Liberalismul

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Liberalismul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

Ce este liberalismul?

Aceasta întrebare trimite la rândul ei la altele: Este o ideologie? Un mod de gândire, sau de comportament? Sau este un program si o strategie a unor partide politice? De fapt, aceste întrebari sunt la fel de legitime si în cazul conservatorismului, nationalismului, socialismului si fascismului. O prima explicatie ar fi dificultatea stabilirii unei granite precise între politic si non-politic. A doua, are în vedere faptul ca toate conceptele politice sunt în mod “esential controversate”. Ele acopera realitati contradictorii si în continua transformare. În plus, evolutia vietii politice a determinat o reevaluare, o nuantare, a principiilor initiale. Ca sa putem schita un raspuns la aceste întrebari, trebuie sa clarificam diferitele sensuri ale conceptului (liberal / liberalism) cu care vom opera. Adica, va trebui sa fixam granitele universului sau de discurs. Când vorbim despre liberalism avem în vedere conceptele si tezele fundamentale care dau substanta acestei doctrine politice.

Concepte si teze fundamentale

Liberalismul opereaza cu o serie de concepte specifice, precum: stare naturala, drepturi naturale, individualism, contract social, domnia legii, norme si reguli procedurale, autonomie individuala, public / privat, neutralitate, rationalism, toleranta, pluralism, piata libera, etc. Desigur lista ar putea continua, pe noi ne intereseaza sa vedem care este sensul lor în gândirea liberala, dupa cum vom face acelasi lucru cu referire la conservatorism, socialism, fascism, s.a.m.d. Principalele teze si principii:

1) Omul se naste liber si egal în fata legii naturii. Aceasta stare initiala de libertate si egalitate este exprimata de drepturile naturale ale indivizilor.

2) Omul are anumite drepturi fundamentale: la viata, la proprietate, si la cautarea fericirii.

3) Orice guvernare trebuie sa respecte si sa garanteze aceste drepturi instaurând principiul “domniei legii”.

4) Omul este liber si stapân pe viata sa, sau principiul individualismului care a fost exprimat de Friedrich Hayek astfel: “Esenta pozitiei individualiste consta în recunoasterea individului ca arbitru suprem al scopurilor sale.”

5) Proprietatea privata este “sfânta” si “inalienabila”. “Pentru omul civilizat drepturile la proprietate sunt mai importante decât dreptul la viata.”

6) Principiul egalitatii de sanse.

7) Principiul contractualismului: oamenii sunt liberi sa se asocieze, dupa cum hotarasc, pentru a-si realiza propriile interese.

Aceste teze si principii au fost formulate si interpretate cu accente specifice în diferitele variante ale liberalismului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Liberalismul.doc