PD-L

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3293
Mărime: 16.01KB (arhivat)
Publicat de: Timotei Farkas
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1. DEFINITIE

Pentru a defini într-o manieră cât mai simplă ceea ce înseamnă Partidul Democrat-Liberal, am extras câteva principii fundamentale aflate la baza creării acestui partid, principii truvabile în Programul Politic al PD-L.

Astfel, Partidul Democrat Liberal, ca partid popular, este o entitate politică deschisă tuturor cetătenilor români care împărtăsesc valori si curente politice de sorginte democrată de centru, liberală si crestin-democrată.

Partidul Democrat Liberal se situează programatic în partea de centru-dreapta a spectrului politic.

Obiectivul principal al Partidul Democrat Liberal este dezvoltarea prosperă a societătii românesti democratice prin promovarea valorilor si principiilor libertătii, responsabilitătii si solidaritătii.

Partidul Democrat Liberal are ca scop asigurarea unui climat politic si social favorabil dezvoltării personalitătii umane, a creativitătii si progresului, prin îmbinarea valorilor morale ale binelui comun, ale justitiei, ale corectitudinii între partenerii de dialog social, cu ideile liberalismului de dreapta, generatoare de bunăstare. O bunăstare bazată pe legea morală care asigură fiecărui om posibilitatea de a valorifica sansele de fericire personală si de participare la proiectele si beneficiile comune ale societătii, în deplină armonie cu ceilalti.

Scopul Partidul Democrat Liberal este si acela de a sprijini si a pregati cetătenii României pentru noile provocari ale perioadei post tranzitie.

Partidul Democrat Liberal îsi propune să valorifice sansa integrării tării în structurile europene si euro-atlantice, ca o conditie a cresterii standardului de viată al cetătenilor si a întăririi statului de drept.

Partidul Democrat Liberal sustine, atât în plan intern cât si international, acea formă de capitalism care îsi dovedeste eficienta prin satisfacerea intereselor sociale ale cetătenilor români.

În acelasi timp Partidul Democrat Liberal sustine ca România, în calitate de membru al Uniunii Europene, trebuie să devină un jucător important si demn în procesul constructiei europene.

Partidul Democrat Liberal pune în centrul actiunii sale omul. Egalitatea de sanse, si nu nivelarea valorilor în scopul creării de oligarhii, este scopul pe termen mediu si lung al partidului.

Partidul Democrat Liberal consideră că este nevoie de asumarea fermă a despărtirii de trecutul comunist.

Partidul Democrat Liberal sprijină dezvoltarea legăturilor cu românii de pretutindeni pentru păstrarea si afirmarea identitătii nationale, lingvistice si religioase, cu respectarea legislatiei statelor ai căror cetăteni sunt.

Partidul Democrat Liberal sustine protejarea minoritătilor, indiferent de natura acestora si respectarea drepturilor individuale ale tuturor membrilor societătii, indiferent de optiunile sau originea lor socială sau etnică.

2. DOCTRINA POLITICĂ

La nivel doctrinar, Partidul Democrat-Liberal este un partid de centru, republican, cu doctrină populară europeană modernă ale carei principii sunt: o economie de piaţă eficientă, umană, solidară, servicii publice moderne, performante, protecţie socială extinsă, activă şi bine orientată, în acord cu o justiţie independentă, accesibilă, securizantă.

Partidul Democrat este un partid pragmatic, modern, reformator, un partid cu experienta guvernarii, pregatit pentru provocarile acesteia, un partid care reprezinta si promoveaza vointa politica, interesele si dezideratele unor largi categorii sociale.

3. EVOLUTIA PARTIDULUI 1989-2009

Partidul Democrat este succesorul Frontului Salvării Nationale, al Partidului Democrat, al Partidului Democrat al Muncii, al Partidului Unitătii Social Democrate ,al Frontului Democrat Român, al Partidului Alianta Natională Română, al Partidului Pensionarilor si Protectiei Sociale si al Partidului Liberal Democrat, partide cu care P.D.L. a fuzionat prin absorbtie.

Apărut ca o largă miscare de masă în timpul Revolutiei din decembrie 1989, F.S.N. îsi începe existenta documentară la 23 decembrie 1989 prin declaratia program redactată de Consiliul F.S.N. Ca organ provizoriu al puterii de stat, F.S.N. a format Guvernul provizoriu condus de Petre Roman.

La 17 iunie 1990 a fost învestit primul guvern legitim postdecembrist, format în majoritate din membri ai F.S.N. Prim Ministru al Guvernului a fost numit Petre Roman, lider national al F.S.N. În august 1991 s-a efectuat o remaniere a Guvernului prin cooptarea unui ministru liberal.

Divergentele din interiorul F.S.N. privind ritmul si caracterul reformei au dus la conturarea treptata a doua grupari: gruparea Roman si gruparea Iliescu. Guvernul Roman se afla intr-o opozitie din ce in ce mai accentuata cu majoritatea parlamentara.

Fara o motivatie intemeiata, la 24 septembrie 1991 minerii din Valea Jiului sunt adusi in capitala pentru a rasturna Guvernul. Dezordinea provocata de acestia a durat pana la 27 septembrie 1991 cand Petre Roman isi depune mandatul, gest interpretat de catre presedintele tarii, Ion Iliescu, drept demisie. Fara a emite un document prin care sa legifereze inlaturarea Guvernului Roman, Parlamentul investeste un nou Guvern: Guvernul Stolojan.

La 11 mai 1993, F.S.N. fuzioneaza prin absortie cu Partidul Democrat, schimbandu-si denumirea in Partidul Democrat, inregistrat ca persoana juridica prin decizia nr. 13 din 23 mai 1993 a Tribunalului Municipiului Bucuresti.

In urma alegerilor parlamentare din anul 1996, P.D. intra la guvernare alaturi de C.D.R., U.D.M.R. si P.S.D.R., detinand, proportional cu scorul electoral, 6 portofolii ministeriale.

Remanierea Guvernului Ciorbea operata in decembrie 1997 a constituit o dezamagire pentru Partidul Democrat care astepta o remaniere de fond, asumarea esecurilor din 1997 si un program clar de actiune pentru 1998. Criza politica se declansaza prin demisia din Guvern a Ministrului Transporturilor – Traian Basescu.

La 28 ianuarie 1998, Presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, anunta demisia tuturor ministrilor P.D.

Alegerile locale si generale din anul 2000 gasesc Partidul Democrat in cea mai mare pierdere de imagine. Uzura datorata guvernarii este cu atat mai adanca cu cat toti membrii Consiliului Politic au ocupat posturi de ministri. Daca partidul reuseste un 7% in alegerile parlamentare, Petre Roman abia aduna 3% din voturile exprimate pentru presedintie. Partidul Democrat trece in opozitie.

Preview document

PD-L - Pagina 1
PD-L - Pagina 2
PD-L - Pagina 3
PD-L - Pagina 4
PD-L - Pagina 5
PD-L - Pagina 6
PD-L - Pagina 7

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Consiliul Județean

Componenţa şi alegerea Potrivit Constituţia României, revizuită şi republicată, „Consiliul judeţean este autoritatea administraţiei publice...

Strategie de relații publice

Serviciul Public Pentru Finante Publice Locale este compartimentul propriu de specialitate din Primaria X avand ca obiect de activitate stabilirea...

Consiliul Local

Componenţa şi alegerea consiliilor locale Conform art. 121 alin. (1) din Constituţia României revizuită şi republicată, consiliile locale alese...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Ai nevoie de altceva?