internetului avand trei site-uri dedicate imaginii sale, spoturii video, afise, banere, postere, tricouri, sepci, rucsacuri, geci, fulare, caciuli, umbrele, pixuri, brichete, conferinte de presa, emisiuni si confruntari televizate cu contracandidatii lui.

Traian Basescu a folosit aproximativ 7 de milioane de euro in aceasta campanie, prin panouri publicitare, zeci de mii de alte forme de afisaj vizual si banii dati televiziunilor locale si nationale. Finantarea acestei campanii electorale provine din partea Partidului Democrat Liberal, precum si din partea altor partide si alte organizatii si firme care au dorit sa doneze sau sa sponsorizeze in aceasta campanie.

Campania electorala pentru Mircea Geoana:

Mircea Geoana face parte si este sustinut de Partidul Social Democrat in alianta cu Partidul Conservator (PSD+PC). Campania electorala pentru Mircea Geoana a debutat cu sloganul “Invingem impreuna”. Prin acest slogan Mircea Geoana doreste sa fim invingatori si noi alegatorii, si el, iar lucrul acesta sa il facem impreuna. Acest slogan se axeaza in principal pe necesitatea de uniune. Mircea Geoana afirma ca ”daca suntem uniti, nimic nu este imposibil pentru noi”. Sloganul “Invingem impreuna” vrea sa transmita si unirea tuturor fortelor nationale pentru ca Romania sa poata lupta cu criza financiara. Campania electorala a lui Mircea Geoana a debutat cu acest slogan “Invingem impreuna”, ramanand singurul slogan din campanie pana la sfarsitul acesteia.

Mesajele transmise de Mircea Geoana pe parcursul campaniei electorale sunt urmatoarele:

RELANSAREA ECONOMIEI ROMANESTI

Prin acest mesaj Mircea Geoana doreste sa transmita ca economia Romaniei trebuie relansata. Pentru a face acest luru mai intai trebuie stopata criza economica. Mircea Geoana spune ca pentru a iesi din criza trebuie sa investim resursele limitate pe care le avem in crearea a cat mai multe locuri de munca sigure si bine platite si in acest fel vine in sprijinul familiilor lovite de criza, pentru ca bunastarea oamenilor si increderea lor in economie depind in mod direct de stabilitatea locurilor de munca si de veniturile pe care acestea le genereaza. De aceea, e nevoie de investitii publice care sa asigure deopotriva locuri de munca in economie si comenzi pentru firmele aflate in dificultate. Trebuie cheltuiti banii publici cu responsabilitate, sa se investeasca in construirea de locuinte sociale pentru familiile tinere, de drumuri moderne si de parcuri industriale.

Preview document

Campania electorală 2009 - Pagina 1
Campania electorală 2009 - Pagina 2
Campania electorală 2009 - Pagina 3
Campania electorală 2009 - Pagina 4
Campania electorală 2009 - Pagina 5
Campania electorală 2009 - Pagina 6
Campania electorală 2009 - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Campania Electorala 2009.doc

Alții au mai descărcat și

Partidele Parlamentare și Alianțele Politice după Alegerile din 2000

INTRODUCERE Evenimentele din decembrie 1989, în urma cărora regimul comunist s-a prăbuşit, antrenând cu sine şi dispariţia unui întreg sistem de...

Regimuri politice nedemocratice - Italia Fascistă

I. Introducere La începutul anilor ’90, în pofida a ceea ce s-a numit al treilea val de democratizare, numărul regimurilor nedemocratice continuǎ...

Securitatea - paradigme ale securității

Problema securităţii a preocupat colectivităţile umane de-a lungul existenţei lor. Practic necesitatea asigurării vieţii constructive, de progres...

Guvernare și politică în România secolului al XIX-lea

Secolul al XIX-lea a fost, pentru Romania un secol al schimbǎrilor, al rǎzboaielor, dar cel mai important a fost un secol al luptei pentru...

Comunismul în România

Pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Partidul Comunist Roman s-a aflat la periferia vietii politice romanesti. Identificarea...

Extinderile Viitoare ale Uniunii Europene

Introducere. Uniunea Europeană de astăzi, are 27 de state membre și o populație de aproximativ 500 de milioane de locuitori, fiind mult mai...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Te-ar putea interesa și

Știrea Politică în Buletinele Informative în Cadrul Posturilor TV Moldova 1 și Pro TV Chișinău

INTRODUCERE Informaţia şi comunicarea sunt cruciale în reflectarea procesului politic, în crearea opiniei publice şi ghidarea societăţii spre...

Comunicarea politică

CАPITOLUL 1. NOTIUNI INTRODUCTIVЕ PRIVIND COMUNICАRЕА POLITICА 1.1. Comunicаrеа politicа Cеа mаi simplă şi еficаcе mеtodă dе еxplicitаrе а unui...

Derapaje și Dimensiuni Deontologice în Contextul Jurnalismului Politic

INTRODUCERE Dintre toate mijloacele de comunicare în masă, mass-media este principalul suport prin care se pun în practică strategiile de...

Strategia de Campanie a Partidului United Kingdom Independence Party

Strategia campaniei electorale a Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP) 1. INTRODUCERE Campania electorală – caracter european vs....

Campania electorală 2009. monitorizarea candidatului Traian Băsescu

Motivatia in fata electoratului Urmatorul discurs a fost preluat in totalitate de pe site-ul presedintelui Romaniei, Traian Basescu...

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale - noiembrie-decembrie 2009

Cat ne costa campania electorala? Despre campania electorala Suma cumulata a primilor trei candidati depaseste limita admisa de lege, considera...

Campanie electorală Crin Antonescu

Introducere Viaţa politică din România a fost dominată în ultimul deceniu de lupta între partidele de dreapta şi centru-dreapta şi principalul...

Analiza Discursurilor D-lui Mircea Geoană în Campania Electorală 2009

1. DISCURSUL POLITIC: ÎNTRE DIMENSIUNEA PRAGMATICĂ ŞI CEA SIMBOLICĂ A COMUNICĂRII POLITICE Cuvântul, prin puterea şi efectele sale, construieşte...

Ai nevoie de altceva?