Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3209
Mărime: 97.20KB (arhivat)
Publicat de: Larisa P.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1.Introducere 3
  2. 2.Despre drepturi ..3
  3. 3.Despre feminism 4
  4. 3.1 Femeia în civilizațiile antice .4
  5. 3.2 Femeia în Epoca modernă .5
  6. 3.3 Femeia în Epoca contemporană 5
  7. 3.4 Feminismul în Relațiile Internaționale ..6
  8. 4.Studiu de caz ...7
  9. 5.Concluzii .9
  10. 6. Bibliografie ..10

Extras din referat

1.Introducere

În această lucrare o să vorbesc despre feminism ca teorie și cum se aplică feminismul pe un studiu de caz. Am ales ca studiu de caz drepturile femeilor din Afganistan, deoarece aceste drepturi nu se respectă. Vreau să urmăresc cauzele ce au influențat drepturile femeilor, care sunt drepturile femeilor și dacă acestea sunt urmate.

2. Despre drepturi

Voi porni prin a defeni ce înseamnă drepturile omului. Drepturile sunt acele privilegii cu care se nasc toți oamenii indiferent de rasă, religie, culoare, etnie,naționalitate. Drepturile sunt necesare existenței noastre,consider că prin acestea se stabilește o ordine între ființele umane. Drepturile sunt garantate prin Constituție. Fiecare stat are drepturile lui scrise în Constituție. Pîrvulescu și Todor în lucrarea „Reforma constituțională în România. Aspecte teoretice și istorice legate de evoluția constituțiilor” definesc Constituția ca fiind „unul din cele cele mai importante elemente instituționale aflate la baza procesului de democratizare”. Constituția este legea fundamentală a unei țări.

Drepturile omului au doua origini: socială și juridică. Din punct de vedere juridic, drepturile omului își au originea în doctrina dreptului natural. Dreptul natural spune că prin natură, omul are oriunde și în orice moment drepturi care sunt mai presus și primare drepturilor date de societate. Vasilos în lucrarea „Teoria dreptului natural” spune că cei care susțin teoria dreptului natural argumentează că există un drept care este la fel pentru toți oamenii, se aplică tuturor și este absolut. Conform lor dreptul natural este unicul drept autentic, drept în adevăratul sens al acestui cuvânt.

Primul document cunoscut în istorie despre drepturile omului este Magna Carta Libertatum. A apărut în 1215, în Anglia și a fost proclamată de către regele Angliei. Prin acest document, episcopii și baronii primesc privilegii. Bîrsan spune în Convenția europeană a drepturilor omului despre Magna Carta: „Nici un om liber nu va putea fi arestat sau întemnițat, sau deposedat de bunurile sale, sau declarat în afara legii, sau exilat, sau lezat de orice maniera ar fi și noi nu vom purcede împotriva lui și nici nu vom trimite pe nimeni împotriva lui, fară o judecată loială a egalilor sau în conformitate cu legea țării” . Totuși cel mai important document ăl constituie „Declarația Universală a Drepturilor Omului” care s-a adoptat pe 10 decembrie în 1948. Această zi a devenit și Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Acest document a fost adoptat fară nici o împotrivire din partea statelor membre ONU , exceptând opt abțineri. Întrucât declarația nu are forță juridică obligatorie, nefiind un tratat internațional, ea de jure nu creeaza obligații pentru state. Cu toate acestea , prevederile sale au fost incluse în constituțiile și legile interne ale statelor. Art.1 din „Declarația Universală a Drepturilor Omului” spune că toți oamenii se nasc liberi și egali în drepturi și demnitate.

Comunitatea internațională a stabilit că drepturile omului sunt universale (aplicate în mod egal tuturor), indivizibile, interdependente și interrelaționate și sunt nealienabile (nimeni nu le poate pierde, dar în unele situații acestea pot fi restricționate sau suspendate).

Bibliografie

“16_Art_Vasilos_V_Dreptul_natural_partea_I.pdf.” Accessed May 29, 2016. http://www.utm.md/meridian/2013/MI_1_2013/16_Art_Vasilos_V_Dreptul_natural_partea_I.pdf.

“1374.pdf.” Accessed June 4, 2016. http://euacademic.org/UploadArticle/1374.pdf.

“Comentariul-CEDO-Birsan-Vol-I.pdf.” Accessed May 29, 2016. http://cj.md/uploads/Comentariul-CEDO-Birsan-Vol-I.pdf.

“CONVENTIA ASUPRA ELIMINARII TUTUROR FORMELOR DE DISCRIMINARE FATA DE FEMEI.pdf.” Accessed June 4, 2016. http://www.hotararicedo.ro/files/files/CONVENTIA%20ASUPRA%20ELIMINARII%20TUTUROR%20FORMELOR%20DE%20DISCRIMINARE%20FATA%20DE%20FEMEI.pdf.

“Declaration of Sentiments | 1848 | Britannica.com.” Accessed June 4, 2016. http://www.britannica.com/topic/Declaration-of-Sentiments.

“Documentul 1.” Accessed June 4, 2016. http://www.dadalos.org/rom/menschenrechte/grundkurs_3/frauenrechte/woher/dokumente/dokument_1.htm.

“Feminismul.” Accessed June 4, 2016. https://www.academia.edu/5269966/Feminismul.

“Reforma Constitutionala in Romania. Aspecte Teoretice Si Istorice Legate de Evolutia Constitutiilor.” Accessed June 4, 2016. https://www.academia.edu/11985411/Reforma_constitutionala_in_Romania._Aspecte_teoretice_si_istorice_legate_de_evolutia_constitutiilor.

“The Universal Declaration of Human Rights | United Nations.” Accessed May 29, 2016. http://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/.

“Women’s Rights in Afghanistan.” Accessed June 4, 2016. https://www.academia.edu/3091008/Womens_Rights_in_Afghanistan.

“Women’s Rights In Afghanistan | Konstantinos Kitsos - Academia.edu.” Accessed June 4, 2016. https://www.academia.edu/23239688/Womens_Rights_In_Afghanistan.

Preview document

Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan - Pagina 1
Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan - Pagina 2
Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan - Pagina 3
Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan - Pagina 4
Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan - Pagina 5
Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan - Pagina 6
Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan - Pagina 7
Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan - Pagina 8
Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan - Pagina 9
Feminismul și drepturile femeilor în Afganistan - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Feminismul si drepturile femeilor in Afganistan.docx

Alții au mai descărcat și

Introducere în Relațiile Internaționale

CAPITOLUL I - CONCEPTE ALE RELAŢIILOR INTERANŢIONALE 1.SISTEMUL INTERNAŢIONAL 1.1.Introducere Abordarea sistemică defineşte o modalitate de...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Protecția și Promovarea Drepturilor Anumitor Categorii de Persoane

INTRODUCERE Se ştie că drepturile omului se află la baza constituţionalismului, iar principalul scop al unei constituţii constă în garantarea...

Ai nevoie de altceva?