Institutii ale Uniunii Europene

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Institutii ale Uniunii Europene.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

Institutiile Uniunii Europene au fost create pentru a da expresie unei apropieri din ce în ce mai reale a natiunilor europene în cadrul unei cooperari mai strânse ca niciodata. Pe masura ce responsabilitatile Uniunii s-au largit, Institutiile Uniunii Europene s-au dezvoltat, devenind mai numeroase. In primii douazeci de ani de viata ai Uniunii Europene, procesul decizional a fost mai simplu: Comisia Europeana propunea, Parlamentul dadea avizul, Consiliul de Ministri decidea, iar Curtea Europeana de Justitie dadea interpretarea legala necesara.

În ultimele decenii ale Uniunii, Parlamentul European a devenit o institutie ai carei membri sunt alesi prin vot direct si care are puteri largite, a fost creata Curtea de Audit, Banca Europeana de Investitii a devenit o sursa majora de finantare pentru dezvoltarea economica, Comitetul Economic si Social a dovedit în practica valoarea dezbaterilor si cooperarii dintre partenerii economici si sociali, iar mai de curând, Comitetul Regiunilor a fost creat pentru a promova interesele diverselor regiuni si a pastra specificitatea si diversitatea acestora. Nu poate exista, asadar, o Europa unita fara respectarea partilor componente ale întregului. Profesorul Jacques Le Rider are dreptate sa afirme: «Definitiile exclusive ale Europei sunt în realitate definitii antieuropene, caci daca Europa tine de universal, ea nu are frontiere care sa fie definitive si de netrecut. A transforma granitele Europei în linii de demarcatie, tinând la o parte Asia ruseasca sau Sudul islamic si chiar, potrivit anumitor puncte de vedere, America, vazuta ca un fel de nou Leviathan al culturii mondiale – toate aceste viziuni mi se par extrem de neplacute si false pe deasupra.»[1]

Parlamentul European

Parlamentul European este expresia manifestata prin alegeri directe, a vointei politice a popoarelor Uniunii Europene. Este cel mai mare parlament multinational din lume. El îi reprezinta pe cei 370 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene, iar obiectivele sale principale sunt identice cu ale oricarui parlament, de a adopta legile cele mai bune posibil, de a controla si monitoriza utilizarea puterii executive. Astazi, mai mult decât oricând în trecut, Parlamentul European este în masura sa-si îndeplineasca aceste obiective, deoarece responsabilitatile sale au fost largite continuu si gradual, iar puterile sale au fost întarite prin Tratatul Uniunii Europene din 1993.

Reuniunile Parlamentului European au loc în sesiuni lunare la Strasbourg, iar sedintele diverselor comitete au loc la Bruxelles, la fel ca si sesiunile speciale sau extraordinare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii ale Uniunii Europene.doc