Logistica

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Logistica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Calota Emil

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domenii: Transporturi, Comert, Tranzactii Internationale

Extras din document

LOGISTICA INTEGRATA. CONCEPTE SI CONTINUT

1 Consideratii generale

Logistica industriala apare ca un concept din ce în ce mai frecvent folosit în legatura cu controlul fluxurilor de materiale si a operatiunilor legate de acestea, fie cele care guverneaza astfel de fluxuri (operatiuni de comanda) fie cele care le instrumenteaza fizic: manipularea, transportul si depozitarea.

In acelasi timp, aria de cuprindere a conceptului nu este clar definita; pe lânga operatiunile legate de fluxurile materiale unii autori considera si alte activitati, cum ar fi: mentenanta, recrutarea, instruirea si integrarea personalului, asigurarea cu utilitati si altele, respectiv „activitati suport" pentru activitatea propriu-zisa de productie.

In alte abordari, logistica cuprinde numai activitatile de calcul si informationale care sustin o activitate de productie, fara a se lua în considerare activitatile operationale fizice.

Cercetarea sistemica modeleaza unitatea microeconomica cu ajutorul unui numar de operatori printre care si operatorul L - logistic. Acest operator pune în evidenta faptul ca operatiunile de transport, manipulare si depozitare sunt ireductibil necesare pentru asigurarea functionarii operatorului P- productie care realizeaza transformarea intrarilor în produse si servicii..

Existenta operatorului L exprima faptul ca, în mod obiectiv, transformarile tehnologice care conduc la adaugarea de valoare de întrebuintare nu pot avea loc daca obiectele muncii si mijloacele de munca nu se vor deplasa spatial si temporal, daca prin depozitari(stocari) nu se vor uniformiza ritmurile si asigura continuitatea .

Operatiunile logistice conduc la costuri importante de exploatare în functionarea sistemelor. Pentru optimizarea acestor costuri este necesara o rationalizare complexa a fluxurilor de materiale si a fluxurilor de operatii logistice.

2. Rationalizarea activitatilor logistice

Rationalizarea se poate obtine prin studierea fluxurilor de materiale si a operatiunilor de manipulare, transport si depozitare, cu metode adecvate si în abordare integrativa.

Analiza sarcinilor de productie si determinarea asemanarii si stabilitatii formelor pieselor în fabricatie permit gruparea acestora si alocarea grupelor unor structuri de

fabricatie în care circulatia obiectului muncii sa se faca în cel mai scurt timp si cu cele

mai mici costuri.

în acest scop este necesara o sistematizare a elementelor participante si a relatiilor dintre acestea, pentru a se putea descrie criteriile si conditiile, în baza carora sa se stabileasca solutiile de rationalizare si sistematizare ce ne sunt oferite de conceptualizarea subsistemului logistic.

Structura subsistemului logistic revine astfel la a defini tipul, volumul si frecventa informatiilor ce leaga elementele de comanda, elementele fluxului de materiale si elementele subsistemului de transport cu postul de lucru unde se executa operatia de transformare, la a determina tipul elementelor subsistemului de transport care sa permita transferul elementelor fluxului de materiale si legatura sa cu punctul de utilizare, precum si programele cu ajutorul carora se sesizeaza si compara situatiile si sa elaboreze si sa transmita comenzile.

Cresterea gradului de mecanizare si automatizarea proceselor logistice permit, în unele cazuri reducerea drastica a costurilor de exploatare.

Premisele pentru automatizarea subsistemului logistic în întreprindere sunt:

determinarea traseelor obligatorii pentru mijloace de transport si bunuri de

depozitat;

- determinarea amplasarii posturilor de operare tehnologica, corelata cu traseul

obligatoriu cu un anumit grad de articulare;

- comanda sigura în raport cu adresa(siguranta de indexare);

- un sistem dezvoltat de comanda a fluxului si supravegherea atât pe timpul

transportului, cât si în momentele caracteristice de contact cu postul tehnologic;

- tipizarea dezvoltata a mijloacelor auxiliare de transport si depozitare care sa

permita uniformizarea si simplificarea mijloacelor de transport si manipulare

principale, precum si deservirea unei mari varietati a bunurilor de deplasat.

Conceptul de logistica integrata se refera la toate operatiunile de transport, depozitare si manipulare care leaga furnizorii de utilizatorul final a produselor si serviciilor. în cadrul acestui concept se definesc: logistica exterioara întreprinderii care asigura intrarile (aprovizionare) si iesirile (desfacere), logistica de întreprindere în care se studiaza fluxurile de materiale în incinta întreprinderii, logistica de sectie si

logistica locului de munca.

în canalul de distributie logistica se realizeaza cu ajutorul agentilor de canal, respectiv unitatilor specializate de antrepozitare, transport de distributie, detailisti si transport capilar. Dezvoltarea canalelor de distributie aduce cerinte noi logisticei privind preluarea unor functii legate de schimbul de informatii, partajarea riscurilor, participarea la finantare a distributiei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Logistica.doc