Deplasarea Prestatorului de Servicii

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3206
Mărime: 18.24KB (arhivat)
Publicat de: Monica Mocanu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radulescu I
Referat la servicii internationale

Cuprins

  1. Capitolul 1. Introducere.pag 3
  2. Capitolul 2. GATS Modul 4.pag 4
  3. Capitolul 3. Modul 4- unul dintre cele mai disputate subiecte in cadrul negocierilor internationale intre membrii OMC .pag 7
  4. Capitolul 4. Concluzii.pag 9
  5. Bibliografie.pag 10

Extras din referat

Capitolul 1.

Introducere

“Acordul general privind comertul cu servicii” a fost negociat in discutiile despre comertul global ce au avut loc in Uruguay si a intrat in vigoare in anul 1995.Acest accord (modulul4) a aparut ca raspuns la cresterea uriasa inregistrata in economia serviciilor .

Sectorul serviciilor reprezinta parte din economia globala cu cea mai rapida crestere si socoteste 60% din productia globala,30% din forta de munca si aproape 20% din comertul global.

GATS este corespondentul natural a GATT acoperind comertul cu bunuri.

GATS acopera toate serviciile comerciale internationale exceptand serviciile furnizate catre publicul aflat in exercitiul autoritatii guvernamentale si in sectorul transportului aerian,drepturile de circulatie si toate serviciile direct legate la exercitarea drepturilor de circulatie.

GATS defineste patru moduri in care un serviciu poate fi comercializat, cunoscute drept “metode de aprovizionare”:

Modul1 – servicii furnizate de la o tara l alta(ex apeluri telefonice internationale,oficial cunoscute ca “aprovizionare dincolo de frontiera”

Modul 2 - consumatorii dintr-o tara folosesc un serviciu intr-o alta tara (ex turism),oficial cunoscut drept” consumatie in strainatate).

Modul 3 - o companie dintr-o tara infiinteaza filiale sau ramuri pentru a asigura servicii in alta tara(ex o banca dintr-o tara incepe operatiuni intr-o alta tara),oficial cunoscut drept”prezenta comerciala”

Modul 4 – oameni ce calatoresc din tara lor pentru a oferii servicii in alta tara (ex: muncitorul in constructii)oficial cunoscut drept “miscare de persoane obisnuite”.

Capitolul 2.

GATS Modul 4

GATS ,modulul 4 acopera doar miscarile temporare de oameni.de fapt ,lungimea perioadei de sedere permisa de GATS modul 4 este identificata de oferte si acorduri facute in pozitiile de negociere ale tarilor si varieaza de la cateva luni ;a cativa ani (cu posibilitatea de reinoire) depinzand de tipul serviciului(si de obicei de nivel si indemanare).

Vizitatorii cu afaceri pot sta deobicei pana la 3 luni in timp ce transferurile intra-corporatii se fac de obicei pentru 2-5 ani.

Poate acoperii miscarea celor pe cont propriu care vor sa ofere un serviciu. Exista si oarecare dispute asupra faptului ca , daca angajatii straini contractati de firme locale cad de asemenea sub incidenta Modulul 4.

Modul 4 nu cuprinde oamenii in cautarea accesului la piata muncii in general (ei trebuie sa aibe un rol sectorial specific) sau a celora in cautarea obtinerii cetateniei,azilului sau a rezidentei permanente.

Nu exista o definire specifica a tipurilor de miscare in care se poate aplica Modul 4.Acesta acopera toate miscarile temporare internationale care asigura servicii fie in curs de dezvoltare pentru tarile dezvoltate,dezvoltate pentru cele in curs de dezvoltare sau intre tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare incluzand si forta de munca ultra calificata, mai putin calificata sau necalificata.

Modul 4 (GATS) nu acopera toate elementele mobilitatii temporare dar limitele sunt uneori neclare. Definirea unui serviciu face dificil de stiut ,de exemplu , daca un angajat agricol temporar asigura un serviciu agricol(asigurat) sau este in cautare de angajare temporara in agricultura(neasigurata).

Interpretari similare sunt cerute si pentru afacerile ce produc bunuri in interesul propriu sau fiind client al unei alte companii.

• De ce este important modul 4 ?

Mare parte a negocierii in jurul aparitiei GATS a fost legata despre beneficiile relative ale comertului in servicii pentru tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare.Se simtea ca de modul 3 (prezenta comerciala) pot beneficia in mod disproportionat tarile dezvoltate dar ca de modul 4 pot beneficia in compesatie tarile in curs de dezvoltare.

Acei economisti aflati in favoarea liberalizarii miscarii temporare a fortei de munca au vazut un beneficiu financiar urias, dar sunt nu au vazut insa si posibilele efecte negative ale miscarii temporare sociale, incluzand excluderea sociala a emigrantilor in tarile care-i primesc precum si destramarea unitatii familiale cand membrii muncitori ai familiei se indeparteaza independent de restul familiei.

• Beneficii pentru tarile in curs de dezvoltare

Motivul pentru care multi vad in GATS Modul 4 un avantaj pentru tarile in curs de dezvoltare este ca acesta le permite sa exploateze un numar relativ mare de muncitori ,cu o calificare de nivel mediu sau fara calificare intr-un domeniu.

Un acces mai mare la piata a cetatenilor tarilor in curs de dezvoltare ar trebuii sa produca beneficii economice direct in termeni de plati pentru muncitori, salarii dar mai poate aduce si alte beneficii mai putin tangibile.

In plus angajatii temporar peste hotare pot sustine productivitatea celor care raman in urma prin transferul de idei ,tehnologii,facilitand intrarea pe piata, in retele si asa mai departe.

Toate acestea se aplica si la alte tipuri de emigranti dar beneficiile economice ale modului 4 se asteapta sa ii revina din natura migratiei temporare si din gama de migratie pe care o poate asigura liberalizarea.

La fel natura temporara a miscarii Modul 4 se asteapta sa ajute la prevenirea fenomenului de “pierdere a creierului”,desi pentru unele tari mai mici chiar si pierderea temporara a personalului calificat poate fi devastatoare.

Preview document

Deplasarea Prestatorului de Servicii - Pagina 1
Deplasarea Prestatorului de Servicii - Pagina 2
Deplasarea Prestatorului de Servicii - Pagina 3
Deplasarea Prestatorului de Servicii - Pagina 4
Deplasarea Prestatorului de Servicii - Pagina 5
Deplasarea Prestatorului de Servicii - Pagina 6
Deplasarea Prestatorului de Servicii - Pagina 7
Deplasarea Prestatorului de Servicii - Pagina 8
Deplasarea Prestatorului de Servicii - Pagina 9
Deplasarea Prestatorului de Servicii - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Deplasarea Prestatorului de Servicii.doc

Te-ar putea interesa și

Impactul globalizării serviciilor turistice asupra economiei mondiale - studiu de caz

INTRODUCERE În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Aspectele GATS și ale Tranzacțiilor Internaționale cu Servicii

INTRODUCERE În societatea modernă în care trăim, o mare parte a activităţilor pe care oameni le desfăşoară sau le consumă sunt servicii....

Adaptarea Serviciilor Destinate Pieței Afacerilor din România la Standardele Uniunii Europene

Cap. 1. Coordonate şi caracteristici ale serviciilor destinate pieţei afacerilor 1.1. Conţinutul serviciilor Sectorul serviciilor este unul...

Libera Circulație a Persoanelor

CAPITOLUL I Consideratii introductive Sectiunea I Scurt istoric – Uniunea Europeana Declaratia din 9 mai 1950 a lui Robert Schuman, ministrul...

Serviciile Turistice în Economia Mondială

Întroducere În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Promovarea și Comercializarea unui Circuit Turistic

Cuvânt înainte Această lucrare are ca temă comercializarea şi promovarea unui circuit turistic din judeţul Braşov, zonă care este unică pentru că...

Integrarea în Uniunea Europeană a Sectorului Invizibil

1.1. Definiţie Într-o economie de piaţă distingem o serie de prestaţii internaţionale de servicii. În general, ele au un caracter nematerial şi...

Analiza Principalelor Forme de Turism

Alegerea acestei teme de studiu s-a facut pe baza unor criterii subiective, dar si obiective dat fiind faptul ca a putea evidentia pozitia...

Ai nevoie de altceva?