Conditia de Livrare Incoterms 2000

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Conditia de Livrare Incoterms 2000.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Tranzactii Internationale, Alte Domenii

Cuprins

Introducere
Camera Internationala de Comert de la Paris .
Siglele, respectiv conditiile de livrare INCOTERMS-2000
Caracterul international al « Regulilor INCOTERMS-2000 »
Pericolul « FOB-ului american »
Obligatii ale partilor in contractul de vanzare internationala
Familiile (grupele) de conditii de livrare INCOTERMS-2000
Conceptele de « vanzare la plecare » si « vanzare la sosire ».
Cuprins
Conditia EXW...EX WORKS(...named place)
Conditia FAS&FREE ALONGSIDE SHIP(&named port of shipment)
Conditia DAF&DELIVERED AT FRONTIER(&named place)
Conditia DES&DELIVERED EX SHIP(&named port of destination)
Conditia DEQ&DELIVERED EX QUAY(&named port of destination )
Conditia DDU&DELIVERED DUTY UNPAID(&named place of destination)
Conditia DDP&DELIVERED DUTY PAID(&named place of destination)
Incheiere
Utilizarea conditiilor de livrare INCOTERMS-2000 in spatiul intra-comunitar.

Extras din document

Reguli si uzante comerciale-INCOTERMS 2000

Complexitatea problemelor legate de orientarea si dirijarea partilor implicate in negocierea si incheierea unui contract comercial extern de vanzare-cumparare marfuri presupune cunoasterea tehnicilor de negociere, a legislatiei si uzantelor de comert exterior a decontarilor internationale,a expeditiei si asigurarilor internationale, a legislatiei vamale, al efectuarii calculelor de rentabilitate etc.

In acest context, alegerea si includerea in contractele comerciale a celor mai favorabile clauze atat pentru vanzator cat si pentru cumparator prezinta o importanta deosebita.

Conditia de livrare reprezinta una din clauzele esentiale ce se convin intre partenerii unui contract comercial international, prin aceasta regelmentandu-se in fapt transferul marfurilor si al riscurilor de la vanzator la cumparator, inclusiv consecintele juridice si economice generate.

Asa cum se stie, momentul transferului proprietatii marfii poate fi diferit de momentul transferului riscurilor, acest moment reflectandu-se intr-o gama variata de modalitati de livrare, materializate prin diferite uzante, care au devenit ulterior izvoare de drept comercial, facilitand negocierea si incheierea contractelor comerciale intre parti.

Deoarece transpunerea in practica a fiecarei mentiuni, din cadrul diverselor modalitati de livrare, reprezinta costuri care nu pot fi neglijate, inscrierea acestora in contract necesita precizari, fiind deosebit de important cine si ce plateste, orice omisiune sau neprecizare din acest punct de vedere putand diminua sau chiar anula avantajele scontate de vanzator sau cumparator la incheierea tranzactiei.

Astfel, in acest scop si pentru a contribui la simplificarea operatiunilor de negociere a vanzarii marfurilor si de incheiere a contractului comercial, inca din 1928 Camera Internationala de Comert de la Paris a elaborat un numar de sase conditii de livrare sau termeni comerciali..

In 1936, C.I.C.-Paris (Camera Internationala de Comert de la Paris= organizatie neguvernamentala, infiintata in 1919, care isi desfasoara activitatea prin Comitete Nationale in 66 de tari, Comisii de lucru si Birouri de legatura  pe langa ONU si alte organizatii internationale din Geneva, New-York, Hong Kong) publica primele Reguli INCOTERMS  ( International Comercial Termes) cuprinzand patru clauze de livrare. Comisia de lucru pentru practici comerciale din cadrul C.I.C.-Paris, a revizuit, completat si sistematizat aceste conditii in mai multe randuri : 1953, 1967, 1976, 1980, 1990 si ultima editie INCOTERMS-2000 elaborata de un grup de lucru de 40 de membri printe care si reprezentanti din SUA si Japonia ( SUA si Japonia isi au propriile uzante comerciale ) ceea ce a contribuit foarte mult la universalizarea Regulilor INCOTERMS .

Noile reguli (INCOTERMS 2000) au fost validate de Comitetul Executiv al C.I.C.  Paris si prezentate in Publicatia 560 a C.I.C.- Paris la 1 ianuarie 2000.

Noua editie a Regulilor INCOTERMS  2000 reprezinta in estenta un compromis intre pozitiile (practicile) reprezentantilor celor doua curente principale care se manifesta in comertul international: Curentul nou reformator care urmareste integrarea, uniformizarea practicilor comerciale mondiale in scopul realizarii unei deschideri largi care sa permita participarea la schimburile internationale, in conditii avantajoase, a tuturor statelor de pe glob, si curentul conservator sustinut in special de unele tari puternic dezvoltate , cum sunt SUA si Japonia, care incearca sa mentina in continuare unele practici avantajoase lor, practici ce decurg din pozitia de suprematie economica pe care au castigat-o in decursul timpului.

Intentia principala a fost ca Regulile INCOTERMSsa clarifice unele aspecte din faza negocierii si incheierii contractului de vanzare internationala, si anume: ambalarea, individualizarea, transportul, asigurare, vamuirea, circuitul documentelor, plata, incasarea etc.

Conform Regulilor INCOTERMS  2000 comerciantii din toata lumea au la dispozitie un numar de 13 variante dintre care sa-si aleaga una care sa le convina si pe care sa o scrie in contract, urmand sa o respecte intocmai.

Siglele, respectiv conditiile de livrare INCOTERMS  2000 si anume:

1. EXW...EX WORKS (...named place).

Franco uzina(depozit)..locul convenit.

2. FCA...FREE CARRIER (...named place).

Franco caraus&locul convenit.

3. FAS&FREE ALONGSIDE SHIP(&named port of shipment).

Franco de-a lungul navei&port de incarcare convenit.

4. FOB&FREE ON BOARD(&named port of shipment).

Franco pe bordul navei&port de incarcare convenit.

5. CFR&COST AND FREIGHT(&named port of destination).

Costurile si navlul achitate pana la&portul de destinatie convenit.

6. CIF&COST, INSURANCE AND FREIGHT(&named port of destination).

Costurile, asigurarea si navlul achitate pana la ..portul de destinatie

convenit.

7. CPT...CARRIAGE PAID TO(...named place of destination).

Costurile achitate pana la &locul de destinatie convenit.

8. CIP&CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO(&named place of destination)

Costurile si asigurarea achitate pana la&locul de destinatie convenit.

9. DAF&DELIVERED AT FRONTIER(&named place)

Livrat la frontiera&locul convenit.

10. DES&DELIVERED EX SHIP(&named port of destination)

Livrat, pe bordul navei&port de destinatie convenit.

11. DEQ&DELIVERED EX QUAY(&named port of destination).

Livrat, pe chei..port de destinatie convenit.

12. DDU&DELIVERED DUTY UNPAID(&named place of destination).

Livrat, taxe vamale neachitate &locul convenit.

13. DDP&DELIVERED DUTY PAID(&named place of desination).

Livrat, taxe vamale achitate&locul convenit.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conditia de Livrare Incoterms 2000.doc