Tratatul de la Lisabona

Referat
7/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 14475
Mărime: 54.63KB (arhivat)
Publicat de: Benone Codreanu
Puncte necesare: 7
INSTITUTUL DE RELAŢII INTERNAŢIONALE DIN MOLDOVA CATEDRA RELAŢII INTERNAŢIONALE

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. I. Introducere
  3. 1.1 Scurt istoric
  4. II. Structura Tratatului de la Lisabona.
  5. 2.1 Obiectivele
  6. III. Caracterizarea generala a Tratatului de la Lisabona
  7. 3.1 Aspecte generale
  8. IV. Instituţiile Uniunii Europene conform Tratatului de la Lisabona
  9. 3.1 Parlamentul European
  10. 3.2 Consiliul European
  11. 3.3 Consiliul Uniunii Europene
  12. 3.4 Comisia Europeană
  13. 3.5 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
  14. 3.6 Banca Centrală Europeană și Curtea de Conturi
  15. V. Competenţe şi proces decizional
  16. 5.1 Diviziunea competenţelor - o mai mare claritate
  17. 5.2 Noi domenii pentru votul cu majoritate calificată - o Uniune
  18. mai eficientă
  19. VI. Carta Drepturilor Fundamentale
  20. VII. Parlamentele naţionale: un rol sporit în
  21. adoptarea deciziilor
  22. VIII. Politicile UE – noi baze de acţiune comunitară
  23. 8.1 Spaţiul de Libertate, Securitate şi Justiţie
  24. 8.2 Energie
  25. 8.3 Mediu – schimbări climatice
  26. 8.4 Sportul
  27. 8.5 Turismul
  28. 8.6 Protectia civila
  29. 8.7 Spatiul
  30. 8.8 Politica de coeziune economică, socială şi teritorială; Politica agricolă comună
  31. IX. Uniunea Europeană si relatiile externe ale Uniunii
  32. 9.1 Politica Externă si de Securitate Comună
  33. 9.2 AcŃiunea externă a Uniunii Europene
  34. 9.3 Cooperarea cu Ńările terŃe pentru dezvoltare si ajutorul umanitar
  35. X. Impactul Tratatului de la Lisabona asupra Republicii Moldova
  36. XI. Concluzi
  37. Bibliografie

Extras din referat

„Va veni vremea când toate naţiunile continentului, fără a pierde calităţile lor distincte sau glorioasele lor individualităţi, vor fuziona într-o unitate superioară formând astfel fraternitatea europeană. Va veni o zi când nu vor mai exista alte câmpuri de bătălie decât cele ale pieţelor deschise ideilor. Va veni o zi când gloanţele şi bombele vor fi înlocuite de voturi”.

Victor Hugo

I Introducere

Tratatul de la Lisabona, cunoscut în faza de proiect sub numele de Tratatul de Reformă este un tratat destinat să înlocuiască tratatul constituţional european. Numele oficial este Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene.

La 13 decembrie 2007, liderii Uniunii Europene au semnat Tratatul de la Lisabona, încheind astfel mai mulţi ani de negocieri pe tema aspectelor instituţionale. Tratatul pune la dispoziţia Uniunii cadrul legal şi instrumentele juridice necesare pentru a face faţă provocărilor viitoare şi pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor.

Semnarea Tratatului de la Lisabona a reprezentat o etapă notabilă în încercarea de

a crea o Europă mai democratică şi mai transparentă, motiv pentru care considerăm importantă incursiunea în evoluţia procesului decizional al Uniunii Europene,în măsura în care recurgerea la procedura codeciziei în cadrul elaborării politicilor europene îi conferă Parlamentului European un rol consolidat şi statutul de „marele învingător” al negocierilor constituţionale.

La fel ca şi Tratatul de la Amsterdam şi, respectiv, Nisa, Tratatul de la Lisabona este un tratat de amendare a Tratatelor existente - Tratatul Uniunii Europene (TUE), care îşi va păstra denumirea, şi Tratatul Comunităţilor Europene (TCE), acesta din urmă urmând să fie redenumit Tratatul privind funcţionarea Uniunii (TFUE). Cele două tratate, modificate conform prevederilor Tratatului de la Lisabona, vor reprezenta tratatele de bază ale Uniunii şi vor avea o valoare juridică egală. De asemenea, va fi menţinut Tratatul privind Comunitatea Energiei Atomice Europene (Euratom). 13 Protocoale şi 65 de Declaraţii sunt anexate Tratatului de la Lisabona.

Elaborarea Tratatului s-a realizat în baza mandatului precis şi detaliat agreat la Consiliul European din 21-23 iunie 2007, şi care a reluat practic substanţa prevederilor fostului Tratat Constituţional.

Din perspectivă istorică, semnarea Tratatului finalizează procesul de reformă a Tratatelor Uniunii demarat în 2001 la Laeken şi care urmărea elaborarea unui tratat cuprinzător pentru Europa.

Tratatul de la Lisabona este primul tratat adoptat în cadrul Uniunii Europene cu 27 de state membre, fiind de asemenea primul Tratat al Uniunii pe care România l-a semnat în calitate de stat membru. România participase anterior, în octombrie 2004, la Roma, în calitate de stat candidat, la semnarea Actului Final al Conferinţei care a adoptat Tratatului Constituţional.

Tratatul de la Lisabona este esenţial pentru a asigura funcţionarea eficientă a Uniunii Europene. În prezent, Uniunea reprezintă 27 de state membre şi mai bine de 490 de milioane de cetăţeni. Reformele propuse de acest Tratat, în special noile aranjamente instituţionale şi mecanismele de lucru, sunt necesare pentru a asigura o Uniune capabilă să facă faţă provocărilor globale şi să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români. România a susţinut activ adoptarea Tratatului, care include cea mai mare parte a inovaţiilor prevăzute anterior de Tratatul Constituţional.

1.1 Scurt istoric

Procesul de globalizare, creând relaţii de interdependenţă tot mai strânse între economiile ţărilor de peste tot din lume, precum şi revoluţia tehnologică din anii 90, incluzând internetul şi noile tehnologii informaţionale şi de comunicare, a dus la revoluţionarea inclusiv a economiei europene şi a vieţii cotidiene a cetăţenilor europeni. Cu toate acestea, la începutul anului 2000, din punct de vedere al competitivităţii, economia europeană prezenţa decalaje importante în special faţă de economia Statelor Unite ale Americii. Ca urmare, şefii de stat şi de guvern reuniţi in martie 2000 la Consiliul European de la Lisabona au adoptat Agenda Lisabona (sau Strategia de la Lisabona), menită să transforme, până în 2010, Uniunea Europeană în „cea mai dinamică şi competitivă economie din lume bazată pe cunoaştere, capabilă de o creştere economică durabilă, generatoare de noi locuri de muncă, mai bune, şi caracterizată printr-o mai mare coeziune socială”.

Prin Strategia de la Lisabona s-a stabilit obiectivul de a obţine o creştere economică de 3% pe an şi de a crea 20 de milioane de noi locuri de muncă până în 2010. De asemenea, Agenda Lisabona stabilea o serie de obiective specifice în domenii precum inovarea, întreprinderile, liberalizarea diverselor pieţe şi protecţia mediului.

Obiectivele stabilite în 2000 erau ambiţioase şi acopereau o întreagă serie de domenii. În ceea ce priveşte ocuparea forţei de munca se urmarea atingerea unei rate a ocupării de 70% si creşterea numărului de femei si de persoane in vârsta care sa activeze pe piaţa muncii. Pentru a încuraja inovarea, obiectivul era de a creste numărul gospodăriilor care sa aibă acces la internet, precum si creşterea cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare. In domeniul întreprinderilor, statele membre trebuiau sa ia mai multe masuri pentru a sprijini întreprinderile mici, inclusiv reducerea birocraţiei cu care se confruntau in desfăşurarea activităţii. Mai mult, se urmarea creşterea concurentei pe piaţa telecomunicaţiilor si liberalizarea pieţelor de gaz si de electricitate. Pentru protecţia mediului, obiectivele includeau reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

La jumătatea perioadei de implementare a Strategiei Lisabona, în unele ţari europene situaţia economică şi socială părea sa se înrăutăţească, in loc sa se îmbunătăţească. Spre exemplu in Germania si in Franţa şomajul ajunsese la aproximativ 10%, iar creşterea economica europeana se situa sub 2% comparativ cu SUA ce cunoştea o creştere de peste 3%.

Pe de alta parte, nu trebuie negat faptul ca in anumite domenii, in aceeaşi perioada, s-au înregistrat anumite progrese, aşa cum s-a întâmplat cu liberalizarea pieţelor de electricitate, de telecomunicaţii si de servicii financiare.

Pentru a evalua rezultatele implementării Strategiei de la Lisabona, în primăvara anului 2004, Consiliul European l-a însărcinat pe fostul prim-ministru al Olandei, im OK, să conducă un grup de experţi si sa redacteze un raport, cu scopul de a da un nou impuls Strategiei de la Lisabona.

Una dintre principalele concluzii ale Raportul OK, prezentat la Consiliul European din toamna anului 2004, a fost ca rezultatele obţinute au fost dezamăgitoare din cauza „agendei prea încărcate, lipsei de coordonare si a prioritarilor conflictuale”. Mai mult, Raportul sugerează ca vina principala este a statelor membre care nu au avut suficienta voinţa politica de a pune in aplicare reformele necesare atingerii obiectivelor Agendei Lisabona.

Preview document

Tratatul de la Lisabona - Pagina 1
Tratatul de la Lisabona - Pagina 2
Tratatul de la Lisabona - Pagina 3
Tratatul de la Lisabona - Pagina 4
Tratatul de la Lisabona - Pagina 5
Tratatul de la Lisabona - Pagina 6
Tratatul de la Lisabona - Pagina 7
Tratatul de la Lisabona - Pagina 8
Tratatul de la Lisabona - Pagina 9
Tratatul de la Lisabona - Pagina 10
Tratatul de la Lisabona - Pagina 11
Tratatul de la Lisabona - Pagina 12
Tratatul de la Lisabona - Pagina 13
Tratatul de la Lisabona - Pagina 14
Tratatul de la Lisabona - Pagina 15
Tratatul de la Lisabona - Pagina 16
Tratatul de la Lisabona - Pagina 17
Tratatul de la Lisabona - Pagina 18
Tratatul de la Lisabona - Pagina 19
Tratatul de la Lisabona - Pagina 20
Tratatul de la Lisabona - Pagina 21
Tratatul de la Lisabona - Pagina 22
Tratatul de la Lisabona - Pagina 23
Tratatul de la Lisabona - Pagina 24
Tratatul de la Lisabona - Pagina 25
Tratatul de la Lisabona - Pagina 26
Tratatul de la Lisabona - Pagina 27
Tratatul de la Lisabona - Pagina 28
Tratatul de la Lisabona - Pagina 29
Tratatul de la Lisabona - Pagina 30
Tratatul de la Lisabona - Pagina 31
Tratatul de la Lisabona - Pagina 32
Tratatul de la Lisabona - Pagina 33
Tratatul de la Lisabona - Pagina 34
Tratatul de la Lisabona - Pagina 35
Tratatul de la Lisabona - Pagina 36
Tratatul de la Lisabona - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Tratatul de la Lisabona.docx

Alții au mai descărcat și

Tratatul de la Lisabona

Introducere Această lucrare nu are pretenţia unei analize detaliate ci doreşte să explice esenţa prevederilor Tratatului de Reformă, cât şi să...

Mecanisme de Decizie în Uniunea Europeană

1. Definirea procesului decizional la nivelul Uniunii Europene Spre deosebire de sistemele naţionale unde Parlamentul este forul legislativ, în...

Strategia de la Lisabona privind Politicile Sociale Europene

Momentele cheie a politicii sociale a Uniunii Europene Politica sociala a comunitatii europene a debutat odata cu tratatul de constituire a...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Te-ar putea interesa și

Acțiunile Uniunii Europene în managementul crizei și prevenirii conflictului după Tratatul de la Lisabona

Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a adus cu sine o serie de schimbări în politica mondială și a scos la lumină noi traiectorii pe care...

Tratatul de la Lisabona

INTRODUCERE Inevitabil, tratatul de la Lisabona este un document foarte lung – peste 300 de pagini în forma sa consolidată, incluzând anexele şi...

Noutăți Aduse de Tratatul de la Lisabona

1.TRATATUL DE LA LISABONA- scurtă prezentare Europa secolului al XXI-lea se confruntă cu o serie de provocări: mondializarea economiei, evoluţia...

Tratatul de la Lisabona

INTRODUCERE Uniunea Europeană aştepta la 1 ianuarie 2009 intrarea în vigoare a celui mai nou Tratat al său, cel de reformă, numit şi „de la...

Principiul separației puterilor în stat

INTRODUCERE Citind constituțiile multor state europene și nu numai, am putea fi tentați să punem sub semnul îndoielii însăși existența puterilor...

Integrarea Economică Europeană

INTRODUCERE Scopul acestei lucrări este de a încerca să dezvăluie cum a început activitatea Uniunii Europene, ce este în prezent şi cum va fi în...

Tratatul de la Lisabona

I.Tratatul - Definitie Tratatul reprezinta “ actul juridic care exprima acordul de vointa intre doua sau mai multe state, sau alte subiecte de...

Tratatul de la Lisabona

Tratatul de la Lisabona Cadrul economico-politic .Astăzi, mai mult ca niciodată, într-- lume globalizată în evoluţie constantă, Europa trebuie să...

Ai nevoie de altceva?