Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7773
Mărime: 34.23KB (arhivat)
Publicat de: Rada Sandu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. I. Conceptul de cultura politica.
  2. II. Tipuri de cultura politica
  3. III. Societatea civila si democratia
  4. IV. Istoricul organizatiilor nonguvernamentale
  5. V. Aparitia si dezvoltarea sectorului non-guvernamental in Romania
  6. VI. Tipuri de ONG-uri nationale
  7. VII. Concluzii
  8. VIII. Bibliografie

Extras din referat

I.Conceptul de cultura politica

Conceptul de cultura politica. Dimensiunile sale

Sensul originar de cultura vine din latinescul cultusa si este legat de cultivarea pamantului, de agricultura. In schimb, unii ganditori, cum au fost Cicero, Cezar l-au folosit in sens de cultivare a spiritului, meditatie filosofica sau de creatie literara si artistica. O asemenea intelegere a primit notiunea de cultura si de la ganditorii greci Herodot, Platon sau Aristotel. Astfel, Herodot in lucrarea sa Istorii cand vorbeste de persi spune ca acestia nu au cultura, in sensul ca ei nu sunt in masura sa faca distinctia intre libertate si alte valori. La randul sau, Platon in Republica si Legile sustine necesitatea crearii unei culturi cu rolul de a educa elita politica si pe cetateanul ateniean.

In epoca luminilor, ganditori ca Didrot, Holbach, Helvetius considerau ca ideile, opiniile, cunostintele, intr-un cuvant cultura, constituie factorul esential al dezvoltarii sociale. Montesquieu, Tocqueville, Voltaire au sustinut si ei ca sistemul politic, institutiile unei societati nu sunt manifestari si rezultate intamplatoare, ci ele au la baza, sunt produsul unei anumite culturi, spiritualitati nationale si universale.

In stiinta politica notiunea de cultura politica este relativ noua, ea a fost creata si pusa in circulatie de politologul american Gabriel Almond in lucrarea sa Sistemul politic comparat. El definea cultura politica drept “reteaua orientarilor, atitudinilor, valorilor, convingerilor prin care individul se raporteaza la sistemul politic”.1

Intr-un alt studiu din 1966, Gabriel Almond si Bingham G. Powell defineau cultura politica ca “,un model de atitudini individuale si de orientari fata de politica, manifestate in randul membrilor unui sistem politic. Ea este un fenomen subiectiv care sta la baza actiunilor politice si care le confera importanta”.2

Astazi exista o multitudine de definitii date culturii politice, unele dintre acestea pun accentul pe aspectul psihic al culturii (credinta, gandire, vointa, simboluri), altele pe latura institutionala, atitudionala sau comportamentala.

Asa de exemplu, o definitie din perspectiva psihologica da culturii politice SidneyVerba: “Cultura politica a unei societati consta dintr-un sistem de credinte empirice, simboluri expresive si valori care definesc situatia in care are loc actiunea politica. Ea ofera orientarea subiectiva a politicii”.3

Indiferent de modul, de latura sau unghiul din care este definita si interpretata cultura politica, aceasta trebuie conceputa din cel putin doua aspecte:

-ca parte componenta a culturii si civilizatiei nationale si universale;

-ca dimensiune psihologica, subiectiva a sistemului politic.

In general, prin cultura politica literatura politologica intelege ansamblul cunostintelor, valorilor, normelor, convingerilor, sentimentelor, trairilor, modalitatilor de gandire de natura politica pe care se intemeiaza si functioneaza sistemul politic.

O asemenea definire a culturii politice are in vedere numai aspectul sau teoretic-explicativ, la fel ca in cazul culturii si forma sa politica implica si alte elemente, cum ar fi:

-conceptiile, strategiile, programele, ideologiile si doctrinele politice care orienteaza, directioneaza si fundamenteaza activitatea partidelor, formatiunilor, institutiilor politice din societate;

-institutiile politice statale sau extrastatale din societate, formatiunile si partidele politice, liderii acestora;

-normele si valorile generale ale unei natiuni, in special cele privind actiunea si conduita politica;

-practica politica.

Nivelul, gradul dezvoltarii culturii politice, eficienta si utilitatea ei nu sunt aceleasi in toate societatile, ci ele depinde de o serie de factori ca:

-natura regimului si sistemului politic;

-nivelul dezvoltarii vietii materiale si spirituale din cadrul societatii respective;

-gradul si nivelul organizarii vietii politice si indeosebi al democratismului sau;

-anumite traditii istorice si nationale sau particularitati ale dezvoltarii sociale.

Dimensiunile culturii politice

Atat sub aspectul structural, cat si functional, cultura politica implica o serie de dimnesiuni.

a)Dimensiunea cognitiva care se refera la cunostintele, datele, informatiile pe care le ofera cultura despre sistemul, procesele si faptele politice.

b)Dimensiunea volitiva, afectiva, emotionala care include sentimentele, trairile generate de existenta si functionalitatea politicului. Acestea pot fi de atasament, angajare, pasivitate sau refuz fata de institutiile si evenimentele politice, de apreciere sau negare, de ura sau bucurie fata de politica si politic.

c)Dimensiunea normativa, actionala si comportamentala ce are in vedere existenta unor norme, reguli in activitatea si functionalitatea politicului.

d)Dimensiunea axiologica, apreciativa si evolutiva care se refera la judecatile de apreciere si valoare exprimate asupra sistemului politic, al functionalitatii sale.

Tipuri de cultura politica

1.Cultura politica provinciala sau locala este caracteristica unei regiuni, unei zone. Ea nu are caracteristicile, dimensiunile culturii politice nationale. Nu exista o constientizare a sistemului politic national, a politicii nationale. Cunostintele, datele, sentimentele, judecatile de valoare au in vedere aspectul zonal, local, sunt cu prioritate orientate spre acesta. Desi nu este o caracteristica des intalnita in anumite situatii, intre interesele politice locale si cele nationale sau centrale pot aparea anumite divergente, contradictii, deosebiri de opinii, aprecieri.

2.Cultura politica de suprapunere

Desi, prin dimensiunile si functionalitatea sa, ea este o cultura nationala si oamenii sunt constienti de sistemul politic, de valoarea si rolul sau, ei au insa o atitudine pasiva, dezinteresata fata de acesta. Marea majoritate a subiectilor sociali nu cred, nu sunt convinsi ca pot juca vreun rol in luarea hotararilor, ca pot influenta sistemul de functionare si de decizie al politicului.

In sistemele totalitare acest tip de cultura politica imbraca forma unei culturi de subordonare. In aceste sisteme cultura devine un instrument in mana politicului in subordonarea cetatenilor si a societatii, in promovarea intereselor si aspiratiilor celor aflati la putere. Acest fapt se realizeaza prin impunerea ideologiei si doctrinei oficiale, printr-un proces de indoctrinare in masa. Asa a fost situatia in cadrul regimurilor fasciste si comuniste.

Preview document

Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 1
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 2
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 3
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 4
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 5
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 6
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 7
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 8
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 9
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 10
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 11
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 12
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 13
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 14
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 15
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 16
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 17
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 18
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 19
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 20
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 21
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 22
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 23
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 24
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Cultura Politica si Societatea Civila - ONG-urile Nationale.doc

Alții au mai descărcat și

Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale

Cap.1 Cultura politica Conceptul de cultură este polisemantic; în literatura de specialitate există o mare diversitate de sensuri şi semnificaţii...

Socializarea Politică

INTRODUCERE Perioada de tranziţie prin care trece societatea moldovenească în prezent este caracterizată prin mari schimbări în toate domeniile...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Modalități de participare civică la decizia politică - promovarea drepturilor copilului

Argument Pornind de la politicile publice, cu accent pe importanţa politicilor de incluziune socială, lucrarea de faţă îşi propune să ilustreze...

Intelectualele din România și Raportarea lor la Spațiul Politic

INTRODUCERE Lucrarea de faţa îşi propune să ilustreze impactul pe care feminismul îl are în societatea noastră, în trei capitole care decurg în...

Rolul Societății Civile în Procesul de Guvernare

Introducere Prin prezenta lucrare am urmărit să identific o analiză a rolului societăţii civile în procesul de guvernare din România. Societatea...

Egalitatea de șanse între femei și bărbați și accesul pe piața muncii din România

Egalitatea între femei și bărbați este o valoare fundamentală a Uniunii Europene și una care a fost consacrată de la început în Tratatul de la...

Dezvoltare Urbană Durabilă

Introducere Teritoriul, din puct de vedere urbanistic, reprezintă spaţiul geografic referitor la zone urbanizate, agricole sau naturale, asupra...

Politicile de incluziune ale romilor în Uniunea Europeană

Abstract Constituirea unui spațiu european economic unic este cel mai mare proiect politic al tuturor timpurilor, implicând o populație de peste...

Lobby în Uniunea Europeană - cadrul instituțional, metode de acces și tehnici de influență

Rezumat Procesul de formare a politicilor publice europene este un proces complex, în care intervin numeroşi actori. Cel mai important rol îl...

Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale

Cap.1 Cultura politica Conceptul de cultură este polisemantic; în literatura de specialitate există o mare diversitate de sensuri şi semnificaţii...

Ai nevoie de altceva?