Economia Serviciilor - Transporturi

Referat
7/10 (3 voturi)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2596
Mărime: 16.27KB (arhivat)
Publicat de: Monalisa Micu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1. Introducere

Cresterea economica in societatea moderna este conditionata din ce in ce mai mult de dezvoltarea serviciilor de productie. Acestea cuprind ansamblul activitatilor de servicii utilizate ca factori intermediari de productie, atat pentru intreprinderile din sectorul productiei materiale cat si pentru cele din sectorul tertiar.

Tipologia serviciilor pentru intreprinderi cuprinde o gama extrem de diversa de activitati, unele “clasice”, cu o vechime de sute de ani si altele “moderne”, cu o istorie mult mai recenta si ritmuri spectaculoase de evolutie.

Transporturile reprezinta o latura a activitatii economice a societatii omenesti, aparuta odata cu aceasta si care influenteaza toate laturile vietii economico-sociale. Transporturile reprezinta un sistem dinamic si rational, constand din mijloace tehnice specifice, utilaje, cai de comunicatie, deservite de un personal specializat si destinate deplasarii in timp si spatiu a marfurilor si persoanelor. De-a lungul timpului transporturile au cunoscut o permanenta dezvoltare cantitativa, calitativa si structurala, tinand pasul cu dezvoltarea productiei, a stiintei si tehnicii, contribuind nemijlocit la dezvoltarea fortelor de productie, la cresterea economica pe plan mondial.

2. Rolul transporturilor in societate si particularitatile acestora

Transportul reprezinta una dintre cele mai importante ramuri ale economiei nationale. Prin activitatea de transport se realizeaza deplasarea in spatiu a bunurilor sau oamenilor in vederea satisfacerii nevoilor materiale si spirituale ale societatii omenesti. In Romania, transporturile, alaturi de depozitare si comunicatii, reprezinta aproape 10% din PIB.

Dezvoltarea transporturilor, aparitia de noi mijloace de transport perfectionate si specializate a permis specializarea si schimbul de activitati, formarea pietei nationale si a pietei mondiale, dezvoltarea comertului pe plan intern si international. Pe langa impactul asupra economiei unei tari, transporturile au implicatii si asupra aspectelor sociale(turism, sanatate, invatamant, cultura) si politice.

Activitatile de transport, mai ales cele feroviare si aeriene, sunt intensive in capital, cerand investitii masive, accesibile numai marilor corporatii. In acelasi timp, transporturile ofera mari posibilitati de economii de scala, existand o proportie mare a costurilor fixe care distribuite pe un numar mai mare de utilizatori determina reducerea costurilor unitare.

O caracteristica importanta a serviciilor este aceea ca transporturile nu creaza produse materiale ci servicii, adica efecte utile de deplasare in spatiu a marfurilor si produselor.

Alta particularitate a transporturilor este faptul ca serviciul creat in procesul de transport se consuma pe parcursul desfasurarii acestuia. La sfarsitul procesului de transport marfa se afla in sfera circulatiei si nu a productiei, urmand a intra in sfera consumului productiv sau neproductiv. Contravaloarea serviciului de transport se adauga la valoarea marfurilor transportate, ca valoare suplimentara.

Asemeni tuturor serviciilor seviciul de transport nu poate fi stocat. De aceea este necesara dezvoltarea si organizarea pe baze stiintifice a bazei tehnico-materiale, cresterea vitezei tehnice si comerciale a mijloacelor de transport, utilizarea deplina a capacitatii acestora si eliminarea transporturilor in gol sau cu incarcatura partiala astfel incat nevoile de transport ale societatii sa poata fi satisfacute cu cheltuieli minime de munca sociala.

Serviciilor de transport au particularitati asemanatoare cu cele ale celorlalte servicii: absenta proprietatii, pretul serviciului de transport este un pret al cererii, non-durabilitatea.

3. Clasificarea transporturilor

La ora actuala exista diverse tipuri de transport: transport rutier, transport feroviar, transport fluvial, transport maritim, transport aerian, transport prin conducte petroliere magistrale.

- transporturile rutiere de persoane si marfuri sunt realizate de un numar mare de intreprinderi mici si mijlocii, in majoritatea tarilor tarifele fiind fixate in mod liber.

In ceea ce priveste transportul rutier de marfuri, autovehiculele se caracterizeaza printr-o mobilitate deosebita putand patrunde in locuri unde alte mijloace de transport nu au accesibilitate. De asemenea se pot organiza transporturi directe de la furnizor si pana la beneficiarul marfurilor din strainatate, evitandu-se transbordarile, precum si livrari succesive, la termene stabilite, care-l scutesc pe beneficiar de a crea stocuri de siguranta importante. Mijloacele de transport auto prezinta insa si anumite limite precum: capacitatea de transport redusa ce determina costuri specifice pe tona-kilometru mai ridicate decat in transportul feroviar si naval, eficienta in deosebi pe distante scurte, dar si faptul ca transportul auto este afectat de actuala criza energetica pe plan mondial.

Transportul rutier reprezinta mijlocul de transport privilegiat si pentru transportul de persoane, atat in interiorul localitatilor cat si la nivel national si international, datorita mobilitatii ridicate, accesibilitatii pana in cele mai izolate regiuni, cat si a costurilor mai reduse in comparatie cu alte mijloace de transport. In transportul interurban si international de pasageri, transportul rutier detine ponderea cea mai mare in privinta numarului pasagerilor transportati, precum si la indicatorul “parcursul pasagerilor”.

- transporturile feroviare de persoane si marfuri sunt, in cea mai mare parte, efectuate de intreprinderi foarte mari, nationale, multe dintre ele apartinand in intregime statului. Din punct de vedere al ofertei, asistam la o situatie de monopol natural, in timp ce din punct de vedere al cererii, mai ales in privinta transporturilor de persoane, vorbim despre o concurenta atomicistica (foarte multi beneficiari cu cerinte diferentiate), ceea ce conduce la controlul tarifelor de catre puterile publice.

Dintre avantajele transportului feroviar de marfuri mentionam deplasarea marfurilor in partizi mari, termene de transport relativ reduse datorita vitezelor mari si preturi mai scazute decat cele practicate in transportul auto si aerian.

Referitor la transportul feroviar de persoane, acesta detine un loc important in preferintele calatorilor, in tara noastra devansand chiar transportul rutier in privinta indicatorului “parcursul pasagerilor”.

- transporturile maritime sunt de regula realizate de un numar foarte limitat de intreprinderi mari si mijlocii, multe dintre acestea activand intr-un mediu international. Tarifele sunt stabilite la conferinte, practicandu-se insa si alte tarife in contextul tendintei de liberalizare a schimburilor internationale.

Transportul maritim asigura derularea a cca. 75-80% din totalul traficului mondial de marfuri, intrucat reprezinta modalitatea de transport cea mai ieftina.

- transporturile fluviale se situeaza pe locul doi dupa transporturile maritime, in privinta costurilor de transport, fiind de 2-3 ori mai ieftine decat transportul feroviar, si cu mult mai ieftine decat transportul rutier si aerian. Competitivitatea transportului fluvial se datoreaza in primul rand capacitatii mari de transport a mijloacelor fluviale, ceea ce conduce la cheltuieli mai mici pe tona de marfa transportata.

Printre inconvenientele transportului fluvial se numara faptul ca este mai lent, are o arie de actiune ce se limiteaza la o zona invecinata cailor de navigatie fluviala si poate deveni impracticabil in perioadele de inghet ale cailor de navigatie fluviala.

Preview document

Economia Serviciilor - Transporturi - Pagina 1
Economia Serviciilor - Transporturi - Pagina 2
Economia Serviciilor - Transporturi - Pagina 3
Economia Serviciilor - Transporturi - Pagina 4
Economia Serviciilor - Transporturi - Pagina 5
Economia Serviciilor - Transporturi - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Economia Serviciilor - Transporturi.doc

Alții au mai descărcat și

Practică - transport rutier intern și internațional de marfă

1. Prezentarea generală a societăţii şi a activităţii desfăşurate : Societatea Comerciala Miorel Impex SRL a fost inregistrata in Registrul...

Transporturile

1. Introducere Din perspectiva conceptului de marketing, principalul obiectiv al sistemului logistic îl reprezinta asigurarea serviciilor de...

Transport de mărfuri

Verigă importantă, atît a economiei naţionale, cît şi ale celei internaţionale, transportul asigură crearea şi fortificarea relaţiilor economice...

Transportul Feroviar Internațional

I. IMPORTANŢA TRANSPORTURILOR FEROVIARE INTERNAŢIONALE 1.1 Importanţa transportului feroviar Sistemul de transport feroviar efectuează...

Automobile

Să se efectueze proiectarea generală , funcţională, privind dinamica tracţiunii şi ambreiajul pentru un automobil având urmatoarele caracteristici:...

Transporturile Aeriene

In perioada postbelică traficul aerian de pasageri şi marfă pe plan mondial a cunoscut o dezvoltare rapidă. Avionul a încetat de multă vreme să mai...

Transportul Rutier de Marfă

Prin transportul rutier se intelege orice operatiune de transport care se realizeaza cu vehicule rutiere, pentru deplasarea persoanelor, marfurilor...

Autotractor

Să se efectueze proiectarea generală, funcţională, privind dinamica tracţiunii şi a ambreiajului pentru un automobil având următoarele...

Te-ar putea interesa și

Planul investițional de marketing pentru IMM-uri - aplicație SC Brumar Impex SRL Brașov

INTRODUCERE Motto: "Nu firmele care au bani fac marketing, ci firmele care fac marketing au bani" Necesitatea informaţiei a devenit acută în...

Căi de Perfecționare a Serviciilor de Transport Comercial din România

Cuvânt înainte Transporturile, permit punerea în valoare a bogăţiilor naturale sau a resurselor geografice din diferite regiuni sau ţări,...

Managementul portuar - evoluția serviciilor de transport naval

CAP.1. SERVICIILE DE TRANSPORT 1.1. Încadrarea transporturilor în conceptul de servicii Serviciile sunt unele din cele mai discutate teme din...

Transporturi și Expediții Internaționale

TRANSPORTURILE INTERNAŢIONALE Coordonatele activităţii de transport În accepţiunea curentă, transporturile reprezintă deplasarea bunurilor şi...

Aspecte de geografie umană în municipiul Botoșani

Introducere Dezvoltarea societății actuale se caracterizează printr-o creștere accelerată a urbanizării, fenomen care marchează o multitudine de...

Serviciile de Transport Internațional și Dezvoltarea lor în Economia României

Introducere În lucrarea de faţă am încercat să prezint anumite particularităţi ale transportului internaţional, particularităţi care prevăd...

Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei

INTRODUCERE SPANIA: Pentru vechii greci, reprezenta tărâmul unde creşteau merele de aur ale lui Hercule; pentru arabi, era întruchiparea Raiului...

Serviciile pentru populație, factor al creșterii calității vieții și diversificării producției de bunuri

Capitolul 1. Serviciile pentru populaţie Analiza consumului populaţiei evidenţiază prezenţa, în structura acestuia, a unei game largi de servicii...

Ai nevoie de altceva?