Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6776
Mărime: 51.02KB (arhivat)
Publicat de: Timea Nagy
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. 1. Consiliul Europei 5
  3. 1. 1. Scopul și principiul de funcționare a Consiliului Europei 5
  4. 1. 2. Sfera de ocupație a Consiliului Europei. 8
  5. 2. Rolul Consiliului Europei în sistemul european de protecție a drepturilor omului 9
  6. 2. 1. Rolul Consiliului Europei în apărarea drepturilor omului 9
  7. 2. 2. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (O.S.C.E.) 11
  8. 2. 3. Câteva proiecte ale Consiliului Europei 13
  9. Concluzii 19
  10. Bibliografie selectivă 20

Extras din referat

Introducere

Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene și Consiliul Europei. Chiar dacă denumirile acestor instituții europene sună cam la fel, generând confuzie în rândul sutelor de milioane de locuitori ai bătrânului continent, ele au componența, misiune si obiective cu totul diferite iar noi ar trebui să le înțelegem și să ne obișnuim cu ele.

Așadar să începem cu instituțiile Uniuni Europene și să încheiem cu instituția care reprezintă toate statele Europei.

Astfel Consiliul European este o instituție interguvernamentală din care fac parte șefii de stat și de guverne din țările membre ale Uniuni Europene, președintele ales al acestei instituții, președintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant pentru politica externă și politica de securitate. Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, pe data de 1 decembrie 2009, Consiliul European a devenit una dintre cele șapte instituții oficiale ale Uniuni Europene. Consiliul European definește orientările politice generale și prioritățile Uniuni Europene. O altă importantă sferă de activitate o constituie politica externă și de securitate comună, coordonată de șefii de stat și de guvern la întâlnirile la nivel înalt. Deciziile adoptate la reuniunile Consiliului European constituie un impuls major în definirea orientărilor politice generale ale Uniunii Europene. Aceasta instituție are și rol de coordonare sau arbitraj, oferind soluții pentru problemele dificile cu care se confruntă țările membre.

Consiliul Uniuni Europene este principalul organ de decizie al UE. La fel ca Parlamentul European, Consiliul a fost înființat prin tratatele fundamentale în anii '50.

Consiliul reprezintă statele membre, dar la reuniuni participa un ministru din fiecare guvern al statelor UE, în funcție de tema reuniunii. Spre exemplu, dacă în Consiliu se vor discuta probleme de mediu, la reuniune va participa ministrul de resort din fiecare stat membru UE și reuniunea va purta titlul "Consiliul pentru Mediu". Fiecare ministru din Consiliu este împuternicit să își asume angajamente în numele guvernului pe care îl reprezintă. Cu alte cuvinte, semnătura ministrului este semnătura întregului guvern. Mai mult, fiecare ministru din Consiliu răspunde în fața parlamentului național și a cetățenilor pe care parlamentul țării sale îi reprezintă.

În timp ce Consiliul Uniunii Europene reprezintă țările din UE la nivel de stat, Parlamentul European este instituția comunitară care reprezintă popoarele țărilor membre ale Uniunii Europene, cei 736 de deputați fiind aleși prin vot direct de cetățeni. Comisia europeana este organul executiv al Uniunii Europene, având rolul de a întocmi proiecte de legi și de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunităților Europene, independent de statele membre, având deci un caracter cu adevărat supranațional. Comisarii acționează exclusiv la dispoziția Uniunii și nu al țărilor de origine. Comisarii sunt membri cu drepturi egale ai comisiei, reprezentând deciziile luate pe principiul colegial. Durata unui mandat este de 5 ani, începutul și sfârșitul acestuia fiind corelate cu perioada legislativa a Parlamentului European. Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, a luat naștere la 4 mai 1949 și reunește toate statele Uniunii Europene precum si alte state din centrul si estul Europei, fiind independent de Uniunea Europeana.

Consiliul Europei este compus din 47 de state membre, reprezentând peste 800 de milioane de locuitori, la care se adaugă o serie de state cu statut de observator: Canada, Vatican, Japonia, SUA, Mexic si Israel. Obiectivul principal este promovarea democrației precum si protecția drepturilor omului, a pluralismului democratic si respectarea legii în toate țările europene. Romania a devenit cel de-al 32-lea stat membru al Consiliului Europei la data de 7 octombrie 1993 si a deținut președinția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei în perioada Noiembrie 2005 - Mai 2006. În cadrul acestei organizații, spre deosebire de Uniunea Europeană, flexibilitatea dialogului este mai mare, dar luarea deciziilor este mai dificilă. Diferența esențială între Consiliul Europei și UE constă în aceea că membrii acesteia din urmă se întâlnesc în spiritul integrării, în timp ce întâlnirile din cadrul Consiliului Europei se realizează în spiritul colaborării .

Rolul Consiliului Europei în apărarea și întărirea democrației și a drepturilor omului

,,Când se va descoperii că Europa este o mare națiune și patria comună a popoarelor sale, va începe un nou capitol al istoriei mondiale, la fel precum după descoperirea Americii”.

Richard Caudenhove – Kalergi

1. Consiliul Europei

1. 1. Scopul și principiul de funcționare a Consiliului Europei

Consiliul Europei materializează preocupările mai vechi de realizare a unei Europe unite. Această idee, întâlnită în perioada interbelică sub forma unui proiect al Statelor Unite ale Europei, a prins contur după cel de-al doilea război mondial sub forma instituționalizării prin crearea mai multor organizații europene, prin integrare economică, dar și prin integrare politică .

Consiliul Europei este o organizație internațională cu sediul la Strasbourg (Franța) cu caracter interstatal, care a fost creată la 5 mai 1949 când s-a semnat la Londra Statutul Consiliului Europei. Membrii originari ai acestei organizații au fost: Belgia, Danemarca, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda și Suedia. În prezent, ca urmare a primirii succesive de noi membri în decursul anilor, Consiliul Europei are 47 de membri.

În preambulul Statutului Consiliului Europei se precizează că în concepția statelor membre ,,edificarea păcii bazată pe justiție și cooperare internațională este de interes vital păcii pentru păstrarea societății umane și civilizației”. De aceea, statele fondatoare ale acestei organizații își reafirmă, atașamentul lor pentru valorile spirituale și morale care sunt moștenirea comună a popoarelor lor și sursa reală a libertăților individuale, libertăților politice și a statului de drept, principii care formează baza oricărei democrații autentice”.

Preview document

Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 1
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 2
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 3
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 4
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 5
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 6
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 7
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 8
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 9
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 10
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 11
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 12
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 13
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 14
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 15
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 16
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 17
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 18
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 19
Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Rolul Consiliului Europei in Aparare si Intarirea Democratiei si a Drepturilor Omului.docx

Alții au mai descărcat și

Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale

1. Ce este cultura politica? Expresia cultura politica a fost introdusa in politologie in ultima jumatate de secol, mai ales in preocuparile...

Politicile Sociale în România

POLITICILE SOCIALE IN ROMANIA 1. Politicile privind resursele umane si asistenta sociala Un prim obiectiv in aceste domenii il constituie...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Armonizare și Cooperare Fiscală Europeană

Consideraţii introductive Extinderea Uniunii Europene reprezintă cea mai mare provocare a Europei la începutul secolului al XXI-lea, fiind şansa...

Consiliul Europei

INTRODUCERE Scânteia care a aprins torţa unităţii europene a fost emisă de Winston Churchill, într-un discurs pronunţat la Zürich, în 1946. El a...

Consiliul Europei

CAPITOLUL I Introducere CONSILIUL EUROPEI: Istoric, Evolutie, Activitati Urmarile nefaste lasate de cel de-al doilea război mondial, atat in...

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI “Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi”...

Consiliul Europei

Actualitatea investigatiei: Actualitatea investigatiei este explicita prin faptul ca Consiliul europei este o organizatie pan-Europeana care...

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE CU PRIVIRE LA SISTEMUL DE PROTECŢIE AL DREPTURILOR OMULUI Omul beneficiază de drepturi inerente fiinţelor...

Participarea României la Consiliul Europei

CAPITOLUL I SCURT ISTORIC AL CONSILIULUI EUROPEI Formula "Consiliul Europei" a fost avansată şi folosită în mai multe rânduri de premierul...

Activitatea Consiliului Europei

Consiliul Europei Origini şi compoziţie Fondat în 1949, Consiliul Europei reprezintă o organizaţie politică inter-guvernamentală cu sediul...

Ai nevoie de altceva?