Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar

Referat
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 77 în total
Cuvinte : 391963
Mărime: 1.30MB (arhivat)
Publicat de: Coco I.
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Filip
Referatul prezinta o serie de modele matematice pentru calculul proceselor in m.a.i. in regin stationar si nestationar

Extras din referat

CAPITOLUL I

CONSIDERATII PRIVIND MODELAREA MATEMATICA

1.1 Aspecte generale

Modelul matematic reprezinta, într-o acceptiune nepretentioasa, o încercare de descriere cât mai reala a unui proces sau fenomen aflat într-o dezvoltare temporala. Indiferent de tipul de fenomen avut în vedere, modelarea are drept scop evidentierea pe cale analitica a unor aspecte de finete dificil de intuit sau chiar imperceptibile. Totodata, matematica pune la dispozitia cercetatorului modalitati si metodologii de analiza care sa permita o explicatie pertinenta a cauzelor si efectelor unor astfel de aspecte fenomenologice mai putin cunoscute.

Autovehiculele militare sunt echipate cu agregate energetice complexe formate din mai multe elemente functionale care interactioneaza între ele pe timpul functionarii. Fiecare din aceste elemente are anumite proprietati statice si dinamice ce conditioneaza functionarea motorului în ansamblu.

Elementele functionale ale motorului rezulta prin adoptarea unor parametri ca marimi reglabile: turatia, temperatura lichidului de racire, presiunea de supraalimentare etc. În acest caz motorul va fi analizat ca un obiect reglabil dupa parametrul adoptat dupa metodele sistemelor automate si nu sub aspect clasic. Ca elemente functionale pot fi mentionate: motorul propriu-zis, colectorul de admisiune, aparatura de alimentare cu combustibil, aparatura de supraalimentare.

În cadrul schemei functionale a ansamblului motor, fiecarui element îi corespunde o veriga functionala care cuprinde tipul elementului respectiv si influentele reciproce dintre acestea. Din aceasta perspectiva motorul cu ardere interna poate fi privit ca un sistem tehnic complex, iar prezenta unui element de automatizare îl face sa devina un sistem automat cu bucla de reglare.

Complexitatea unui sistem este legata de marimea sistemului (numar elemente, greutate etc.), numarul conexiunilor între elemente, gradul de interdependenta etc. Având în vedere acest criteriu, conventional, sistemele se clasifica în:

- sisteme simple;

- sisteme complexa;

- sisteme mari.

Pentru a putea fi trecute în clasa sistemelor mari, un sistem tehnic oarecare trebuie sa îndeplineasca o serie de conditii:

- partile componente sa formeze un tot unitar, sa îndeplineasca o functiune complexa pentru optimizarea unui criteriu (sau mai multor criterii) de eficienta;

- sa contina un numar mare de elemente identice sau diferite, interconectate între ele printr-un numar mare de conexiuni;

- sa functioneze complex, în sensul ca influenta functionala a fiecarui element asupra întregului sistem este nelineara. Complexitatea functionarii se evidentiaza si prin existenta multor circuite de reactie sau conexiune inversa, care se întrepatrund în sistem;

- comportamentul sistemului sa depinda de actiunea unui numar de factori externi aleatori, a caror aparitie, a caror aparitie este greu de prevazut;

- sa contina elemente cu proprietati de autoadaptare pentru comanda obiectelor cu parametri variabili;

- desi automatizat, o parte din functiile sistemului sa fie îndeplinite de catre om;

- organele de comanda ale subsistemelor sa fie organizate dupa principiul ierarhic.

Aceste caracteristici, desi de baza, nu surprind toate aspectele si laturile functionarii sistemelor mari. În forma cea mai generala schema principiala de functionare a unui sistem este prezentata în fig. 1.1 si cuprinde: procesul comandat, echipamente de control, echipamentele de conducere [2]. La aceasta schema se mai pot adauga si alte activitati cum ar fi dezvoltarea si modernizarea sistemului, activitati deosebit de importante în viata unui sistem. În domeniul sistemelor de armament, uneori este mai avantajoasa modernizarea sistemului decât constructia altuia nou.

Realizarea unui sistem se termina cu numeroase experimentari, încercari complexe în cursul carora se urmaresc parametrii care caracterizeaza functionarea sistemului. Se poate afirma ca motorul cu ardere interna poate face parte din aceasta categorie de sisteme.

1.2 Necesitatea modelarii si simularii functionarii unui sistem tehnic

Durata ciclurilor de productie, de testare si încercare a produselor poate fi redusa foarte mult prin utilizarea instrumentelor de simulare pe computer, fiind eliminate prototipurile costisitoare si încercarile experimentale care sunt mari consumatoare de resurse materiale, financiare si de timp.

Actualmente, majoritatea aplicatiilor acopera anumite domenii: mecanica fluidelor, analiza cu elemente finite etc. multe din aceste instrumente specifice sunt deja utilizate în constructia de autovehicule pentru anticiparea comportarii detaliate în functionare a diverselor elemente, dar putine sunt capabile sa realizeze simularea la nivel sistem pentru observarea comportarii autovehiculului si sistemului de producere si transmitere a puterii în ansamblu. Datorita faptului ca performantele dinamice la nivel sistem (acceleratia, reactia sistemului, manevrabilitatea, sarcina maxima) sunt puncte de interes pentru utilizatorul autovehiculului este necesar crearea de instrumente de analiza si simulare pentru a satisface cerintele.

Un program de simulare a sistemului de producere si transmitere a puterii poate avea mai multe avantaje:

- este posibila testarea fara greutate a mai multor modele;

- în cadrul aceluiasi model ar putea fi testate diferite tipuri de componente pentru a se retine varianta optima;

- multe surse de erori experimentale ar putea fi eliminate datorita faptului ca testarea se realizeaza pe baza de repetabilitate foarte mare, desi s-a admis ca simularea nu poate înlocui în totalitate experimentul practic;

- se utilizeaza relativ usor;

- simularea permite o formulare mai larga a ipotezelor de lucru , în sensul ca poate fi facuta pentru situatiile cele mai nefavorabile, care în mod real ar putea fi greu de reprodus si ar conduce la avarii.

Cunoasterea comportamentului dinamic al componentelor mecanice, termodinamice, electrice etc. ale autovehiculului este esentiala de aceea instrumentele alese pentru simulare trebuie sa fie capabile sa simuleze comportamentul de tranzit (regimurile tranzitorii) al fiecarei componente în parte si a sistemului autovehicul în ansamblu. Este posibila descrierea matematica a comportarii dinamice a multor mecanisme si sisteme utilizându-se ecuatiile diferentiale neliniare (liniare) obisnuite. Mai multe programe de simulare pe calculator (Matlab, SistemBuild, Easy 5, Mathcad si altele) sunt concepute sa rezolve sisteme de ecuatii diferentiale nelineare (liniare) obisnuite care pot fi utilizate pentru crearea unei simulari a sistemului autovehiculului în functiune.

Înainte ca sistemul unui autovehicul sa poata fi simulat, fiecare componenta trebuie descrisa folosindu-se ecuatii diferentiale. Apoi componentele trebuie corectate în forma dorita, iar influentele externe (caracteristicile drumului, pozitia pedalei de acceleratie – sarcina etc.) trebuie specificate. Sistemul poate fi rezolvat printr-o multitudine de metode numerice definite de programul de simulare. În final, rezultatele pot fi afisate sub diferite forme grafice, tabelare si se pot efectua analize ale datelor.

Chiar daca o simulare poate anticipa corect raspunsul (reactia) dinamica a autovehiculului, proiectul sumar al simularii ar putea duce la lipsa de utilitate a programului daca nu îndeplineste mai multe calitati:

- capacitatea de a schimba rapid configuratiile la nivel sistem si sa anticipeze raspunsurile sistemelor la aceste schimbari;

- capacitatea de a testa cu usurinta diferitele versiuni ale sistemelor (componentelor) în cadrul configuratiei aceluiasi sistem pentru a compara diferitele efecte pe care le au asupra comportamentului global al sistemului;

- capacitatea de a întelege simularea fara a fi nevoie de cunoasterea detaliilor fiecarui element component;

- capacitatea de a adauga module noi daca este gasit un mecanism nou sau o noua metoda de modelare pentru un mecanism deja existent;

- capacitatea de a face simulari pe computerul personal, cu durata acceptabila de lucru;

- capacitatea de a schimba cu usurinta fidelitatea sau precizia modelului unui mecanism (element, subsistem) stiindu-se faptul ca un model mai precis produce cresterea timpului lucru.

Preview document

Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 1
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 2
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 3
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 4
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 5
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 6
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 7
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 8
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 9
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 10
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 11
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 12
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 13
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 14
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 15
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 16
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 17
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 18
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 19
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 20
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 21
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 22
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 23
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 24
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 25
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 26
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 27
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 28
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 29
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 30
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 31
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 32
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 33
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 34
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 35
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 36
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 37
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 38
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 39
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 40
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 41
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 42
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 43
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 44
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 45
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 46
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 47
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 48
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 49
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 50
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 51
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 52
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 53
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 54
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 55
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 56
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 57
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 58
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 59
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 60
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 61
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 62
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 63
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 64
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 65
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 66
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 67
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 68
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 69
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 70
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 71
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 72
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 73
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 74
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 75
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 76
Unele Modele Matematice ale Funcționării Motoarelor cu Ardere Internă în Regim Nestaționar - Pagina 77

Conținut arhivă zip

  • Unele Modele Matematice ale Functionarii Motoarelor cu Ardere Interna in Regim Nestationar.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect la transporturi interne și internaționale

Calculul indicatorilor de utilizare a materialului rulant aferent traficului feroviar de marfuri Problema Pe teritoriul unei regionale de cale...

Combustibili pentru Autovehicule Rutiere

Combustibili si lubrifianti pt autov rutiere Caracteristicile lubrifiantilor ca rezultat al conditiilor functionale din MAI Functiile...

Determinarea Puterii Efective a Motorului

Scopul lucrării: De însuşit metodica de calcul şi de executare a caracteristicii de turaţie a motorului pe grafice. Utilaj: Literatura de...

Termotehnică

1. NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1 Obiectul termodinamicii si legile fundamentale Termodinamica este o parte a fizicii al carei obiect de studiu îl...

Injecția de Benzină

1. Introducere. Scopul unui sistem de injectie este de a permite introducerea unei cantitati precise de benzina în camera de ardere pentru a...

Construcția generală a motorului, mecanismele bielă-manivelă și de distribuție a gazelor

Scopul lucrarii: De studiat constructia motorului, constructia mecanismului biela-manivela si de distributie a gazelor, principiul de functionare,...

Sistemul de Aprindere

Scopul lucrarii: De studiat tipurile sistemului de aprindere, constructia generala si principiul de functionare, constructia si functionarea...

Autovehicule

Instalaţia de alimentare la MAC trebuie să asigure pulverizarea cât mai fină a combustibilului în camera de ardere, unde se găseşte aer comprimat,...

Ai nevoie de altceva?