Consiliul Local

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 7192
Mărime: 31.08KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Baltej Mihai

Extras din referat

Componenţa şi alegerea consiliilor locale

Conform art. 121 alin. (1) din Constituţia României revizuită şi republicată, consiliile locale alese sunt, alături de primarii aleşi, autorităţile administraţiei publice prin care se realizează autonomia locală în comune şi în oraşe, prevedere reluată şi în art. 21 alin. (1) al Legii nr. 215/2001 – legea administraţiei publice locale, care, în plus, precizează faptul că acestea sunt autorităţi deliberative şi se aleg în condiţiile prevăzute de lege .

După cum s-a relevat şi în tezele de interpretare a textelor constituţionale legiuitorul constituant consacră dubla natură a autorităţilor comunale şi orăşeneşti alese, ceea ce reflectă dubla natură a comunei şi oraşului: colectivitate locală, în principal, şi unitatea administrativ-teritorială, o circumscripţie teritorială pentru gestionarea anumitor servicii de stat.

Potrivit aceloraşi dispoziţii legale, aceste autorităţi se organizează şi funcţionează în comune, oraşe, municipii şi subdiviziuni ale municipiilor. De asemenea, rezultă implicit că nu se poate stabili printr-o lege o altă modalitate de desemnare a unei persoane cu calitatea de consilier local, alta decât cea a alegerilor, rămânând însă la latitudinea legiuitorului organic stabilirea modalităţilor de alegere, deci a sistemului de scrutin, de organizare a circumscripţiilor etc.

Componenţa şi constituirea consiliilor locale sunt reglementate în cuprinsul Capitolului II, Secţiunea l din Legea nr. 215/2001, legea administraţiei publice locale .

Consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor sunt compuse din consilieri aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr. 67/2004.

Numărul membrilor fiecărui consiliu local se stabileşte prin ordin al prefectului, în funcţie de populaţia comunei, oraşului sau municipiului, raportată de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice la data de 1 ianuarie a anului în curs sau, după caz, la data de 1 iulie a anului care precedă alegerile.

Potrivit art. 29 din Legea nr.215/2001, în funcţie de numărul populaţiei dintr-o comună, oraş sau municipiu, numărul consilierilor oscilează între 9, ca limită minimă, şi 31, ca limită maximă, revenind 9 consilieri la comunele cu un număr de până la 1500 locuitori şi 31 consilieri, dacă numărul locuitorilor unităţii administrativ-teritoriale depăşeşte cifra de 400.000. Consiliul General al municipiului Bucureşti este format dintr-un număr de 55 de consilieri.

Numărul consilierilor care compun un consiliu local stabilit prin ordin al prefectului, potrivit legii, are caracter imperativ şi trebuie realizat ca atare, sau în procent de cel puţin două treimi, altfel consiliul local neputându-se constitui sau lucra valabil . Analiza evoluţiei legislative adoptate în domeniu după 1989 a condus la concluzia tendinţei permanente de scădere a numărului consilierilor, atât a celor locali, cât şi a celor judeţeni .

Consiliile locale, ca şi cele judeţene, se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Poate să dobândească calitatea de consilier persoana care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate relevate şi în prelegerea referitoare la alegerea consiliilor judeţene. De asemenea, procedura alegerii consiliilor locale este prevăzută de Legea nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, deja analizată în cursul având ca obiect alegerea consiliilor judeţene.

2. Constituirea consiliilor locale

Potrivit dispoziţiilor constituţionale, consiliile locale se constituie la nivelul comunelor şi oraşelor iar, potrivit alin. (3) al art. 121, şi în subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, deci a acelor oraşe care în temeiul unei legi speciale dobândesc statut de municipiu, până în prezent, la noi, fiind vorba numai de organizarea sectoarelor de la nivelul municipiului Bucureşti.

Constituirea consiliilor locale se face în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, convocarea consilierilor în şedinţa de constituire făcându-se conform art. 31 al Legii nr. 215/2001 - privind administraţia publică locală, de către prefect.

La şedinţele de constituire pot participa prefectul sau un reprezentant al acestuia, fiind convocat şi primarul, chiar dacă procedura de validare a acestuia nu a fost finalizată.

Şedinţa este legal constituită, dacă participă cel puţin două treimi din numărul consilierilor aleşi. În cazul în care nu este întrunit acest cvorum, şedinţa se va ţine de drept, peste 3 zile, în aceleaşi condiţii. Dacă nici la a doua convocare şedinţa nu se poate întruni legal, se va proceda la o nouă convocare peste alte 3 zile. La următoarea convocare, şedinţa va fi legal constituită în prezenţa aceluiaşi cvorum, iar dacă nici în aceste condiţii consiliul nu se va putea întruni legal, datorită absenţei fără motive temeinice a consilierilor, prefectul, prin ordin, va declara vacante locurile consilierilor aleşi care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocări anterioare. Dacă aceştia nu pot fi înlocuiţi cu supleanţi de pe listele respective se vor organiza alegeri de completare în termen de 30 de zile, în condiţiile Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr.67/2004.

Ordinul prefectului prin care se declară vacante locurile consilierilor care au lipsit nemotivat, poate fi atacat de cei în cauză la instanţa de contencios administrativ, în termen de 5 zile de la comunicare. Hotărârea instanţei este definitivă şi irevocabilă.

Absenţa consilierilor de la şedinţa de constituire se consideră conform art.31 alin. (5) al Legea nr. 215/2001 a fi motivată, dacă se face dovada că aceasta a intervenit din cauza unei boli care a necesitat spitalizare sau a făcut imposibilă prezenţa acestora, a unei deplasări în străinătate în interes de serviciu sau a unor evenimente de forţă majoră, situaţii expres prevăzute de textul legal menţionat.

Lucrările şedinţei de constituire sunt conduse de cel mai în vârstă consilier, asistat de 2 consilieri dintre cei mai tineri.

Consiliile locale întrunite în şedinţa de constituire, aleg dintre membrii lor, pe întreaga durată a mandatului, o comisie de validare alcătuită din 3-5 consilieri. Comisia de validare are, potrivit legii, menirea de a examina legalitatea alegerii fiecărui consilier şi de a propune consiliului validarea sau invalidarea mandatelor.

Art. 32 alin. (4) din Legea nr.215/2001 prevede că invalidarea mandatului unui consilier poate fi propusă de comisia de validare numai în următoarele două cazuri:

a) dacă constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate;

b) dacă alegerea consilierului s-a făcut prin fraudă electorală, constatată în condiţiile legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Validarea sau invalidarea mandatelor se face în ordine alfabetică, cu votul majorităţii consilierilor prezenţi la şedinţă, cu menţiunea că persoana al cărei mandat este supus validării sau invalidării nu participă la vot.

Consilierii ale căror mandate au fost validate depun în faţa consiliului jurământul prevăzut de art. 34 din legea organică a administraţiei publice, consilierul care refuză să depună jurământul fiind considerat demisionat de drept. Înainte de validare, vacanţa locului de consilier poate interveni şi prin renunţarea la mandat a consilierului declarat ales, caz în care se supune validării mandatul primului supleant înscris pe lista partidului politic, alianţei politice sau alianţei electorale respective, cu condiţia ca până la validarea mandatului partidele sau alianţele politice să confirme în scris apartenenţa la partid. În cazul imposibilităţii completării locurilor vacante cu supleanţi se vor organiza alegeri pentru completare.

Conform art. 36 al Legea nr. 215/2001 consiliul se consideră legal constituit după validarea mandatelor şi depunerea jurământului de către cel puţin două treimi din numărul membrilor acestuia.

Hotărârile privind validarea sau invalidarea mandatelor de consilier pot fi atacate de cei interesaţi, la instanţa de contencios administrativ, în termen de 5 zile de la adoptare sau de la comunicare, în cazul celor absenţi de la şedinţă. Instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile. Hotărârea instanţei este definitivă şi irevocabilă.

Preview document

Consiliul Local - Pagina 1
Consiliul Local - Pagina 2
Consiliul Local - Pagina 3
Consiliul Local - Pagina 4
Consiliul Local - Pagina 5
Consiliul Local - Pagina 6
Consiliul Local - Pagina 7
Consiliul Local - Pagina 8
Consiliul Local - Pagina 9
Consiliul Local - Pagina 10
Consiliul Local - Pagina 11
Consiliul Local - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Consiliul Local.doc

Alții au mai descărcat și

Consiliul Județean

Componenţa şi alegerea Potrivit Constituţia României, revizuită şi republicată, „Consiliul judeţean este autoritatea administraţiei publice...

Strategie de relații publice

Serviciul Public Pentru Finante Publice Locale este compartimentul propriu de specialitate din Primaria X avand ca obiect de activitate stabilirea...

PD-L

1. DEFINITIE Pentru a defini într-o manieră cât mai simplă ceea ce înseamnă Partidul Democrat-Liberal, am extras câteva principii fundamentale...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Te-ar putea interesa și

Consiliul local. Elemente novatoare promovate prin noul Cod administrativ-2019

Introducere Administrația publică locală joacă un rol crucial în gestionarea și dezvoltarea comunităților locale, asigurând servicii publice de...

Accesarea Fondurilor Structurale Europene în Domeniul Dezvoltării Rurale

Introducere Doar o mică parte a fondurilor europene au fost până în prezent folosite, prin urmare sume mari de bani au ramas necheltuite. Acesarea...

Administrația Publică Locală

INTRODUCERE Lucrarea de față se intitulează Politici de dezvoltare locală în administraţia publică românească şi europeană. Am structurat lucrarea...

Caiet practică administrativă - Primăria Municipiului Botoșani

Planificarea practicii studentului Conform dispozitiilor Sef Serviciu Resurse Umane d-na Anca Dumitrescu,am fost repartizata pentru efectuarea...

Perspective Europene și Românești privind Administrația Publică Locală

SUMMARY The concept of the management board or the public or to private, has led to the birth of multiple questions to which answers are given in...

Consiliul Local, parte componentă a sistemului administrației publice

CAPITOLUL I – CONSIDERAŢII GENERALE I.1. – NOŢIUNEA DE ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ Conform dicţionarului explicativ al limbii române, “a administra“,...

Consiliul Local

Legislatie recomandata 20 I Introducere privind dreptul administrativ şi administraţia publică I.1.Noţiunea de administraţie publică Normele...

Administrația Publică Locală

INTRODUCERE NOŢIUNEA ADMINISTRAŢIEI PUBLICE Conceptul de administraţie, fie în accepţiunea sa publică, fie în cea privată, a dus la naşterea unor...

Ai nevoie de altceva?