Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 12272
Mărime: 54.72KB (arhivat)
Publicat de: Emilian Barbu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere.2
  2. 1.1. Soluţionarea paşnică a diferendelor internaţionale.4
  3. A. Mijloace paşnice fără caracter jurisdicţional.6
  4. B. Mijloace paşnice cu caracter jurisdicţional.11
  5. C. Mijloace şi proceduri de soluţionare în cadrul organizaţiilor internaţionale.13
  6. 1.2. Rezultatul aplicărei forţei în relaţiile internaţionale.15
  7. 1.3. Impactul terorismului asupra securităţii.23
  8. Concluzii.29
  9. Bibliografie.30

Extras din referat

Introducere

Identitatea terorismului este rezultatul procesului de explorare şi structurare a propriilor caracteristici în urma căruia rezultă interfaţa terorism-grup-ţintă. Terorismul este reperul esenţial al tuturor manifestărilor antisociale în numele unor cogniţii ideologice sau doctrine politico-religioase în contradicţie cu raţiunile umane, morale, legislative şi culturale.

Terorismul mai reprezintă interfaţa de cunoaştere a propriei identităţi criminale în care sunt incluse politicile, ideologiile, algoritmul şi euristicile demersurilor antisociale ale acestuia. Cercetările din ultima vreme scot în evidenţă noua identitate a terorismului modern care a capătat noi forme de manifestare. Unele elemente ale conceptului de terorism au variat atât de mult încât s-a pierdut din vedere identitatea reală a acestui fenomen trecându-se foarte uşor de la simple etichetări asupra unor forme ale violenţei care nu se pot identifica cu terorismul până la banalităţi venite din partea guvernanţilor.

Este pentru prima oară în istoria terorismului când terorismul este un paradox sau un concept „nebuloasă” pentru cercetători şi guvernanţi. Mai mult, încă nu s-a conturat conceptual terorismul din motive culturale, sociale, religioase, politice şi legislative. Prezenta lucrare face o analiză asupra cercetărilor actuale legate de identitatea terorismului de azi, propunând totodată un criteriu cognitiv pentru a-l înţelege.

Publicarea multor studii de specialitate a pus bazele cunoaşterii terorismului, cine poate deveni terorist şi de ce şi în numele cui se întreprind acte catalogate drept teroriste. Spre exemplu, unii cercetători, precum Williams (2004), Hoffman (2001), Ariel (2001) susţin că formele de manifestare a terorismului au evoluat de la reacţii politice la cele de constrângere socială prin dobândirea unor comportamente antisociale. Mai mult, s-a dovedit în mai multe studii de specialitate (Wilkinson, 2006; Scruton, 2002), că terorismul contemporan nu mai reprezintă o formă tranzacţională, ci a adoptat o nouă metodă mult mai periculoasă, imprevizibilă, puternică, organizată şi profesionistă împotriva grupului-ţintă pentru a-şi atinge scopul.

Alţi cercetători, precum Sookhdeo (2006) şi Ahmed (2003), susţin că reacţiile teroriştilor sunt cauzate de politica imperialistă americană. Iar Huntington, (1996) contrazice „curentul mediatic” al serviciilor secrete, argumentând că fundamentalismul religios reprezintă efectul unui conflict inevitabil între civilizaţiile de credinţe diferite, recrutându-se potenţiali subiecţi umani pentru războiul sfânt.

A treia categorie de cercetători contemporani scot în evidenţă reacţiile psihopatologice ale teroriştilor, subliniindu-se faptul că există multe aspecte în comun cu totalitarismul ca parte centrală în utilizarea terorii ca mijloc de control social care au marcat cea de-a doua jumătate a secolului XX: comunismul, fascismul precum şi alte forme de doctrine dictatoriale din lumea religioasă. Privind lucrurile din aceste perspective, lucrarea de faţă propune o abordare conceptuală terorismului, ţinând cont de cercetările în domeniu.

Odată cu dispariţia bipolarismului de putere pe plan mondial, s-a diminuat substanţial probabilitatea de declanşare a unor conflicte militare între state ca urmare a deosebirilor de fond de natură ideologică care vizau, îndeosebi, forma predominantă de proprietate asupra bunurilor materiale şi spirituale ale unui popor.

Riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale a unui stat sau la adresa securităţii regionale şi chiar globale se reaşează acum, terorismul, în general, dar îndeosebi cel internaţional situându-se pe primul loc pe scara probabilităţii de manifestare. Terorismul a dobîndit acum o altă configuraţie privind modul de acţiune şi amploarea acestuia. Originile, structura şi resursele, ca fenomen, precum şi psihologia membrilor săi au rămas însă aceleaşi. Potrivit tuturor specialiştilor în domeniu, terorismul nu este un fenomen universal dar este cu siguranţă unul istoric, recurgându-se la teroare încă din timpuri biblice. El s-a manifestat mai intens numai în anumite momente, a fost şi este strâns legat de o anumită evoluţie în conştiinţa oamenilor.

1.1. Soluţionarea paşnică a diferendelor internaţionale

Soluţionarea diferendelor dintre state s-a făcut, de-a lungul istoriei, prin două categorii de mijloace: prin forţă, inclusiv prin recurgerea la război, şi prin mijloace paşnice.

Din cele mai vechi timpuri s-a dovedit că singura alternativă la politica de forţă, de agresiune şi război o reprezintă reglementarea paşnică a tuturor litigiilor. Iată de ce îndatorirea statelor de a-şi rezolva diferendele lor internaţionale prin mijloace paşnice, astfel încît pacea şi securitatea internaţională ca şi justiţia să nu fie puse în pericol , constituie o componentă majoră a dreptului internaţional, un principiu fundamnetal care statuează modalităţile practice ale prevenirii confruntării, conflictelor şi desfăşurării normale a relaţiilor internaţionale .

Prin semnarea, la 26 august 1928, a „Tratatului general de renunţare la război” , în evoluţia dreptului internaţional apare un moment de o deosebită importanţă. După adoptarea acestui Pact, care condamna în mod solemn folosirea războiului ca mijloc de reglementare a diferendelor şi cerea statelor să-şi asume obligaţia ca în asemenea situaţii să apeleze la mijloace paşnice (art.2), dreptul internaţional nu mai recunoaşte decît o singură situaţie legală – starea de pace .

Preview document

Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 1
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 2
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 3
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 4
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 5
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 6
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 7
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 8
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 9
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 10
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 11
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 12
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 13
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 14
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 15
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 16
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 17
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 18
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 19
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 20
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 21
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 22
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 23
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 24
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 25
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 26
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 27
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 28
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 29
Mecanisme și Procedee de Asigurare a Securității Internaționale - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Mecanisme si Procedee de Asigurare a Securitatii Internationale.doc

Alții au mai descărcat și

Politica de Securitate și Apărare a Uniunii Europene - Factor de Echilibru în Lumea Contemporană

Prefată Am ales această temă deoarce în contextul în care ameninţările din estul Europei au dispărut, dezbaterile pe problema securităţii europene...

Riscuri și provocări cu privire la asigurarea securității internaționale

Rezumat: Lucrarea este structurată în trei capitole, urmate de studiu de caz, concluzii şi o bibliografie reprezentativă actualizată. În...

Rolul Organizațiilor Internaționale în Păstrarea Sistemului Mondial de Securitate

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE SECŢIUNEA I COOPERAREA STATELOR ÎN CADRUL ORGANIZAŢIILOR INTERNAŢIONALE 1.1.1. NECESITATEA COOPERĂRII DINTRE...

Combaterea și preîntâmpinarea terorismului internațional în condițiile globalizării

1. Rolul colaborării internaționale în lupta contra terorismului internațional Terorismul internaţional este un fenomen social negativ, prin...

Dinamica Strategiilor de Securitate în Mediul Internațional Contemporan

INTRODUCERE Mediul de securitate contemporan caracterizat de o globalizare fără precedent, impune de la sine un mod plenar de abordare a tuturor...

Amenințări Riscuri și Vulnerabilități asupra Securității Internaționale

Evenimentele istorice ale ultimelor două decenii (terorism, conflicte ce au la bază conflicte identitare etnice şi religioase) precum şi apariţia...

Amenințări la adresa securității internaționale

Ameninţările actuale Secolul al XXI-lea ne-a adus şi fără îndoială ne va mai aduce o gamă variată de provocări, mai mult sau mai puţin vizibile....

Proliferarea armelor de distrugere în masă

Fenomenul discutat este văziut ca fiind una din cele mai deosebite amenințări ale securității, începând cu secolul XXI. Acesta este discutat în...

Te-ar putea interesa și

Rolul negocierilor diplomatice în soluționarea diferendelor internaționale

INTRODUCERE De-a lungul întregii sale evoluţii, omenirea a fost şi este marcată la o scară spaţială sau temporală mai mică sau mai mare, de...

Cercetare de Marketing Privind Perfecționarea Serviciilor de Transport Comercial în Economia Românească

Cuvânt înainte Economiile moderne funcţionează prin intermediul transporturilor. Transporturile participă alături de alte domenii de activitate la...

Grupările Regionale în Evoluția Lumii Contemporane

Introducere La început de mileniu, omenirea se îndreaptã spre o nouã erã; fenomene complexe dominã viata politicã, economicã, socialã, militarã...

Politica socială

1. Conceptul de politică socială Răspunsurile la întrebarea ,,Ce este politica socială?” sunt variate atât în funcţie de autorii care abordează...

Procesul comunicării economice prin bani pe piața monetară internațională

1. Procesul comunicarii economice prin bani In cadrul Economiei mondiale, la fel ca si pe plan national are loc un amplu proces de comunicare in...

Transferuri electronice internaționale prin procedeul target

Transferuri electronice internationale prin PROCEDEUL TARGET Introducerea monedei unice euro a determinat si adoptarea unui procedeu unic de...

Dezvoltare durabilă și protecția mediului

CURS 1 Dezvoltarea durabilă - concepte şi definiţii În anii `80 au devenit din ce în ce mai evidente schimbările majore ale mediului, schimbări...

Uzanțe Diplomatice și de Protocol

CAPITOLUL I Notiuni fundamentale ale diplomatiei 1.1.Definiţia si conţinutul diplomaţiei Diplomaţia a apărut încă din antichitate, termenul de...

Ai nevoie de altceva?