Drepturi și libertăți în România, India și S.U.A

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3075
Mărime: 34.28KB (arhivat)
Publicat de: Larisa P.
Puncte necesare: 7

Extras din referat

În această lucrare îmi propun să compar 3 drepturi la nivelul statelor: România, S.U.A. și India.

Drepturile și libertățile omului sunt un subiect foarte des discutat în lumea internațională în ultimul secol. Acest fapt deoarece în unele tări, drepturile sunt respectate, iar în alte țări sunt încălcate. Din ce în ce mai mulți oameni au început să militeze pentru anumite drepturi (dreptul la liberă exprimare, dreptul la egalitate, educație, căsătorie și aletele) ale unor categorii de oameni (femei, copii, minorități, comunități LGBT).

Voi porni prin a defeni ce înseamnă drepturile omului. Drepturile sunt acele privilegii cu care se nasc toți oamenii indiferent de rasă, religie, culoare, etnie,naționalitate. Drepturile sunt necesare existenței noastre,consider că prin acestea se stabilește o ordine între ființele umane. Drepturile sunt garantate prin Constituție. Fiecare stat are drepturile lui scrise în Constituție. Pîrvulescu și Todor în lucrarea „Reforma constituțională în România. Aspecte teoretice și istorice legate de evoluția constituțiilor” definesc Constituția ca fiind „unul din cele cele mai importante elemente instituționale aflate la baza procesului de democratizare”. Constituția este legea fundamentală a unei țări.

Drepturile omului au doua origini: socială și juridică. Din punct de vedere juridic, drepturile omului își au originea în doctrina dreptului natural. Dreptul natural spune că prin natură, omul are oriunde și în orice moment drepturi care sunt mai presus și primare drepturilor date de societate. Vasilos în lucrarea „Teoria dreptului natural” spune că cei care susțin teoria dreptului natural argumentează că există un drept care este la fel pentru toți oamenii, se aplică tuturor și este absolut. Conform lor dreptul natural este unicul drept autentic, drept în adevăratul sens al acestui cuvânt. De-a lungul timpului au existat mai multe concepții despre dreptul natural, dar ideea de bază la toate era că există o ordine universală care este guvernanta tuturor oamenilor, o rațiune. Pe aceasta au construit Heraclit, Democrit, Socrate, Platon, Aristotel. În antichitate, dreptul natural a cunoscut mai multe orientări, dintre care unele cu caracter religios (dreptul natural este un drept de natură divină) altele cu caracter laic, afirmând că dreptul ar fi un element al naturii. Aristotel spunea că „numai prin lege devine cineva sclav ori liber, prin natură oamenii nu se deosebesc prin nimic”. În Evul Mediu, concepțiile despre dreptul natural nu se mai identificau cu ordinea și rațiunea. Acum, dreptul natural își are originile în puterea divina. Dreptul natural este un ordin divin dat de către Dumnezeu pentru un bine comun. Cei care au contribuit la concepții au fost Aurelius Augustinus și Toma d’Aquino. Toma d’Aquino spune că dreptul natural este derivat din dreptul divin prin care este arătată o rațiune naturală. Acesta distinge 3 legi: Legea eternă, Legea Nnaturală și Legea umană. Legea eternă este rațiunea guvernării lucrurilor (bine comun și ordine rațională). Legea naturală este o dispoziție, face obiectul virtuților, se aplică tuturor, poate fi scoasă din inimia individului. Legea umană asigură binele comun prin puterea coercitivă. Concepțiile din antichitate ne spun că dreptul natural este o parte a dreptului divin, spun că Dumnezeu este cel care face toate lucrurile din lume, spun că oamenii ating perfecțiunea cu cât se apropie mai mult de Dumnezeu. Epoca Modernă redă dreptul natural având originea în rațiune, mai exact în autoconservare. Cei ce au scris despre dreptul natural sunt Hobbes, Rousseau și Loke. Dreptul natural modern a oferit un suport intelectual, pentru că ordinea lucrurilor dată de divinitate sau de dreptului celui puternic sunt înlocuite cu o ordine socială întemeiată pe primatul individului. Hobbes în „Leviathanul” spune că „dreptul natural este libertatea fiecărui om de a-și folosi puterea dupa propria voință,pentru conservarea naturii sale” .

Ales ales să pun accent pe dreptul natural deoarece consider că este o origine a drepturilor omului care redă cel mai bine viziunea acestora. La nivel internațional, aceste drepturi sunt văzute pentru o anumită ordine, după o anumită voință de autoconservare sau după o putere divină.

Drepturile omului își au rădăcinile în multe culturi. Codul Hammurabi, în Babilonia (Irak, 2000 î.Hr.) a fost primul cod legislativ scris. A urmărit să prevină opresiunile celor puternici asupra celor slabi. Un faraon din Egiptul antic (2000 î.Hr.) dădea instrucțiuni subordonaților ca "atunci când un reclamant vine din Egiptul de Sus sau de Jos, să se asigure că totul se face conform legii, că drepturile fiecăruia sunt respectate". Carta Cyrus (Iran, 570 î.Hr.), inițiată de regele Persiei pentru poporul său, prin care erau recunoscute dreptul la libertate, securitate, unele drepturi sociale și economice.

Primul document cunoscut în istorie despre drepturile omului este Magna Carta Libertatum. A apărut în 1215, în Anglia și a fost proclamată de către regele Angliei. Prin acest document, episcopii și baronii primesc privilegii. Bîrsan spune în Convenția europeană a drepturilor omului despre Magna Carta: „Nici un om liber nu va putea fi arestat sau întemnițat, sau deposedat de bunurile sale, sau declarat în afara legii, sau exilat, sau lezat de orice maniera ar fi și noi nu vom purcede împotriva lui și nici nu vom trimite pe nimeni împotriva lui, fară o judecată loială a egalilor sau în conformitate cu legea țării” . Totuși cel mai important document ăl constituie „Declarația Universală a Drepturilor Omului” care s-a adoptat pe 10 decembrie în 1948. Această zi a devenit și Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Acest document a fost adoptat fară nici o împotrivire din partea statelor membre ONU , exceptând opt abțineri. Întrucât declarația nu are forță juridică obligatorie, nefiind un tratat internațional, ea de jure nu creeaza obligații pentru state. Cu toate acestea , prevederile sale au fost incluse în constituțiile și legile interne ale statelor. Art.1 din „Declarația Universală a Drepturilor Omului” spune că toți oamenii se nasc liberi și egali în drepturi și demnitate.

Bibliografie

“16_Art_Vasilos_V_Dreptul_natural_partea_I.pdf.” Accessed May 29, 2016. http://www.utm.md/meridian/2013/MI_1_2013/16_Art_Vasilos_V_Dreptul_natural_partea_I.pdf.

“Comentariul-CEDO-Birsan-Vol-I.pdf.” Accessed May 29, 2016. http://cj.md/uploads/Comentariul-CEDO-Birsan-Vol-I.pdf.

“Constitutia_romaniei.pdf.” Accessed May 30, 2016. http://www.ucv.ro/pdf/site/constitutia_romaniei.pdf.

“Constitutia-S-U-A.pdf.” Accessed May 30, 2016. http://forumulconstitutional.ro/download/constitutia-s-u-a.pdf.

“Constitutionofindiaacts.pdf.” Accessed May 30, 2016. http://hcmimphal.nic.in/Documents/constitutionofindiaacts.pdf.

“hobbes1651part1_2.pdf.” Accessed May 29, 2016. http://www.earlymoderntexts.com/assets/pdfs/hobbes1651part1_2.pdf.

“lg_295_2004.pdf.” Accessed May 30, 2016. http://www.jandarmeriadambovita.ro/pdf/pdf_legislatie/lg_295_2004.pdf.

“Reforma Constitutionala in Romania. Aspecte Teoretice Si Istorice Legate de Evolutia Constitutiilor.” Accessed May 29, 2016. https://www.academia.edu/11985411/Reforma_constitutionala_in_Romania._Aspecte_teoretice_si_istorice_legate_de_evolutia_constitutiilor.

“Same-Sex Marriage Laws.” Accessed May 30, 2016. http://www.ncsl.org/research/human-services/same-sex-marriage-laws.aspx#1.

“The Universal Declaration of Human Rights | United Nations.” Accessed May 29, 2016. http://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/.

“Viewcontent.pdf.” Accessed May 30, 2016. http://digitalcommons.calpoly.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1043&context=socssp.

Preview document

Drepturi și libertăți în România, India și S.U.A - Pagina 1
Drepturi și libertăți în România, India și S.U.A - Pagina 2
Drepturi și libertăți în România, India și S.U.A - Pagina 3
Drepturi și libertăți în România, India și S.U.A - Pagina 4
Drepturi și libertăți în România, India și S.U.A - Pagina 5
Drepturi și libertăți în România, India și S.U.A - Pagina 6
Drepturi și libertăți în România, India și S.U.A - Pagina 7
Drepturi și libertăți în România, India și S.U.A - Pagina 8
Drepturi și libertăți în România, India și S.U.A - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Drepturi si libertati in Romania, India si S.U.A.docx

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Dreptul la un proces echitabil

1 SCURT ISTORIC AL DREPTURILOR OMULUI Se poate afirma că istoria drepturilor omului se confundă cu istoria omenirii. Convingerea că oamenilor li...

Răspunderea Internațională Penală pentru Crime de Război și Împotriva Umanității

INTRODUCERE Statele, de la apariţia lor ca entităţi de sine stătătoare, au intrat în relaţii unele cu altele, la început sporadic şi incidental,...

Migrația popoarelor

INTRODUCERE Fenomenul migraţiei este bine cunoscut în istoria umanităţii. La origine, migraţia reprezenta deplasarea în masă a populaţiei unor...

Regimul de Drept al Oficiilor Consulare

Regimul de drept al oficiilor consulare § 1. Statutul juridic al postului consular Activitatea consulară este una din cele mai străvechi ramuri...

Dreptul la Carieră a Funcționarilor Publici

INTRODUCERE O perioadă îndelungată, funcţionarii au fost supuşi unor regimuri restrictive, dat fiind specificul misiunii lor de a servi statului....

Problema minorităților etnice din România

Introducere Minorităţile etnice au reprezentat întotdeauna un procent semnificativ din populaţia României. În anul 1930, populaţia României Mari...

Protecția drepturilor omului în sistemul internațional - pactele internaționale privind drepturile omului

CAPITOLUL I EDUCAȚIA PENTRU DREPTURILE OMULUI 1.1. Motto-uri Motto 1 : "... pentru a exista un stat de drept nu este suficient să se institue...

Organizația națiunilor unite - fundament al strategiei pentru pace

Introducere Evoluţia securităţii globale în ultimele decenii a confirmat faptul că, succesul acţiunilor şi stabilitatea pot fi atinse numai în...

Ai nevoie de altceva?