Terorismul International

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Terorismul International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domenii: Stiinte Politice, Criminologie

Extras din document

In orice analiza pe care o facem asupra terorismului, este necesar sa o acordam din prisma a patru caracteristici definitorii: terorismul este violent, criminal, calndestin si este pus in “scena” de noncombatanti (dupa acceptiune calsica a legilor razboiului, ei fiind patrizi sau apazati, dar care nu implica in actiunile lor de drept legal constituita).

Grupurile de teroristi sunt constituite “pe criterii subnationale, in vederea realizarii unor scopuri subnationale, motive pentru care loialitatea fata de stat sau natiuneeste practice inexistenta la nivelul aceste de organizatie. De regula, teroristii provin din reprezentantii minoritatilor nationale, sociale, religioase, lingvixtice sau de alta factura, care urmaresc atingerea telurilor lor prin mijloace violente, acoperite (clandestine) si criminale , actionand independent de orice natiune- stat, cahiar daca dispun de un sponsor important din acesta categorie”.

Narcoterorismul

Sfarsitul secolului al XX-lea a atras dupa sine aparitia a doua notiuni adiacente celei de terrorism: “narcoterorismul” si “fenomenul zonei gri”.

“Narcoterorismul”-definit ca fiind “utilizarea traficului de droguri pentru propagarea obiectivelor anumitor guverne si organizatii tetoriste” identificate ca fiind: Cuba, Nicaragua, Columbia si Peru- a impus organizarea unor structuri specializate, de tip miliatr sau politienesc, la nivel statal si international, unite in lupta comuna pentru combatere a accestui flagel, cu repercursiuni greu de previzionat la scara globala. In prezent dezvoltarea tehnologilor de prelucrare si “compactizare ” a laboratoareleor a a micsorat foarte mult timplul de “obtinere a produselor finite”. Aparitia statelor anarhice (Angolia, Somalia, Afganistan), a unor state dictatoriale (Sudan, Iran, Libia), rezultate din destramarea unor superputeri (Tadjikistan, Kirghistan, Uzbekistan) sau a unor zone greu combatabile (Myanmar, Filipine, Malaysia, N-V Chinei)- a reeditat contrabanda si producerea de substante halucinogene, la concurenta cu statele Americii de Sud (Columbia, Venezuela, Peru, Ecuador dar si Mexic sau Cuba)- care aveau “taaditii” in acest sens. Lupta pentru producatri si traficanti se da pentru cucerirea pietelor occidentale si, in special a pietelor din continetul nord American.

Avand in vedere noile mainferstari, uni analisti ai anilor ’90 au asociat terorismul cu asa-zisul “fenomen al zonei gri” expresia desemnand “ amentintarile impotiva statelor natiuni ale unor factori nestatali precum si ale unor organizatii nonguvernamentale”.

Acesta careacterizare se refera in principal la violenta care afecteaza “ largi regiuni sau zone urbane, unde controlul a trecut de la guverne legitime la puteri noi, pe jumatate politice ,pe jumatate criminale” sau grupeaza intr-o singura categorie conflicate de diferse tipuri din lume care nu se mai conformeaza cu notiunea acceptata in mod traditional de “razboi” (conform normeleor dreptului international) ca lupta intre fortele armate a doua sau mai multe state , ci implica treupe neregulate pe poet de combatanti. In lume, consumul de produse stupefiante este contitionat de situati diverse si reveletoare in ceea ce ii priveste pe consumatori si diferitele lor probleme psihologice si afective.

Analizand caracteristicile importante ale consumatorilor, ci multiple variante, se pot dsitinge urmatorii poli principali:

• Exista persoane care consuma droguri pentrui evada dintr-o realitate si dintr-o situatie dificila de viata (uneori insuportable), imaginandu-si ca acestea le rezova problemele.

Aceste persoane sunt, logic, toxicomene si reprezinta principalii consumatori de stupefiante, prin diverse metode : injectare sau inhalare de heroina, fumatori de cannabis sau dependent de alcool. In cele mai multe dintre cazuri de toxicomani studiate, aceste vicii se cumuleaza intre ele si, de cele mai multe ori, sunt consummate impreuna cu diverse medicamente psihotrope.

• O alta categorie este reprezentata de cei care cauta in drog un efect stimulator, o crestere a performantelor sis per uneori ca substantele psihotropice din actegoria stupefianteleor ii vor stimula. Din nefericire, acesta este profilul majoritatii consumatorilor de cocaine, recrutati dintre reprezentantii profesiunilor “stresante” si pentru care primeaza dorinta de autodepasire si I principal de depasire a concurentilor.

• Uni devin consumatori determinati de fenomenul mondenitatii, acre favorizeaza puternic prozelitimul. Se poate observa aci, nu un fenomen de subadaptare, ci unul de superadaptare, ambele reprezentand, in fond , o reactie pshica de autoaparare sau de inhibare fata de neadaptare la problemele sociale.

Intr-o societate solidara, se presupune ca atitudinea fata de stupefiante si victimele lor reprezinta problema tuturor. Este necesara dezvoltarea unui pateneriat intre toate organismele abiliate, in primul rand, aflandu-se Educatia Nationala. In institutile de invatamant se impune instruirea unui dialog , prin careprin acre sa li se explice tinerilor , si in special celor mai vulnerabili, riscurile la care se expun.

2. Terorismul de stat

Actelor teroristice clasice li se alatura actele de terorism de stat. acestea au ca scop inlaturarea unor personalitati politice de stat autohtone sau straine si au consecinte deosebite in planul relatiilor diplomatice internationale, cu implicatii majore, in planul securitatii si stabilitatii globale.

Analisti plitici si militarii considera ca terorismul a proliferat deoarece a fost incurajat si sprijinit logistic si financiar de care unele state care au fost interesate in valorificarea stocurilor de armamanet, munitii si tehnologii militare. Aceste aspecte contradictorii luptei de combatere a terorismului actual, au fost utilizate si de state care lupta impotiva acestui flagel. Daca vom aprofunda analiza acestui complex fenomen, vom observa ca , in preznt, marea majoritate a statelor democratice incestesc timp, effort si resurse pentru a constitui si conspira capacitatie operativtactice si strategic pe care le poseda, pentru a evita pe cat posibil intrarea acestora in posesia gruparilor extremit-teroriste. Din nefericire, unele dintre acestea investesc pentru a masca producerea de arme de nimicire in masa si tehnologii non-conventionale pe care le pun la dispozitia miscarilo si grupurilor teroriste, de cele mai multe ori comandand atentatele sau actiiunile criminale.

In cazul in acre a fost deconspirat statul furnizor, preziune internationala va treb sa fie foarte puternica, mergand pana la lovitura militara. Acest lucru s-a intamplat in cazul Afganistanului si Irakului si vor urma probabil Coreea de Nord si Iranul. In situatia in care staul respective este putere nucleara(cazul Indiei si Pakistanului) se pot avea in vedere executarea loviturilor nuclare de mica intensitate, dar care ar avea consecinete imprevizibile asupra stabilitatii zonale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Terorismul International.doc