Simtul tactil, termic si dureros

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Simtul tactil, termic si dureros.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Stomatologie

Extras din document

Receptorii pentru sensibilitatea tactila, termica si dureroasa se gasesc in piele. Datorita lor se receptioneaza excitatii: de pipait, de durere, termice care ajunse la scoarta cerebrala se vor transforma in senzatii.

PIELEA

Pielea (tegument) acopera corpul la suprafata si este un imens camp receptor.

Alcatuirea pielii: epiderma, derm si hipoderm.

Epidermul- este formata din celule strans unite intre ele, asezate pe mai multe straturi, formand un epiteliu pavimentos. Celulele de la baza sunt celule vii care se inmultesc necontenit. Celulele nou formate le imping spre exterior pe cele de deasupra. Acestea se turtesc se incarca cu cheratina si mor. Cele mai vechi celule se desprind de pe piele eliminând astfel și eventualele microorganisme ce se află pe suprafața lor. În epiderm nu se găsesc vase de sânge, epidermul primind substanțele nutritive și oxigen de la derm.

Dermul - este format din tesutul conjunctiv, bogat in fibre. In derm se gasesc glandele sebacee, canale de excretie ale glandelor sudoripare, vase de sange. La limita dintre derm si epiderm se formeaza crestele epidermice- amprentele digitale.

Hipodermul, ultimul strat al pielii situat sub derm, este ocupat în principal de celule adipoase pline cu lipide (grăsimi) ce alcătuiesc țesutul adipos subcutanat. Datorită propietaților fizice speciale ale lipidelor acest strat este important în reglarea temperaturii organismului prin menținerea căldurii.

Productiile pielii

Unele apar la suprafata pielii numite si productii cornoase: firul de par si unghia si altele se afla sub piele cum sun glandele sebacee si glandele sudoripare numite productii glandulare.

Firul de par- prezinta o radacina si o parte libera numita tulpina. Partea umflata a radacinii numita bulb inconjoara papila parului cu vase de sange si nervi. Tulpina este formata din celule moarte.

Unghiile- sunt lame osoase ce acopera si protejeaza varful degetelor. Unghia creste prin radacina ei care este vie si acoperita de o cuta a pielii.

Glandele sebacee- produc un lichid gras numit sebum care face pielea moale si parul catifelat. Au forma de ciochine la radacina firelor de par.

Glandele sudoripare- sunt tubulare, aflate in profunzimea dermului, formeaza un gheminconjurat de o retea de capilare. Aceste glande extrag din sange produsii toxici rezultati in urma metabolismului forman sudoarea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Simtul tactil, termic si dureros.doc