Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană

Referat
5.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6551
Mărime: 30.16KB (arhivat)
Publicat de: Ioan Neagu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vranceanu Simona

Cuprins

  1. 1.Consideratiuni generale – evolutia finalizarii Tratatului de aderare 3
  2. 2.Structura Tratatului de aderare 5
  3. 3. Obiectivele Romaniei in contextul Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana 11
  4. 4.Programul Haga 11
  5. 5. Procesul de monitorizare a indeplinirii angajamentelor 12
  6. 6. Evolutia relatiilor dintre Romania si UE 13
  7. 7. Acordul european de asociere dintre Romania si Comunitatile europene 14
  8. 8. Capacitatea de asumare a obligatiilor de stat membru al UE 15
  9. 9. Protocolul privind conditiile si aranjamentele referitoare la admiterea republicii Bulgaria si a Romaniei in UE 16
  10. 10. Dispozitii privind punerea in aplicare a prezentului protocol 19
  11. 11. Avizul Comisiei din 22 februarie 2005 privind cererile de aderare la Uniunea Europeana prezentate de Republica Bulgaria si Romania 20
  12. 12. Declaratia comuna privind libera circulatie a lucratorilor : BULGARIA 20
  13. 13. Declaratia comuna privind leguminoasele pentru boabe : BULGARIA 21
  14. 14. Declaratia comuna privind libera circulatie a lucratorilor : ROMANIA 21
  15. 15. Declaratia comuna privind pregatirile Bulgariei si ale Romaniei pentru aderare 21
  16. 16. Declaratia comuna a Republicii Federale Germania si a Republicii Austria privind libera circulatie a lucratorilor : Bulgaria si Romania 22
  17. 17. Declaratia Republicii Bulgaria privind utilizarea alfabetului chirilic in cadrul Uniunii Europene 22
  18. 18. Bibliografie 23

Extras din referat

I. Consideratiuni generale – evolutia finalizarii Tratatului de aderare

Romania a incheiat in decembrie 2004 negocierile de aderare la Uniunea Europeana, iar Consiliul European din 16-17 decembrie 2004 ( care a avut loc la Bruxelles) , a reconfirmat data de 1 ianuarie 2007 ca data a aderarii efective a Romaniei in U.E.

Pe 13 aprilie 2005, Parlamentul European a aprobat semnarea Tratatului de Aderare a României şi Republicii Bulgaria, făcând posibilă aderarea lor la Uniunea Europeană. Parlamentul a votat cu 497 voturi pentru, 93 împotrivă şi 71 de abţineri aderarea României. Aderarea Bulgariei a fost aprobată cu 522 de voturi pentru, 70 împotrivă şi 69 de abţineri.

Ceremonia de semnare a tratatului s-a desfăşurat pe 25 aprilie 2005 la Abaţia Neumünster din Luxemburg. Tratatul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, ziua extinderii Uniunii Europene. Din partea României au semnat preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul afacerilor externe Mihai Răzvan Ungureanu şi negociatorul şef cu Uniunea Europeană, Leonard Orban.

Uniunea Europeană este constitută pe mai multe structuri legale, datorită diverselor tratate internaţionale succesive care au fost semnate. Tratatul de Aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană modifică:Tratatul de la Roma (Tratatul de institutire a Comunităţii Europene),Tratatul Euratom şi Tratatul de la Maastricht (Tratatul de formare a Uniunii Europene);

precum şi alte acte care împrepună formează structura legală (acquis) a Uniunii.

La 25 aprilie 2005, Romania a semnat la Luxemburg, alaturi de Bulgaria si de reprezentatii celor 25 de state membre, Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Semnarea Tratatului a fost precedenta de obtinerea avizului conform al Parlamentului European, acordat la 13 aprilie 2005, cu majoritatea absoluta a voturilor parlamentarilor europeni.

In prezent, sunt in curs de desfasurare procedurile de ratificare a Tratatului de Aderare in Statele Membre U.E. Pana in prezent, Tratatul a fost ratificat de Slovacia ( 21 iunie 2005 ), Ungaria ( 26 septembrie 2005 ), Slovenia ( 29 septembrie 2005), Republica Cipru ( 27 octombrie 2005 ), Republica Elena ( 2 noiembrie 2005 ), Estonia ( 16 noiembrie 2005 ), Republica Ceha ( 6 decembrie 2005 ), Spania ( 14 decembrie 2005 ), Italia ( 22 decembrie 2005 ), Malta ( 24 ianuarie 2006 ), Letonia ( 31 ianuarie 2006 ) , Marea Britanie ( 16 februarie 2006 ), Portugalia ( 8 martie 2006 ) .

Comisia Europeana a prezentat la 25 octombrie 2005 primul Raport de monitorizare asupra Romaniei. Raportul a indicat atat progresele pe care Romania le-a realizat, cat si domeniile unde mai sunt necesare masuri suplimentare pentru aderare.

Monitorizarea Comisiei va continua pana la momentul aderarii efective, pe baza acelorasi instrumente care au fost utilizate si in cazul primelor 10 state care au aderat – scrisoarea de avertizare timpurie, misiunile de peer-review , consultari pe domenii specifice. Urmatorul raport de monitorizare al Comisiei, inainte de momentul aderarii propriu-zise la 1 ianuarie 2007, este asteptat in primavara anului 2006 ( aprilie / mai ) .

Imediat dupa semnarea Tratatului de aderare, Romania a inceput sa participe ca observator la activitatiile Uniunii, fiind asociata la lucrarile tuturor institutiilor comunitare, la nivel politic si tehnic ( Consiliul U.E. si formatiunile sale sectoriale, grupurile de lucru ale Consiliului, precum si la reuniunile Consiliului European ) .

Totodata , cei 35 de parlamentari romani si-au inceput la 26 septembrie 2005 activitatea ca observatori la Parlamentul European. Este necesar sa remarcam ca spre deosebire de cele zece state membre care au aderat la 1 mai 2004 , Romania si Bulgaria vor adera totodata prin Tratatul de aderare si la Tratatul de instituire a Constitutiei pentru Europa, daca acesta va fi ratificat de toate statele membre pana la data aderarii efective a Romaniei si Bulariei .

In acest context , Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei trebuie sa contina adapatarile necesare aduse Tratatului de instituire a Constitutiei pentru Europa . De aceea, au fost redactate in paralel un Act de aderare si un Protocol de aderare .

Actul de aderare cuprinde modificarile aduse prin aderarea Romaniei si Bugariei la Uniunea Europeana tratatelor constitutive in vigoare in prezent : Tratatul privind Uniunea Europeana, Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si Tratatul instituind Comunitatea Europeana a Energiei Atomice ( EURATOM ) .

Protocolul de aderare a adaptat Tratatul Constitutional pentru a face posibila aderarea Romaniei si Bulgariei la acest document. Actul si Protocolul au , in principiu, continut identic (difera doar referirea la textele din Constitutia Europeana , respectiv Tratatul instituind Comunitatea Europeana si Tratatul privind Uniunea Europeana ) .

Actul si Protocolul vor intra in vigoare alternativ, in functie de intrarea in vigoare a Tratatului de instituire a Constitutie pentru Europa . In cazul in care Tratatul de instituire a Constitutiei pentru Europa va intra in vigoare inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei ( 1 ianuarie 2007 ), Protocolul de aderare va intra direct in vigoare. Daca, insa, Tratatul Constitutional va intra in vigoare dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, la momentul aderarii acestora va intra in vigoare. Actul de aderare, iar o data cu intrarea in vigoare a Tratatului Constitutional va intra in vigoare dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, la momentul aderarii acestora va intra in vigoare Actul de aderare, iar o data cu intrarea in vigoare a Tratatului Constitutional, Actul de aderare va fi abrogat si Protocolul va incepe sa produca efecte juridice.

Preview document

Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 1
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 2
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 3
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 4
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 5
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 6
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 7
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 8
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 9
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 10
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 11
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 12
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 13
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 14
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 15
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 16
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 17
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 18
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 19
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 20
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 21
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 22
Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Aderarea României și Bulgariei la UE

Aderarea României la Uniunea Europeană După 1989, România s-a aflat într-un moment istoric în care s-au pus bazele pentru dezvoltarea durabilă a...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Legăturile româno-ungare în Perioada Interbelică

Relaţiile româno-ungare atât în ceea ce priveşte interacţiunile diplomatice, cât şi relaţia sub alte faţade, au fost unele dintre cele mai...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului

Introducere Acordarea de ajutoare firmelor, de către stat sau prin intermediul resurselor de stat, ocupă un loc central în cadrul politicilor...

Bugetul Uniunii Europene - instrument de gestionare a resurselor comune europene pe timp de criză

CAPITOLUL I UNIUNEA EUROPEANĂ – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR „Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, Uniunea Europeană se bazează pe...

Aspecte Politice și Juridice Specifice Etapei post-aderare a României la Uniunea Europeană

Introducere Pornind de la ideea conform căreia integrarea în structurile Uniunii Europene a reprezentat dintotdeauna o dimensiune intrinsecă...

Intrarea României și Bulgariei în Uniunea Europeană

O data cu Romania si Bulgaria ni se alatura 30 de milioane de persoane, creand o Uniune de aproape jumatate de miliard de cetateni", a declarat...

Aderare a României la Uniunea Europeană

INTRODUCERE Activitatea comercială internațională este importantă pentru orice economie națională, în sensul că surplusul de bunuri și servicii...

Evoluția procesului de integrare economică în Europa

Introducere „Trebuie sa aceptam ca lucrurile se schimba si ca noi trebuie sa ne schimbam odata cu ele; faptul ca anumite practici au avut...

Uniunea Europeană, evoluție și perspective

Dacă Europa ca atare există de secole, elementele care au unit-o, în absenţa regulilor şi a instituţiilor, au fost, în trecut, insuficiente pentru...

Parlamentul European și Europarlamentarii României

TRANSFORMARILE PARLAMENTULUI EUROPEAN Parlamentul European este institutia cu cea mai spectaculoasa evolutie din istoria Uniunii Europene. La...

Ai nevoie de altceva?