SMURD

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie SMURD.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Transporturi

Extras din document

Prezentare

Gama intervențiilor la care este solicitat SMURD include toate urgențele ce pun viața unei persoane sau mai multora în pericol imediat. Acestea includ accidentele rutiere, exploziile, accidentele de muncă sau casnice, cum ar fi: căderea de la înalțime sau electrocutarea, stările de inconștiență ce includ și stopurile cardiorespiratorii, suspiciunile de infarct, insuficiențele respiratorii acute și nu în ultimul rând accidentele cu multiple victime. Echipajul se deplasează indiferent de vârsta victimei, aproximativ 7% din cazuri fiind copii sub vârsta de 16 ani.

Pe lânga intervențiile obișnuite ce se desfășoară cu ambulanțele de reanimare, personalul SMURD a folosit de multe ori mijloacele speciale de intervenție pe calea aerului. Acestea au inclus diferite tipuri de elicoptere sau avioane folosite pentru transferul unor pacienți în stare critică la centre din țară sau străinătate sau de la alte spitale. În aceste situații echipajul medical este format din două persoane, din care un medic cu experiență în domeniul urgenței și a terapiei intensive.

În luna octombrie a anului 1996, Presedintele țării a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari. Pentru prima dată în Romania, în cadrul acestei legi la art. 9 și la art. 18 lit.K se specifică faptul că Pompierii Militari au ca atribuții și acordarea asistenței medicale de urgență și descarcerarea. Această lege pune noul sistem în legalitate după o perioadă de experimentare de aprox. 5 ani. În urma noii legi, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare a primit numele de Stația de Intervenție pentru Asistență Medicală de Urgență și Descarcerare sau SIAMUD. În județul Mureș se folosesc la momentul actual ambele denumiri, SMURD și SIAMUD.

Funcționare

Apelul este preluat de dispeceratul comun prin numărul unic de telefon 112 sau utilizând unul dintre vechile numere: 961, 981, 955.

Odată ce un caz este anunțat, personalul care deservește dispeceratul va clasifica cazul și va hotărî ce tip de echipaj medical trebuie să intervină. Majoritatea cazurilor sunt distribuite ambulanțelor Serviciului Județean de Ambulanță, ele incluzând transporturi, consultații la domiciliu și urgențe. Dacă un caz preluat la dispecerat implică una sau mai multe persoane aflate în pericol vital, fie din cauza unei boli medicale survenite brusc, cum ar fi: un stop cardio-respirator, un infarct miocardic acut, o stare comatoasă, etc., sau din cauza unui traumatism grav indiferent de cauza acestuia, accident rutier, cădere de la înălțime, etc., dispeceratul va alarma echipajul SMURD aflat de gardă.

Alarmarea echipajului poate fi facută prin dispeceratul Pompierilor sau direct prin stația radio. În timpul zilei echipajul este format din două componente, una la spital într-o mașină rapidă de intervenție, ce include medicul și un ajutor, și una aflată la Pompieri, ce include un conducător auto, pompieri și două persoane instruite, ce pot fi asistenți medicali, elevi ai școlii sanitare, studenți la facultatea de medicină sau pompieri cu pregătire în domeniul asistenței de urgență. În timpul nopții, medicul are baza la Pompieri, făcând parte din echipajul de urgență care este format atunci dintr-un conducător auto pompier, două persoane special instruite și medicul de urgență. În prima situație, ambele mașini sunt alarmate concomitent, ele întâlnindu-se la locul intervenției, sistemul fiind numit "sistem rendez-vous" sau "sistem la întâlnire." Acest sistem permite, în cazul în care apar alte urgențe grave, ca medicul să se deplaseze în sprijinul unei alte ambulanțe până ce echipajul de urgență de la Pompieri transportă primul caz la spital. Un alt avantaj este că în timpul zilei, când numărul urgențelor la Departamentul de Urgență este mai mare, medicul rămâne la spital și activează în cadrul Departamentului de Urgență în cazul în care nu are intervenții în afara spitalului. În cazul unor accidente majore, cu multiple victime, dispeceratul va efectua o alarmă generală în cadrul SMURD care va aduna un număr de cel puțin 24 persoane ce include în jur de 9 medici. Un sistem similar de apel prin pager permite chemarea unui număr de persoane de la Serviciul de Ambulanță, iar Pompierii dețin un sistem intern de pager care permite chemarea a aproximativ 20-30 de persoane.

În cazul unor incidente specifice, cum ar fi accidentele rutiere cu persoane blocate se alarmează și echipajul de descarcerare în vederea acordării sprijinului tehnic necesar iar în cazul unor persoane înecate sau aflate în pericol de înec se poate trimite barca de salvare aflată în dotarea pompierilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Smurd.doc