Partidele politice cu referință la Republica Moldova

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 10798
Mărime: 107.29KB (arhivat)
Publicat de: Silvian Busuioc
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Vangheli
Referatul contine o informatie ce priveste in ansamblu conceptul de partid politic, structura, functii, geneza, partid de stringa, partid de dreapta, exemple de partide din intreaza lume, care au fost la guvernamint, cit si o referire mai detaliata la viata politica si de partid din Republica Moldova.

Cuprins

  1. CAPITOLUL I
  2. 1.1.Conceptul
  3. 1.2.Structura
  4. 1.3.Functiile
  5. 1.4.Geneza
  6. CAPITOLUL II
  7. 2.1.Criterii de clasificare
  8. 2.1.1.Ce este … dreapta si stinga politica?
  9. 2.2.Sisteme de partid si varietetile lor
  10. 2.2.1.Monopartid
  11. 2.2.2.Bipartid
  12. 2.2.3.Pluripartid
  13. CAPITOLUL III
  14. 3.1.Evolutia partidelor în Rep. Moldova din 1991 încoace

Extras din referat

CAPITOLUL I

1.1 CONCEPTUL DE PARTID

Literatura de specialitate abundă în definiţii, înţelegeri ale conceptului de partid politic. Amintindu-le, cel puţin pe unele dintre ele, ar avea menirea de a elucida trăsăturile, şi funcţiile partidului politic în viaţa socială.

Conceptul de partid desemnează o grupare relativ organizată şi stabilă care exprimă sintetic interesele unui grup social, le reprezintă programatic şi le promovează în forme specifice, luptând pentru cucerirea sau menţinerea puterii politice. În termenii cei mai generali, partidul politic ar putea fi definit ca organizaţie relativ durabilă formată din indivizi care împărtăşesc aceeaşi concepţie ideologică, subscriu la un set comun de valori social-politice, acţionând pentru cucerirea puterii, pentru aplicarea programului propriu.

Unele abordări teoretice consideră partidul o reuniune de oameni care împărtăşesc aceeaşi doctrină politică, în timp ce altele se referă la partid ca la un ansamblu organizat de oameni uniţi, pentru a acţiona în comun în interes naţional, potrivit unor principii concrete asupra cărora au căzut de acord, sau ca la formaţiuni care grupează oameni de aceleaşi opinii, ce urmăresc să-şi asigure o influenţă determinată asupra afacerilor publice. În alte concepţii, reprezintă partid politic orice grup de indivizi care, împărtăşind aceleaşi concepţii politice, se străduiesc să le promoveze, raliindui-şi un număr cât mai mare de cetăţeni şi căutând să cucerească puterea sau,cel puţin, să-i influenţeze deciziile. Alte analize, pornind preponderent de la criteriile organizării, apreciază fie că partidul ar fi un ansamblu de comunităţi, o reuniune de mici grupuri diseminate pe întreg teritoriul unei ţări, legate prin instituţii coordonatoare, fie că un partid se caracterizează prin continuitate şi discontinuitate în organizare, prin structuri de comunicare permanentă în interiorul său şi cu mediul social.

Se consideră, de asemenea, că un partid ar fi expresia relaţiilor de tip asociativ, reflectând apartenenţe bazate pe libera înregimentare, cu scopul de a înfăptui un ideal sau a obţine avantaje materiale pentru militanţii săi. În alte abordări, partidele politice sunt grupări voluntare mai mult sau mai puţin organizate, care în numele unei anumite concepţii asupra intereselor comune şi ale societăţii, pretind să-şi asume singure sau în coaliţie funcţiile guvernării.

Sintetizând, în definirea partidelor politice trebuie să se ţină seama de unitatea următoarelor determinări:

a. partidul politic este o asociaţie sau uniune liberă, adică un grup secundar sau de adeziune, formal, cu caracter permanent sau quasipermanent;

b. partidul politic are un caracter organizat, o structură stabilă, implicând existenţa unei reţele permanente de relaţii între centrul naţional, nivelele intermediare şi unităţile de bază;

c. partidul politic exprimă şi promovează, de regulă, interesele fundamentale ale unui grup determinat (clasă socială sau fracţiune de clasă);

d. partidul politic presupune elaborarea unui program, cu obiective imediate şi de perspectivă, stabilite după o anumită platformă ideologică în lumina căreia se stabilesc opţiunile asupra metodelor şi mijloacelor de înfăptuire a programului. Ideologia partidelor şi propaganda accestora joacă un rol hotărâtor în câştigarea şi orientarea membrilor, simpatizanţilor şi aderenţilor lor. În principiu orice partid politic are un rol informaţional şi formativ, dar, mai ales în cazul partidelor reacţionare, nevoia camuflării obiectivelor reale determină recurgerea la dezinformare şi demagogie socială;

e. în societăţile antagoniste, lupta politică fiind competiţia pentru exercitarea puterii supreme în societate prin intermediul statului, iar partidele fiind principalul instrument al forţelor sociale în această luptă, finalitatea partidului politic este fie menţinerea puterii, fie influenţarea, controlul sau cucerirea acesteia.

În concluzie, conceptul de partid politic desemnează o grupare relativ organizată şi stabilă de oameni constituită pe baza liberului consimţământ, care acţionează programatic, conştient şi organizat pentru servirea intereselor unor clase, grupuri sociale, comunităţi umane (popoare, naţiuni), pentru dobândirea sau/şi menţinerea puterii politice în vederea organizării şi conducerea societăţii, în conformitate cu anumite idealuri exprimate prin doctrine, prin programe politice.

Ca fenomen politic, partidismul reprezintă o componentă dinamică a vieţii democratice active, în sensul că democraţia începe să se manifeste eficient social odată cu apariţia şi dezvoltarea partidelor ca instituţii politice.

1.2 STRUCTURA

Partidul are mai multe nivele de organizare in functie de numarul de membri si de influenta electorala.In privinta raportului cu membrii partidul politic apare ca o conventi care stabileste cat de stransa este relatia dintre partid sii individ.

• Primul nivel al participarii la viata politica este constituit de electorat. Electorii reprezinta forma cea mai slaba de atasament fata de partid, ei nu sunt juridic membri dar sprijina partidul

• Al doilea nivel este constituit de catre simpatizanti, acestia nu sunt membri dar spre deosebire de electori participa la reuniunile publice (si varsa ocazional sume de bani).

• Al treilea nivel este reprezentat de membri .Membrii sunt persoane care fac juridic parte din partidele politice, varsa periodic sume de bani numite cotizatii, aceasta fiind cea mai stransa legatura cu partidul.Un partid isi formuleaza lista cu membri in functie de cotizanti.

• Un al patrulea nivel este reprezentat de militanti, adica acei membri care isi dedica o parte din timp activitatilor de partid: imprastie presa, scriu scrisorile si declaratiile, participa la campaniile electorale.Dintre militanti sunt selectionati functionarii care sunt platiti.

• Al cincilea nivel esta reprezentat de conducere . Liderii de partid sunt acele persoane care au dreptul sa reprezinte partidul in raport cu tertii si cu statul si care determina strategia si stabilesc tacticile partidului . Ei fac parte din elita politica .

1.3 FUNCTIILE PARTIDULUI POLITIC

In cadrul oricarei societati democratice partidele politice exercita un rol major in organizarea si conducerea vietii social-politice. De regula acest rol exprima, se manifesta prin functiile exercitate de partidele politice.

-functia politica. Rolul, atributele, prerogativele acestei functii nu sunt la fel in cazul tuturor partidelor politice. Partidele politice aflate la putere au rol major in constituirea si functionarea principalelor institutii statale (parlament, guvern), in luarea deciziilor si aplicarea acestora, in organizarea si conducerea vietii social-politice. In schimb pentru partidele aflate in opozitie rolul acestei functii este de a monitoriza, de a influenta puterea, de a prezenta opiniei publice, electoratului, eventualele disfunctionalitati si neimliniri ale acesteia sau masuri, decizii neconstitutionale. Revenirea la putere, recucerirea acesteia este obiectivul oricarui partid aflat in opozitie.

Preview document

Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 1
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 2
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 3
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 4
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 5
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 6
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 7
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 8
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 9
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 10
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 11
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 12
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 13
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 14
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 15
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 16
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 17
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 18
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 19
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 20
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 21
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 22
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 23
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 24
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 25
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 26
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 27
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 28
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 29
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 30
Partidele politice cu referință la Republica Moldova - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Partidele Politice cu Referinta la Republica Moldova.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul de partide din Republica Moldova

INTRODUCERE Formarea unui sistem de partide democratic în Republica Moldova este indicatorul principal al reuşitei procesului de democratizare a...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Bazele Științei Politice

I. POLITICUL SI POLITICA - Realitatea desemnata de termenii precum „politicul“ si/sau „politica“ este cosubstantiala si constitutiva vietii...

Te-ar putea interesa și

Elementele comune și particularitățile reglementării contabilității în Republica Moldova și altor sisteme

Întroducere În condiţiile globalizării economiei şi sporirii gradului de deschidere a economiilor naţionale se observă o accelerare a convergenţei...

Asigurarea dreptului omului în penitenciar

INTRODUCERE Actualitatea și importanța problemei abordate. Problema drepturilor omului a fost, este și va fi mereu în atenția tuturor și va...

Crearea și Promovarea Brand-ului Politic Metode și Tehnici - Cazul Republicii Moldova

Introducere Actualitatea Temei Investigate. Dinamica Impetuoasă A Schimbărilor Social-politice Care Au Avut Loc În Republica Moldova La Sfîrşitul...

Integrarea Economică Internațională și Formele ei de Manifestare

Introducere Actualitatea temei de cercetare. Fenomenele globalizării vieţii economico-politice şi sociale contemporane, creşterea gradului de...

Sistemul național de transport în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei. Transportul reprezintă un elemet esențial al unei civilizații. Gradul de dezvoltare a infrastructurii...

Politica națională în URSS între anii 1959-1979

INTRODUCERE La modul formal, prăbuşirea Uniunii Sovietice a însemnat apariţia a 15 state succesoare ale masivului euroasiatic. Dar, termenul de...

Conflictul Politic ca Fenomen Politic

INTRODUCERE Activitatea politică reprezintă domeniul în care are loc ciocnirea intereselor între indivizi şi grupuri sociale care tind spre...

Partidul Social-Democrat din Moldova

I. Aspecte introductive. Partidul Social Democrat (PSD), un partid care este cunoscut electoratului pentru nenumăratele sale metamorfoze...

Ai nevoie de altceva?