Provocarile diplomatiei preventive intr-o lume globalizata

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Provocarile diplomatiei preventive intr-o lume globalizata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

Caracteristicile Globalizarii si consecintele asupra diplomatiei preventive

Procesul de globalizare a fost initial un proces de natura economica, însa a ajuns sa afecteze treptat sfera politicului, cea a securitatii, a culturii, a relatiilor sociale, si, nu în cele din urma, cea a diplomatiei.

Initial, globalizarea economica a presupus extinderea pietei si a economiei nationale la nivel mai întâi regional si ulterior mondial, pe baza unei crescânde interdependente dintre actorii economici publici si privati si a extinderii principiilor liberei concurente si liberei initiative. Totodata, alti factori care au declansat si ulterior consolidat globalizarea au fost constientizarea dezavantajelor economiilor închise, autarhice, si disparitie considerentelor ideologice în conducerea relatiilor economice între state.

Conceptul noului mileniu se refera la transformarile profunde, aberante chiar, produse în lumea noastra, astazi divizata în state-natiuni, unele cu o relativ robusta identitate nationala si culturala, altele aflate în sfera de influienta a celor puternici si stabili. Aceste tari cu o identitate proprie constituie elementul de baza pe care se cladeste fundamentul sistemului global.

Globalizarea vine grabit, constant si,de cele mai multe ori, insinuant, erodând “zidul national” si impunând o noua existenta. Intrebarea care ramâne este : catre ce ne îndreptam ?

In opinia unor reputati analisti, noul sistem la care vom fi obligati sa ne raportam în relatiile internationale va fi unul “tranzitional, în care lumea nu este una constituita din state , dar nici una rezultata din complementaritatea celor doua sisteme practicate (capitalist si socialist)”. Ideea de la care se porneste în aceasta asertiune este aceea a globalizarii (mobilitatii) capitalurilor, cu disociarea sociala în noi clase specifice, în vederea acceptarii, în final, a “sistemului global.”

Fisiere in arhiva (1):

  • .doc