Studiu Comparativ intre Sistemele Administrative din Franta si Marea Britanie

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Studiu Comparativ intre Sistemele Administrative din Franta si Marea Britanie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Cuprins

4 Titlul proiectului si justificarea acestuia
4 Prezentarea particularitatilor sistemului administrativ din Franta
3. Prezentarea particularitatilor sistemului administrativ din Marea Britanie
4. Identificarea si explicarea asemanarilor intre sistemele administrative din Franta si Marea Britanie
5. Identificarea si explicarea deosebirilor intre sistemele administrative din Franta si Marea Britanie
6. Prezentarea si explicarea avantajelor competitive esentiale ale sistemelor integrate
7. Prezentarea si explicarea modalitatilor de transfer de know-how din sistemele administrative Franta si Marea Britanie in sistemul adiministrativ din Romania
8. Bibliografie

Extras din document

1. Titlul proiectului si justificarea acestuia

In lucrarea aceasta mi-am propus sa vorbesc despre autoritatea executiva din doua state membre ale Uniunii Europene, si anume Franta si Marea Britanie. Sistemele administrative din respectivele tari au suferit multiple transformari de-a lungul timpului dar, cu toate acestea, sunt demne de urmat de catre tara noastra.

Am ales aceasta tema deoarece din punctul meu de vedere aceasta autoritate executiva este foarte importanta in ceea ce priveste sistemul administrativ din orice tara, mai cu seama in Franta si Marea Britanie, tari despre care va fi vorba in lucrarea de fata.De asemenea am incercat sa pun in evidenta deosebirile ce se afla intre doua state care, desi fac parte din UE, au regimuri diferite de guvernare, Franta fiind republica prezidentiala, pe cand Marea Britanie este monarhie constitutionala ereditara.

Din 2007, Romania a devenit membra a Uniunii Europene, fapt care presupune anumite schimbari in cadrul sistemului administrativ pentru ca tara noastra sa se situeze la nivelul standardelor europene.

In cele ce urmeaza voi pune accentul pe guvernele celor doua tari. Cu ajutorul acestei lucrari voi evidentia particularitatile problematicii alese, precum si principalele asemanari si deosebiri dintre cele doua state.

2. Prezentarea particularitatilor sistemului administrativ din Franta

Autoritatea executiva :

- Este exercitată de preşedinte, care numeşte Consiliul de Miniştri, condus de un prim-ministru.

- Consiliul de Miniştri este răspunzător faţă de Parlament. Şeful statului, preşedintele, este ales prin vot direct, pentru cel mult două mandate de câte 7 ani.

- Este divizată între Preşedintele Republicii şi Primul Ministru. Nominalizările pentru posturile din activităţile publice şi militare, de la cel mai înalt nivel al statului, sunt de competenţa Preşedintelui Republicii. Nominalizarea pentru posturile de consilieri de stat, prefect şi director al administraţiei, sunt făcute de către Consiliul de Miniştri.

- Şeful Guvernului este Primul Ministru

- Guvernul este format din Primul Ministru, un număr de ministere şi secretariate de stat.

- Unii miniştri sunt denumiţi miniştri secretari de stat şi au un rol important în echipa guvernamentală. Aceştia pot fi secondati de alţi miniştri.

- Nici un membru al guvernului nu poate fi membru al Parlamentului

Puterea executiva in Franta apartine Presedintelui Republicii si Guvernului, ceea ce a determinat o serie de comentatori politici sa considere executivul francez ca fiind un executiv „bicefal”.

In ceea ce priveste numirea primului ministru, aceasta reprezinta o atributie proprie a presedintelui republicii. Decretul presedintelui republicii, in acest caz, nu are nevoie sa fie contrasemnat de primul ministru care iese din activitate. Pe de alta parte, presedintele este liber sa desemneze pe cine doreste pentru functia de prim ministru si nu este obligat sa procedeze ca in timpul celei de-a patra Republici la o consultare cu grupurile politice parlamentare. Cu toate acestea, el trebuie sa tina seama de cerinta ca persoana ce va fi desemnata sa se bucure de increderea majoritatii parlamentare

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ intre Sistemele Administrative din Franta si Marea Britanie.doc

Alte informatii

Academia de Studii Economice Bucuresti Facultatea de Management, Administratie Publica