Transporturile Multimodale

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Transporturile Multimodale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc de 14 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sergiu Stanila

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Transporturi, Drept

Cuprins

1. Caracterizare generala a transporturilor multimodale
Cadrul juridic
Notiunea de transport multimodal
Contextul aparitiei transportului multimodal
2.Clasificarea transporturilor multimodale
3.Particularitati ale raspunderii in materia transporturilor multimodale
4.Perspectivele transportului multimodal in Uniunea Europeana

Extras din document

Transporturile, in general, au devenit in lumea contemporana un lucru indispensabil; existenta vietii moderne fiind practic de neconceput in lipsa lor. Globalizarea lumii moderne in domeniul economic,in special, este de neconceput in lipsa transporturilor de orice tip.Astfel se reuseste in prezent ca intr-un timp scurt(alta data de neimaginat)ca produse ,marfuri persone sa ajunga dintr-un cot al lumii in altul.In tot acest context transporturile multimodale ocupa un rol central, facilitand rapiditatea (lucru primordial in sec.XXI) operatiunile comerciale.

Astfel putem fi siguri ca transporturile multimodale constituie o alternative sigura a viitorului deoarece raspund cel mai bine atat cerintelor tot mai stringente privind descongestionarea unr artere rutiere,privind protectia mediului si conservarea energiei (lucru important pentru evolutia omenirii), cat si cerintele mereu crescande ale beneficiarilorde transport in ceea ce priveste gama si calitatea serviciilor.

Caracteristic transporturilor multimodale este simbioza ce se realizeaza intre capacitatea de a transporta marfuri pe distante mari oferita de transportul feroviar si flexibilitatea oferita de transportul auto pe distante mici.Din punct de vedere cantitativ transporturile cunosc o ampla dezvoltare . Sadisfacerea nevoilor schimbului de bunuri aprovizionarea marilor consumatori si adesea,la mari distante, caracterizeaza transportul ca fiind un instrument de progres un criteriu de dezvoltare economica , expresie insasi a comertului.

In literatura de specialitate s-a incercat o definire a tra nsporturilor multimodale cat mai cuprinzatoare. Astfel transportul multimodal semnifica transportul de marfuri efectuat cu cel putin doua moduri de transport diferite, in temeiul unui contract de transport multimodal , pornind dintr-un loc situat in statul unde marfurile sunt preluate de catre antreprenorul de trtansport multimodal pana la locul desemnat pentru livrare intr-un stat diferit. Contractul de transport multimodal incheindu-se intre expeditor si antreprenorul de transport multimodal care actioneaza in numele si pe contul sau , asumandu-si raspunderea executarii contractului.

La o privire de ansamblu a literaturii de specialitate, precum si a legislatiei existente in domeniul transporturilor , observam cu usurinta ca pana in present nu s-a

elaborat o terminologie standardizata de transport multimodal,existand cateva sintagme echivalente precum:transport intermodal,transport combinat,transport mixt.

Transportul multimodal,in acceptiune larga,poate fi definit ca un transport din poarta in poarta cu participarea a cel putin doua moduri de transport , utilizand o unitate de transport specializata si un document unic pe intreg lantul de transport , cu preluarea tuturor responsabilitatilor comerciale, vamale , de asigurare etc. de catre un singur agent. Specific acestei tehnologii este utilizarea unei unitati de transport specializate (container, cutie mobile,semiremorca , autotren, remorca speciala), iar pe intreg lantul de transport , indiferent cate transbordari se fac , marfa propriu-zisa este supusa numai la doua operatii de manipulare :una de incarcare in unitatea de transport specializata si alta de descarcare la destinatar. Transbordarile ce intervin in parcurs , la trecerea de la un mod de transport la altul se realizeaza prin manipularea unitatii de transport specializate cu mijloace si in centre specializate terminale.

Majoritatea tarilor dezvoltate ,constientizand avantajele oferite si-au constituit deja o retea de terminale ,utilaje de manipulare si transport specializate , mijloace de transport auto, cai ferate si navale specializate , sisteme informationale si de comunicatie rapide etc.

Deci intr-un transport multimodal trebuie utilizate cel putin doua moduri de transport maritim , fluvial ,rutier , feroviar, aerian  urmand sa fie incheiat un singur contract de transport intre antrprenorul(operatorul) de transport multimodal si expeditorul marfurilor ,cel dintai asumandu-si raspunderea executarii transportului de la un capat la altul al canalului multimodal si avand raspunderea marfii din momentul in care o ia in grija intr-un loc situat intr-o tara pana la locul desemnat pentru livrarea intr-o tara diferita (ca puncte de legatura distincte), transportul fiind inderogabil international.

Fisiere in arhiva (4):

  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • tr.doc
  • Transporturile Multimodale.doc
  • UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMISOARA.doc