Curtea Penală Internațională

Referat
6.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 19034
Mărime: 172.44KB (arhivat)
Publicat de: Benone Codreanu
Puncte necesare: 8
R. Moldova
Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moldova Facultatea Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice Specializarea: Studii Europene

Cuprins

  1. Întroducere
  2. 1. Istoricul apariției Curții penale internaționale.
  3. 2. Organizarea și modul de administrare a Curții penale internaționale.
  4. 3. Jurisdicția Curții penale internaționale.
  5. 4. Intrarea în vigoare, revizuirea și retragerea de la Statutul Curții penale internaționale.
  6. Concluzii
  7. Bibliografie

Extras din referat

Întroducere

Într-o lume în care valorile democrației sunt pe cale să se generalizeze, instituțiile naționale și internaționale indiferent de modul de constituire și scopul lor au ca principală menire respectarea integrală a drepturilor omului, fără de care noțiunile de libertate, dreptate, egalitate rămîn fără acoperire de cotidian. Concepţia statului modern determină divizarea fenomenelor economice, sociale şi politice aflate într-o strânsă dependenţă, pentru apărarea valorilor esenţiale ale societăţii. Viaţa socială, cu diversele sale fenomene şi acţiuni cauzale nu poate exista în cazul în care nu se instituie un sistem de apărare împotriva manifestărilor determinate de motivele şi scopurile individuale care o pun în pericol.

Situarea omului cu aspirațiile și drepturile sale fundamentale în centrul preocupărilor societății apare azi mai mult decît firească, ea devenind obligatorie, mai ales după experiențele trăite de colectivități întregi în diferite perioade istorice, cu precădere în secolul al XX-lea și în debutul celui actual. O îndelungată experiență istorică pledează pentru respectul față de om, valoarea supremă a planetei, în afara vieții și existenței căruia nimic nu are semnificație.

Astfel, în actuala etapă istorică, protecţia şi promovarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale reprezintă o preocupare importantă a tuturor statelor civilizate ale lumii.

Datorită încălcării drepturilor omului, şi, în special a dreptului la viaţă, de către persoane care se află în importante funcţii, a fost necesară instituirea unei jurisdicții penale internaționale permanente a cărei scop să fie pedepsirea crimelor internaţionale.

Necesitatea de a defini cu exactitate crimele internaționale ce urmau a fi supuse jurisdicției penale internaționale, și, o corectă delimitare a prerogativelor statelor în această materie de prerogativele pe care urma să le capete jurisdicția penală internațională au constituit problemele care au condiționat evoluția și acceptarea justiției penale internaționale.

Pe de altă parte, instituirea și recunoașterea unei jurisdicții penale internaționale, acceptarea de către un stat de a remite propriii săi cetățeni unei instanțe penale internaționale a fost întotdeauna privită cu suspiciune de state, deoarece o justiție cu caracter internațional a fost și este considerată în continuare ca afectînd una din principalele instituții ale dreptului international – suveranitatea națională. În același timp statele considerau o jurisdicție internațională ca fiind lipsită de obiectivitate în ceea ce privește faptele unor cetățeni din diverse state, pe care ar urma să-i judece, interesele generale de represiune prevalînd asupra garanțiilor procesuale. Toate aceste elemente, au acționat în decursul timpului cu o intensitate mai mică sau mai mare, determinînd ca zeci de ani de zile problema Curții Penale Internationale să constituie numai un obiect de studiu.

• Istoricul apariției Curții penale internaționale.

Crearea și dezvoltarea unei jurisdicții penale internaționale a fost una din preocupările constante ale comunității internaționale, chiar dacă o concretizare a acestor preocupări s-a realizat abia în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

O primă încercare practică de instituire a unei jurisdicții internaționale a avut loc încă în anul 1474, deși nu poate fi vorba de o jurisdicție internațională convențională propriu-zisă. Este vorba de procesul intentat lui Peter von Hagenbach care fusese numit de ducele Burgundiei la conducerea cetății Breisach, pe Rinul de Sus. Urmînd instrucțiunile ducelui, Hagenbach a introdus în cetate un regim de teroare și brutalitate. Crimele, violurile, taxele ilegale și confiscarea proprietății au devenit practici generalizate. O coaliție alcătuită din Austria, Franța, Berna și orașul de pe Rinul de Sus a oprit ascensiunea ducelui de Burgundia, care dorea să devină împărat. În urma asediului cetății Breisach și a revoltei locuitorilor acesteia, Hagenbach a fost înfrînt și capturat, iar arhiducele de Austria a ordonat judecarea acestuia. Hagenbach nu a fost judecat de un tribunal ordinar, ci de o curte constituită ad-hoc, alcătuită din 28 judecători din statele și orașele coaliției.

O altă încercare, a fost cea a lui Gustav Moynier, care a lansat în 1872 proiectul de ,,Convenție pentru crearea unei instituții judiciare internaționale care să prevină și să reprime infracțiunile săvîrșite prin încălcarea dispoziţiilor Convenţiei de la Geneva pentru ameliorarea sorții militarilor răniți în armatele în campanie, semnată la 22 august 1864, într-un raport prezentat în Comitetul international pentru ajutorul militarilor răniți. Deși nu a fost supus dezbaterilor în cadrul unei conferințe internaționale, Proiectul Moynier a rămas ca un început de cale în drumul spre instituirea unei Curții internaționale permanente de justiție.

Un alt pas spre realizarea practică a acestei idei a fost încercarea de instituire prin Convenția de la Haga din 1907, a unei Curți internaționale de prize maritime, competente a se pronunța asupra capturării unei nave, de către o altă navă, cu pavilion străin. Convenția respectivă nu a fost ratificată, iar în aceste condiții, Curtea nu a putut fi înființată.

În perioada imediat următoare Primului Război Mondial, preocupări pentru crearea unei instanțe penale internaționale permanente s-au manifestat atît în cadrul Societății Națiunilor, cît și în cadrul unor foruri științifice de drept international.

Tratatul de la Versailles din 1919 prevedea înființarea unui tribunal special format din cinci judecători, care proveneau din ţările victorioase în război pentru a judeca pe Wilhelm al II-lea de Hohenzolern, împăratul Germaniei, vinovat de „ofensă adusă moralei internaţionale” şi „forţei sfinte a tratatelor”.

Problema a fost ridicată și la reuniunea de la Bruxelles, a Asociației internaționale de drept penal, de către jurisul român Vespasian Pella. Prin rezoluția conferinței a fost creat un comitet de juriști, responsabil pentru pregătirea statutului Curții penale internaționale. V.Pella înaintează în 1934 un proiect al unei Curți penale internaționale, care este preluat de Societatea Națiunilor. Ca urmare a lucrărilor Conferinței Ligii Națiunilor pentru prevenirea actelor teroriste, a fost dezbătut și adoptat, în final, Tratatul privind organizarea unei Curți Penale Internaționale. Acesta a fost semnat de reprezentanți a 16 state, dar nu a fost ratificat de nici un stat. Serioasele rețineri pe care statele le aveau fața de ideea - atît de corectă și generoasă - a profesorului român se datorau neîncrederii în posibilitățile de acțiune ale justiției internaționale în condițiile în care fiecare stat căuta să-și facă singur dreptate.

Bibliografie

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Regulamentul de procedură al Curții de Conturi a Uniunii Europene, în vigoare din 1 iunie 2010.

Raportul de activitate pentru anul 2013 a Curții de Conturi a Uniunii Europene.

Strategia de activitate 2013-2017 a Curții de Conturi a Uniunii Europene.

Standardele Internaționale ale Instituțiilor Supreme de Audit, ISSAI (200, 300, 400), emise de către Organizația Internațională a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI).

Augustin Fuerea „Instituţiile Uniunii Europene”, Editura Universul Juridic,Bucureşti, 2002.

Octavian Manolache, „Drept comunitar. Instituţii comunitare”, Editura All Beck, Bucureşti, 1999.

Iulian Văcărel, „Relaţii financiare internaţionale”, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1995.

Preview document

Curtea Penală Internațională - Pagina 1
Curtea Penală Internațională - Pagina 2
Curtea Penală Internațională - Pagina 3
Curtea Penală Internațională - Pagina 4
Curtea Penală Internațională - Pagina 5
Curtea Penală Internațională - Pagina 6
Curtea Penală Internațională - Pagina 7
Curtea Penală Internațională - Pagina 8
Curtea Penală Internațională - Pagina 9
Curtea Penală Internațională - Pagina 10
Curtea Penală Internațională - Pagina 11
Curtea Penală Internațională - Pagina 12
Curtea Penală Internațională - Pagina 13
Curtea Penală Internațională - Pagina 14
Curtea Penală Internațională - Pagina 15
Curtea Penală Internațională - Pagina 16
Curtea Penală Internațională - Pagina 17
Curtea Penală Internațională - Pagina 18
Curtea Penală Internațională - Pagina 19
Curtea Penală Internațională - Pagina 20
Curtea Penală Internațională - Pagina 21
Curtea Penală Internațională - Pagina 22
Curtea Penală Internațională - Pagina 23
Curtea Penală Internațională - Pagina 24
Curtea Penală Internațională - Pagina 25
Curtea Penală Internațională - Pagina 26
Curtea Penală Internațională - Pagina 27
Curtea Penală Internațională - Pagina 28
Curtea Penală Internațională - Pagina 29
Curtea Penală Internațională - Pagina 30
Curtea Penală Internațională - Pagina 31
Curtea Penală Internațională - Pagina 32
Curtea Penală Internațională - Pagina 33
Curtea Penală Internațională - Pagina 34
Curtea Penală Internațională - Pagina 35
Curtea Penală Internațională - Pagina 36
Curtea Penală Internațională - Pagina 37
Curtea Penală Internațională - Pagina 38
Curtea Penală Internațională - Pagina 39
Curtea Penală Internațională - Pagina 40
Curtea Penală Internațională - Pagina 41
Curtea Penală Internațională - Pagina 42
Curtea Penală Internațională - Pagina 43
Curtea Penală Internațională - Pagina 44
Curtea Penală Internațională - Pagina 45
Curtea Penală Internațională - Pagina 46
Curtea Penală Internațională - Pagina 47
Curtea Penală Internațională - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Curtea Penala Internationala.docx

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Rolul instanțelor judiciare și de arbitraj internaționale în dreptul internațional public

CONSIDERATII GENERALE 1.Notiunea de instanta internationala “Era necesar”, asa s-a considerat; pentru ca sunt prea multe state care...

Cadrul Legislativ și Măsurile Adoptate de România pentru Combaterea Infracțiunilor Internaționale

Ultimul deceniu al secolului al XX-lea s-a caracterizat printr-o veritabilă schimbare în toate domeniile economico-sociale, a gândirii şi a modului...

Curtea Penala Internatională

Capitolul 1 NECESITATEA UNEI JURISDICŢII PENALE INTERNAŢIONALE Progresele notabile pe care dreptul internațional penal le-a realizat în ultimul...

Răspunderea Internațională a Statelor pentru Încălcarea Normelor de Drept Internațional Umanitar

INTRODUCERE Dreptul internaţional umanitar, cunoscut şi sub denumirea ,,dreptul conflictelor armate” sau ,,dreptul războiului”, are drept scop...

Curtea Penală Internațională

CURTEA PENALA INTERNATIONALA Curtea Penala Internationala (numita uneori si Tribunalul Penal International) este o curte de justitie...

Curtea Penală Internațională

CURTEA PENALA INTERNATIONALA Crearea si dezvoltarea unei justitii penale internationale a fost una din preocuparile constante ale comunitatii...

Rolul organizațiilor nonguvernamentale în dreptul internațional public

TEMĂ DE CONTROL (TC): Rolul organizațiilor nonguvernamentale în dreptul internațional public. Cooperarea dintre statele comunității...

Curtea Penală Internațională

1. Istoric C.P.I. a fost creată ca instituţie jurisdictională permanentă, cu o competenţă obligatorie pentru statele-parţi la Statutul acesteia....

Ai nevoie de altceva?