Relațiile internaționale în zona extinsă a Mării Negre

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4169
Mărime: 69.97KB (arhivat)
Publicat de: Alexandru B.
Puncte necesare: 6
Materie: politici si strategii de securitate nationala

Extras din referat

Rezumat

Zona Mării Negre a reprezentat de-a lungul timpului un spațiu intens disputat, date fiind resursele energetice existente, precum și interconectarea cu Oceanul Planetar. Prin multitudinea de comunități etnice și religioase concentrate în această zonă, nu este de mirare că se menține o stare de tensiune continuă cu potențial de surmontare.

În Regiunea Extinsă a Mării Negre, echilibrul puterii acționează pe două niveluri: echilibrul general al puterii - referindu-se la situația geopolitică la nivel internațional ca făcând parte dintr-un sistem unitar și echilibrul local al puterii - acționând la niveluri inferioare. Echilibrul simplu al puterii în Regiunea Extinsă a Mării Negre se exprimă prin binomul de putere dintre Rusia și Turcia, iar echilibrul complex al puterii se instituie între Rusia - NATO - Turcia - UE. Prin invazia Georgiei, în 2008, și anexarea Crimeii din 2014, Federația Rusă a rupt echilibrul simplu de putere din regiune, dar balanța a fost restabilită, pe de-o parte de către Uniunea Europeană prin sancțiunile economice impuse Moscovei, iar pe de altă parte, de Alianța Nord Atlantică, prin intensificarea desfășurării de trupe și armament pe flancul estic și prin desfășurarea de exerciții militare bilaterale și multinaționale în apele Mării Negre, dar și la frontierele terestre și aeriene ale statelor est Europene.

Delimitarea spațială a Regiunii Extinse a Mării Negre are în vedere analizarea ei din mai multe perspective. Din perspectivă geografică, aceasta include cele 6 state riverane: România, Ucraina, Rusia, Turcia, Georgia și Bulgaria. Abordarea geografică însă nu este suficientă pentru a defini termenul de Zonă Extinsă a Mării Negre. Acesta se referă, mai degrabă, la o regiune politico-economică, decât la una geografică.

Turcia, stat membru NATO, cu o armată puternică, stat care deține controlul strâmtorilor, ar trebui, prin poziția sa geo-strategică să constituie elementul de echilibru regional. Schimbările intempestive de poziție ale președintelui turc, atât în ce privește relația directă cu Rusia, dar și în relația cu SUA sau cu UE generează și mai multă neliniște. Construcția unei noi baze navale în partea de est a acvatoriului Mării Negre (raionul Trabzon), începând cu anul 2018, nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Astfel, observăm că supremația Turciei în această mare a fost inclusă permanent în planurile strategice ale Ankarei în ultimele decenii, nu numai ca un ”drept legitim” de jure al statului turc, ci și ca o necesitate strategică .

Având în vedere faptul că mediu internațional de securitate a suferit schimbări esențiale, mai ales în ultimul deceniu, o evaluare politico-strategică a zonei extinse a Mării Negre se face ținând cont de doi factori importanți: propulsarea Mării Negre într-un context internațional marcat de fenomenul globalizării, cu o dinamică alertă și redefinirea spațiului Mării Negre prin încadrarea sa într-o regiune extinsă (Asia Centrală și Orientul Mijlociu), caracterizată de transformări politice și economice importante.

1. Marea Neagră - coridor energetic

Pornind de la o analiză globală, observăm că în regiunea Golfului se află peste 70% din rezervele petroliere ale lumii. Arabia Saudită dispune de 25% din rezervele mondiale, Irakul 10%, bazinul Caspic și Asia Centrală 7%, iar Federația Rusă de circa 5%. În domeniul gazelor naturale, clasamentul resurselor este condus de Federația Rusă cu peste 47.000 de miliarde m³, urmată de Iran cu 24.000 miliarde m³, Qatar cu 17.000 miliarde m³, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite cu 6.000 miliarde m³ fiecare.

În acest context, regiunea Mării Negre este principalul spațiu de tranzit și o sursă pentru energia ce se consumă în Europa, în timp ce prognozele întrevăd creșterea substanțială a ponderii sale în următoarele decenii. Accesul la aceste resurse necesită dezvoltarea unei infrastructuri care să respecte o serie de condiții: distanța cât mai scurtă de la sursă la utilizatorul final, capacitatea de transport al conductei, costuri de producție cât mai ieftine, costuri de transport cât mai mici, tranzitarea unor zone stabile, facilități portuare și de transport maritim și fluvial etc. În prezent Europa importă aproximativ 50% din energia proprie prin rute complicate ce trec peste Bosfor și Canalul Mânecii. Din 2021 Europa va importa până la 70% din necesar din afară. Regiunea extinsă a Mării Negre cuprinde și domină coridorul energetic euro-asiatic începând cu conductele de petrol și gaze care traversează Ucraina spre piețele Europei de nord până la conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan care se îndreaptă spre Mediterana.

Securitatea energetică este parte a securității naționale și vizează următoarele elemente: securitatea surselor energetice, securizarea traseelor energetice existente, identificarea unor trasee alternative de energie, identificarea unor surse alternative de energie și protecția mediului înconjurător.

UE s-a confruntat la începutul anului 2009 cu o adevărată criză, determinată de divergențele apărute între Rusia și Ucraina cu privire la prețul gazului, criză ce a durat șase zile în care furnizarea de gaze a fost sistată complet. În ianuarie 2009, țările europene au fost nevoite să recunoască că trebuie să adopte o strategie mai ofensivă din punct de vedere energetic, Europa încă mai este împărțită în două. De aceea, UE intenționează să racordeze mai bine rețelele de transport est-vest. Strategia europeană pe termen lung subliniază necesitatea de a investi în terminale pentru gazul natural lichefiat și în depozite subterane, dar și de a continua procesul de diversificare a surselor de aprovizionare și a proiectelor de infrastructuri, care să evite Rusia. Aceasta stabilește șase direcții de acțiune :

- asigurarea integrității pieței interne de gaz și curent electric, prin adoptarea unor standarde și reguli comune, dar și prin construirea unor rețele comune sau interconectarea celor deja existente;

- garantarea securității fluxului energetic și consolidarea în acest sens a solidarității între statele membre, prin revizuirea legislației privitoare la stocurile naționale de gaz și petrol;

- diversificarea surselor de energie;

- protecția mediului și promovarea unor politici de economisire a acesteia, într-o manieră compatibilă cu obiectivele de la Lisabona;

- crearea unui plan tehnologic strategic în privința energiei;

- formularea unei politici externe comune pentru toate statele Uniunii Europene care să identifice prioritățile Uniunii Europene pentru construirea unei noi infrastructuri de protecție a sistemului energetic, adoptarea unui Tratat Energetic European, adoptarea unui nou parteneriat energetic cu Rusia, crearea unui mecanism de reacție în cazul unor crize determinate de scurtcircuitări ale aprovizionării energetice a Europei.

În acest context, România va trebui să-și adapteze strategiile în domeniul securității naționale, în componenta securității energetice, care să țină seama de politicile Uniunii Europene. Țara noastră trebuie să se implice în eforturile de formulare a unei politici energetice a Uniunii Europene, astfel încât să reprezentăm o verigă viabilă a unei structuri unitare.

Bibliografie

1. Hans J. Morgenthau, Politica între națiuni. Lupta pentru putere și lupta pentru pace, Editura Polirom, București, 2007.

2. Gabor, Gabriel și Cristian, Alexandru, Evoluția balanței de putere și relațiile internaționale în regiunea Mării Negre (The Power Balance Evolution and International Relations in the Black Sea Region) .Revista Academiei de Științe ale Securității Naționale, 2019.

3. B. Rumer, Eugene, Simon, Jeffrey, Toward a Euro-Atlantic Strategy for the Black Sea Region,Institute for National Strategic Studies - National Defence University, Paper 3, Washington, D.C., 2006.

2. Iulian Chifu, Gândirea strategică, București, Editura Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale.

3. Samuel Huntington, Ciocnirea Civilizațiilor si Refacerea Ordinii Mondiale, Editura Antet, București, 2007.

4. Teodor Frunzeti, Vladimir Zodian, Lumea de azi 2015- Enciclopedie politică si militară- Studii strategice și de securitate, Academia Oamenilor de Știință din România, Editura Rao, 2015.

5. George Cristian Maior, Sergei Konoplyov, Cunoaștere strategică în zona extinsă a Mării Negre, Editura RAO, 2011.

6. Waltz N. Kenneth, Teoria politicii internaționale, Editura Polirom, București, 2006.

Surse Internet:

1. http://www.revista.forter.ro/2009_1_t/07-arm/01.htm#_ftnref8, accesat la 22.08.2020.

2. http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/RO/ec/106829.pdf, accesat la 22.08.2020.

3. https://monitorulapararii.ro/mas-raport-special-regiunea-extinsa-a-marii-negre- decembrie -2018-1-7797, accesat la 22.08.2020.

4. http://www.cpc-ew.ro/pdfs/securitatea_in_regiunea_mn.pdf, accesat la 24.08.2020.

5. http://www.ufsatlas.ro/legi/Globalizarea%20Europeana,%20Integrarea,%20Securitatea%20Energetica%20a%20Romaniei.pdf, accesat la 24.08.2020.

6. http://documents.tips/documents/securitate-stabilitate-bazinul-marii-negre2005.html, accesat la 26.08.2020.

7. http://cssas.unap.ro/ro/pdf_studii/redimensionari_configurari_mediului_securitate_ regional.pdf, accesat la 24.08.2020.

8. http://cssas.unap.ro/ro/pdf_studii/evolutia_mediului_de_securitate_in_zona_extinsa _a_ marii_negre_si_influenta_acesteia_asupra_confîgurarii_fortelor_ navale_ale_ romaniei_ pe_ termen_mediu_si_lung.pdf, accesat la 24.08.2020.

Preview document

Relațiile internaționale în zona extinsă a Mării Negre - Pagina 1
Relațiile internaționale în zona extinsă a Mării Negre - Pagina 2
Relațiile internaționale în zona extinsă a Mării Negre - Pagina 3
Relațiile internaționale în zona extinsă a Mării Negre - Pagina 4
Relațiile internaționale în zona extinsă a Mării Negre - Pagina 5
Relațiile internaționale în zona extinsă a Mării Negre - Pagina 6
Relațiile internaționale în zona extinsă a Mării Negre - Pagina 7
Relațiile internaționale în zona extinsă a Mării Negre - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Relatiile internationale in zona extinsa a Marii Negre.docx

Alții au mai descărcat și

O Nouă Identitate pentru Regiunea Mării Negre

O dezbatere despre plasarea unui stat într-un areal de securitate are ca miz[ cruciala reactia populatiei, a societatii, a liderilor de opinie....

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Mediul de Securitate în Spațiul de Interes Strategic al României

INTRODUCERE Mediul de securitate, amplu monitorizat, analizat şi cu instituţii dedicate pentru previzionarea evoluţiilor acestuia, pare a fi...

Managementul riscurilor și vulnerabilităților privind ordinea și siguranța publică al structurilor de jandarmi

INTRODUCERE Asupra conceptului de ordine publică s-au formulat mai multe definiţii, în raport cu apartenenţa celor care s-au ocupat de anumite...

România - furnizor de securitate și stabilitate în spațiul pontic-caucazian

Introducere De-a lungul timpului, conceptul „regiunea Mării Negre” a fost folosit în manieră flexibilă, în sens extins incluzând state din...

Geopolitica Mării Negre și Razboiul Rece Dus de Statele Riverane pentru Obtinerea Dominatiei Asupra Acestei Zone

Prezent şi viitor privind securitatea la Marea Neagră Zona Mării Negre, spaţiu între Europa şi Asia, între Occident şi Orient, între creştinism şi...

Soluționarea Conflictelor Internaționale

INTRODUCERE Conflictele constituie o componentă naturală inevitabilă a vieţii sociale a fiecaruia dintre noi. În plan istoric, toată existenţa...

România, vector dinamic al securității și prosperității în regiunea extinsă a Mării Negre - teorii și paradigme geopolitice

1. Teorii geopolitice care pot viza Regiunea Extinsă a Mării Negre Pentru a putea explica fenomenele geopolitice care se materializează în zona...

Evoluția Mediului de Securitate în Zona Extinsă a Mării Negre

Introducere Căderea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ‘90 au transformat fundamental...

Geopolitica Rusiei la Dunăre și Marea Neagră

În ultimii aproape 20 de ani, geopolitica a înregistrat permanent o creştere a subiectelor şi lucrărilor de cercetare pe o temă care anterior nu...

Ai nevoie de altceva?