Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4683
Mărime: 38.56KB (arhivat)
Publicat de: Arian Dincă
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petrenco N.
MINISTERUL EDUCATIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA FACULTATEA RELATII INTERNATIONALE, STIINTE POLITICE SI ADMINISTRATIVE DEPARTAMENTUL RELATII INTERNATIONALE

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. 1. Cauzele care au stat la baza conflictului transnistrean şi evoluţia sa
  3. 2. Poziția și interesele Rusiei în contextul conflictului transnistrean
  4. 3. Tactica soluționării acestui conflict și cauzele care împiedică acest fapt
  5. ÎNCHEIERE
  6. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

INTRODUCERE

Actualitatea şi importanţa problemei abordate. Relaţiile internaţionale contemporane se caracterizează prin dificultatea so¬lu¬ţionării unor conflicte de diferite tipuri: teritoriale, regionale, politice, in¬ter¬e¬t¬nice etc.

În prezent conflictele reprezintă una din problemele majore cu care se conf¬ru¬ntă umanitatea, iar reglementarea lor uneori nu este posibilă nici cu aju¬to¬rul unor aşa organizaţii internaţionale ca ONU şi NATO. Reglementarea conflictului transnistrean impune atingerea unui compromis în vederea soluţionării finale la masa de negocieri. Cu toate acestea, durata negocierilor dovedeşte că părţile implicate nu reuşesc să rezolve problema din cauza unor conjuncturi şi speră că, între timp, acestea se vor schimba, înclinînd balanţa în favoarea uneia dintre ele. Motivul principal pentru care diferendul rămîne nesoluţionat rezidă în faptul că părţile percep în mod diferit semnificaţia reglementării definitive a conflictului. Din documentele oficiale şi din declaraţiile înalţilor demnitari rezultă clar că Republica Moldova înţelege procesul de reglementare a conf lictului în conformitate cu Legea Supremă adoptată în anul 1994. În viziunea Chişinăului, reglementarea presupune eliminarea factorilor ce au generat conflictul şi reintegrarea ţării în hotarele existente la 1 ianuarie 1990. În acest sens, am putea afirma că Republica Moldova depune în continuare eforturi pentru a lichida toate eventualele motive care provoacă fobii populaţiei de pe malul stîng al Nistrului.

La rîndul său, Transnistria percepe reglementarea diferendului ca pe un proces de recunoaştere a dreptului său deplin la independenţă, proclamată la începutul anilor 1990. În acest context, sînt invocate anumite argumente istorice, se fac referiri la un pretins pericol românesc, pe care transnistrenii ar fi reuşit să-l anihileze, respingînd „agresiunea naţionaliştilor români“. Anume pe aceasta se bazează mitologia specifică a propagandei prin care regimul încearcă să-şi asigure susţinerea populaţiei. Un impact extern esenţial asupra evoluţiei conflictului şi a procesului de negocieri îl are Federaţia Rusă. Sprijinul acordat în permanenţă de Rusia este convertit într-o campanie propagandistică orientată spre menţinerea speranţelor că Transnistria va reuşi totuşi să se detaşeze definitiv de Moldova ori va intra în componenţa Rusiei, ori va obţine calitatea de membru asociat al acesteia. În acest sens, trebuie să precizăm din start că, la sfîrşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90, evoluţia evenimentelor politice constituia pentru transnistreni un motiv serios de îngrijorare vizavi de viitorul şi securitatea lor. Greşelile comise de autorităţile moldoveneşti erau comensurabile cu cele ale liderilor de la Tiraspol. Acum este imposibil de a cerceta şi de a înţelege provocările reciproce de atunci, deşi ar fi foarte important să analizăm fenomenul în complexitatea lui. Totodată, insistenţa Transnistriei asupra propriei independenţe reprezintă o soluţie extremă şi inacceptabilă sub toate aspectele. Mai ales în situaţia cînd garantul principal al reglementării diferendului transnistrean este Rusia, cea care, în perioada de pînă la declanşarea valului de terorism, îşi soluţiona conf lictele cu separatiştii prin metode extrem de dure, recurgînd, de exemplu, la tertipuri militare pentru a lua prin surprindere liderii ceceni în noaptea de Revelion a anului 1995, iar mai tîrziu, chiar la lichidarea fizică a liderilor secesionişti (Dudaev şi Yandarbiev). Nu are sens să comparăm dreptul la independenţă al Ceceniei şi al Transnistriei. Exemplul de mai sus denotă că diferendele separatiste sînt soluţionate nu pe baza unor principii şi drepturi, nu pe bază de argumente istorice, ci prin forţă. În acest sens, ar fi oportun să amintim de standardele duble, cînd conflictele interne sînt soluţionate prin forţa armelor, iar cele externe – prin influenţa politică a celui mai puternic.

Scopul şi obiectivele referatului. Scopul referatului rezidă în efectuarea unei cercetări ample şi detaliate a poziției Federației Ruse vis-a-vis de soluționarea conflictului transnistrean.

În realizarea scopului mi-am propus următoarele obiective:

• identificarea principalelor cauze care au stat la baza conflictului transnistrean;

• stabilirea poziției Federației Ruse în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean;

• evidențierea intereselor Federației Ruse în regiunea transnistreană;

• evalurea tuturor acțiunilor externe în soluționarea acestui conflict.

Cuvintele cheie: conflict, interes geopolitic, etnie, separatiști, etc.

1. Cauzele care au stat la baza conflictului transnistrean şi evoluţia sa

După datele experţilor, în arealul postsovietic se numărau 170 regiuni de co¬nflict. În 30 de cazuri aceste conflicte decurgeau în formă activă, iar în 10 ca¬zuri a fost folosită forţa. Conflictul transnistrean este diferit de celelalte conflicte care au apărut după colapsul sovietic, pentru că la baza lui nu se află un conflict etnic sau religios. Motivul formal al conflictului era acela, că Moldova a adoptat legislația privind limba de stat, ceea ce a condus la o polarizare politică accentuată a societăţii şi la creşterea rezistenţei faţă de inovaţii a unei părţi a nomenclaturii locale de subordonare unională, în primul rînd, de către directorii întreprinderilor complexului militar-industrial din partea stîngă a Nistrului. Conflictul armat, sub pretextul lozincilor de protejare a drepturilor minorităţilor naţionale, a fost dezlănţuit de către regimul separatist, condus de I. Smirnov după puciul din august 1991, în toamna aceluiaşi an, cu sprijinul comandamentului trupelor districtului militar Odessa, atunci sub conducerea „organizaţiilor sociale” ale acestora a început distrugerea sistematică a organelor guvernamentale centrale şi a structurilor de drept ale Moldovei, în raioanele din stînga Nistrului.

Anume în încercarea de a opune rezistenţă luptei pentru autodeterminare naţională a poporului moldovenesc, această parte a aparatului administrativ, în cîrdăşie cu o parte a nomenclaturii de partid, pe care schimbările au luat-o prin surprindere, a început mobilizarea forţelor şi resurselor pentru dezmembrarea teritorială a fostei RSSM şi crearea în raioanale estice ale republicii a unui cap de pod pentru a influenţa din exterior Republica Moldova, care era pe cale să devină stat independent. În scopul de a-i atribui acestui conflict socio-politic un caracter etnic, liderii conspiraţiei separatiste anti-moldoveneşti au inventat conceptul de „popor transnistrean”, urmat de speculaţii destul de primitive cu privire la „dreptul naţiunilor la autodeterminare”. E necesar să subliniem, că din punct de vedere al componenţei etnice populaţia din Transnistria nu diferă mult de cea de pe malul drept al Republicii Moldova - în ambele cazuri, majoritatea o constituie etnicii moldoveni.

Bibliografie

1. Лысенко В. Региональные конфликты в странах СНГ: опыт урегулирования. Полис, 1998, №2

2. Gribincea M. Trupele ruse în Republica Moldova – factor stabilizator sau sursă de pericol? – Chişinău: 1998

3. MOLDOSCOPIE (Probleme de analiză politică), nr.3 (XLII), 2008. Conflictul Transnistrean și procesul de negociere în format „5+2”

4. Anatol Țăranu, Mihai Gribincea. CONFLICTUL TRANSNISTREAN. Culegere de documente şi materiale (1989 – 2012). Volumul – III (2003 – 2006). Chișinău, Lexon-Prim, 2014

5. Cojocaru Gh. Politica externă a Republicii Moldova. Chişinău, 2001.

6. Grecu M., Ţaran A. Trupele ruse în Republica Moldova. – Chişinău, 2004.

7. Meyer M., Borgen C. Dezgheţarea unui conflict „îngheţat”: Aspecte legale ale crizei separatiste din Moldova. – Chişinău, 2006.

8. Oazu Nanțoi. Conflictul transnistrean. Institutul de Politici Publice. Chișinău, 2010

Preview document

Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 1
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 2
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 3
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 4
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 5
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 6
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 7
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 8
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 9
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 10
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 11
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 12
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 13
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 14
Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Interesele geopolitice ale Federatiei Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean.docx

Alții au mai descărcat și

Criza Umanitară din Darfur - Sudan

INTRODUCERE CONFLICTUL DIN DARFUR LA MOMENTUL BILANŢULUI ONU a publicat bilanţul anului 2008 în ceea ce priveşte situaţia din Darfur, Sudan....

Relațiile între Republica Moldova și Federația Rusă și Tratatul de Pace de la Transnistria

Cаpitolul 1: Conflictul din Trаnsnistriа- fаctor de destаbilizаre internаtionаlа 1.1. Psihologiа unui conflict ce pаre fără ieşire M-аm oprit...

ONU și soluționarea litigiilor internaționale

INTRODUCERE O veche maximă a lui Cicero spunea „ Dacă sunt două feluri de luptă, unul cu cuvântul şi altul cu forţa şi dacă unul e propriu omului,...

Premisele Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Introducere Relațiile externe ale Uniunii Europene cu Republica Moldova au cunoscut o dezvoltare sinuoasă, cu multe provocări, dar și cu beneficii...

Situația de Securitate din Transnistria

PARTEA I EVALUAREA RISCURILOR ŞI AMENINŢĂRILOR DE SECURITATE CAPITOLUL I: TRANSNISTRIA – DATE GENERALE 1.1. Repere geografice Numele de...

KFOR și Cauzele Umanitare

Introducere În prezent, NATO desfăşoară în Balcani una dintre cele mai importante operaţiuni ale sale: KFOR (Kosovo Force), o forţă condusă de...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Ai nevoie de altceva?