Depoul de locomotive Petroșani

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 862
Mărime: 728.90KB (arhivat)
Publicat de: Veniamin Savu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Dumitru, Mihailescu Daniel

Extras din referat

Începerea construcţiei căii ferate Simeria –Petroşani în anul 1867 , lucrare cu o lungime de 78,7 km terminată în 1870 , a ridicat şi o problemă de ordin organizatoric şi anume cea a existenţei unui depou necesar pentru locomotivele ce deserveau acest traseu, ca urmare tot în acea perioadă se construieşte primul depou din Petroşani .

Acesta avea o formă dreptunghiulară şi era prevăzut cu trei linii , dintre care două cu o capacitate de opt locomotive şi foloseau la remizarea şi ţinerea sub presiune a locomotivelor de serviciu ,iar a treia era destinată reparării .

La capătul dinspre Livezeni al depoului se găsea o platformă care servea la întoarcerea manuală a locomotivelor de către personalul de locomotivă .

Alimentarea cu apă a depoului era făcută prin cădere liberă de pe valea Maleia , prevăzută la bifurcaţie cu un separator cu decantare , supravegheat şi deservit de personal instruit , înzestrat cu locuinţă de serviciu .

De la decantor printr-o conductă subterană ce traversează oraşul , apa ajungea la castelul de apă prevăzut cu două rezervoare .

Creşterea producţiei de cărbune a dus la deschiderea unor căi ferate locale cum ar fi calea ferată îngustă Petroşani-Petrila construită în 1869 şi prelungită până la Lonea în 1892 . Tot în 1892 se construieşte calea ferată Petroşani-Lupeni .

Creşterea numărului de trasee deservite , corelată cu creşterea continuă a cantităţii de cărbune extrasă şi care urma a fi transportată , a dus la creşterea numărului de locomotive şi din acest motiv a apărut necesitatea construirii unui nou depou .

Datorită situaţiei geografice specifică Petroşaniului , noul depou nu putea fi construit pe platforma staţiei (gării ) , soluţia propusă constând în exproprierea unui teren situat nu departe de vărsarea pârâului Băniţa în Jiul de Est . Terenul respective aparţinea unor localnici ai Petrosului , comuna Baru Mare . Exproprierea s-a făcut între proprietari şi conducerea administrativă a căilor ferate .

Existenţa terenului a dus la demararea lucrărilor la construcţia noului depou în anul 1912. Noua clădire a remizei este de formă circulară prevăzută cu un număr de 22 de linii şi tot atâtea canale de vizitare . Toate liniile din remiză converg către placa de întoarcere , care până în 1949-1950 era manipulată manual . După această dată acţionarea se face cu ajutorul unui motor electric .

Platforma de intoarcere a locomotivelor actionata electric

Pentru pomparea şi depozitarea apei necesare s-a construit casa de pompe şi castelul de apă ( 1912 ) mărginite de două surse bogate de apă , Jiul de est şi pârâul Băniţa. Rezervorul castelului are o capacitate de 300m³ .

În 1965-1967 vechiul sistem de pompare a apei realizat prin două pompe de tip ,,Wortington” acţionate cu abur sunt înlocuite cu pompe acţionate electric .

După darea în funcţie a spălătoriei de cărbune Petrila în anul 196 , pomparea apei din Jiul de Est a fost întreruptă , iar pentru asigurarea necesarului de apă a fost construit un baraj cu stăvilar reglabil , pe pârâul Băniţa.

Preview document

Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 1
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 2
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 3
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 4
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 5
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 6
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 7
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 8
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 9
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 10
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 11
Depoul de locomotive Petroșani - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Depoul de Locomotive Petrosani.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect la transporturi interne și internaționale

Calculul indicatorilor de utilizare a materialului rulant aferent traficului feroviar de marfuri Problema Pe teritoriul unei regionale de cale...

Pompa de Injecție în Linie

Aparitia primelor automobile este strâns legata de descoperirea si perfectionarea masinii cu abur si a motorului cu ardere interna primele...

Instalații de control și comandă a circulației

Pentru statia de cale ferata având configuratia dispozitivului de linii stabilita prin tema proiectului ( codul proiectului), se vor întocmi...

Ai nevoie de altceva?